Wat is fabrieksgarantie op een nieuwe auto?

Garantie - Keuring

Je krijgt altijd fabrieksgarantie op een nieuwe auto. Die is minimaal twee jaar. Veel fabrikanten geven je een langere fabrieksgarantie. Wat houdt het in en wat heb je eraan?

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Je koopt een nieuwe auto en de eerste jaren verwacht je geen problemen te hebben. Daarvoor is de fabrieksgarantie op een nieuwe auto. Maar wat heb je er precies aan?

Verzekering voor productiefouten

De fabrikant van de nieuwe auto moet je de zekerheid bieden dat de auto doet waarvoor je ‘m koopt: probleemloos vervoer zonder onverwachte kosten. De fabrieksgarantie op een nieuwe auto is in feite die verzekering. En je kunt het ook zien als een verzekering. Immers: de fabriek reserveert een bepaald bedrag om eventuele onvolkomenheden in de eerste jaren van de auto recht te zetten.

Je ziet ook dat op enkele onderdelen langere garantie wordt gegeven. Veel elektrische auto's hebben bijvoorbeeld een langere garantie op de accu, puur om het vertrouwen te geven op een goede werking van dat onderdeel.

Langere fabrieksgarantie op een nieuwe auto

De garantie is minimaal twee jaar, echter enkele autofabrikanten hanteren een langere garantieperiode. Zij achten hun auto’s zo probleemloos dat ze drie, vijf of zelfs tien jaar fabrieksgarantie op een nieuwe auto geven. Dat is een voordeel van een nieuwe auto boven een tweedehands auto. Dan zit er wel vaak een beperking aan het aantal kilometers aan. Als koper weet je wel dat je in die tijd vrij blijft van onverwachte ongemakken. In ieder geval financieel.

Verlengde garantie

Daarnaast bieden veel merken de mogelijkheid om de fabrieksgarantie te verlengen. Dat moet je meestal beslissen bij aankoop. Dan kun je nog enkele jaren langer met een gerust gevoel van de auto genieten.

Wat valt er onder de fabrieksgarantie?

In feite moet de auto doen wat je er redelijkerwijs van kunt verwachten. Dan geldt de fabrieksgarantie. De fabrieksgarantie op een nieuwe auto geldt echter niet op slijtagedelen als banden, remmen en ruitenwissers. Ook als je schade rijdt, dan valt dat niet onder de garantie. Of als je de auto zoals dat heet ‘onoordeelkundig’ gebruikt. Als je wijzigingen aanbrengt aan de auto, bijvoorbeeld door chiptuning, kan de garantie op dat, of andere onderdelen vervallen.

Probleem na afloop van de fabrieksgarantie

Wat gebeurt er nu als er net na de fabrieksgarantie op een nieuwe auto een probleem optreedt aan een essentieel onderdeel? Het lijkt dan domme pech. Echter, als het een onderdeel is waarvan je normaal genomen zou verwachten dat die het (veel) langer goed zou moeten doen, dan kun je, zeker kort na afloop van de garantie, vragen om een coulance van de dealer. In veel gevallen zul je zien dat je er dan samen uit kunt komen.