Hoe voorkom je slijtage van de versnellingsbak?

Versnellingsbak

De transmissie is een duur maar belangrijk onderdeel van de auto. Hoe kun je die zo lang mogelijk mee laten gaan? Hoe voorkom je slijtage aan de versnellingsbak?

Als je niet goed met een versnellingsbak omspringt, leidt dat onherroepelijk tot schade of meer dan verwachten slijtage. Defecten kunnen ook gewoon een technische oorzaak hebben. We bespreken hier enkele veel voorkomende problemen en geven tips voor handbak en automaat.

Schade aan de versnellingsbak

Olievlekken onder de auto kunnen een teken zijn van schade aan de bak. Als het smeermiddel niet uit de motor komt, maar uit de transmissie druppelt, moet de auto zo snel mogelijk naar de garage. Waarschuwingssignalen zijn ongewone, met name jankende geluiden uit de versnellingsbak, een onrustig rijgedrag of getril bij het wegrijden vanuit stilstand. Ook als de pook uit de versnelling springt of als de versnellingen lastig zijn in te leggen, is dat een teken aan de wand. Wil je dure reparaties of zelfs vervanging van de transmissie (dat kost duizenden euro’s) voorkomen, volg dan deze adviezen op.

  • Leg een versnelling nooit met geweld in en trap het koppelings­pedaal altijd volledig in. Laat de koppeling niet slippen.
  • Vermijd hoge toerentallen.
  • Sla niet onnodig versnellingen over.
  • Eerst ontkoppelen, dan schakelen.
  • De achteruitversnelling rustig inleggen. En stilstaan bij het inschakelen van de achteruitversnelling.
  • Laat niet je hand op de pookknop rusten als je niet schakelt. Dat zorgt voor slijtage van het schakelmechanisme
  • Laat de transmissieolie tijdig vervangen, houd je aan het onderhoudsinterval. Dat is zeker bij een automatische versnellingsbak belangrijk.
Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Schrapend geluid bij het schakelen

Als je bij het schakelen van een handbak een schrapend geluid hoort bij alle versnellingen, dan is het ook een teken dat de koppeling versleten raakt. Is het bij één versnelling het geval, laat dan naar de synchromeshringen kijken.

Automaat schokt bij schakelen in D of R

Als je stilstaand de schakelpook van een automaat in D of R plaatst, moet dat rustig gaan. Als je een schok voelt, dan kan dat wijzen op een paar problemen. Er kunnen afdichtringen uitgedroogd, gebroken of versleten zijn. Maar het kan ook zijn dat de schakelregeling versleten is.

Lawaai uit de automaat tijdens het rijden

Als de automaat lawaai laat horen tijdens het rijden, dan is het al een teken dat er iets mis is. Het kan een teken zijn dat er te weinig olie in de versnellingsbak zit of dat er een verkeerde olie in zit. Het kan ook zijn dat het oliefilter is dichtgeslibd met slijpsel. Serieuzer wordt het als dit wijst op tanden van de tandwielen, lagers of het differentieel die versleten of beschadigd zijn. Bij CVT transmissies moet je dan mogelijk kijken naar de duwband.

Andere tips om slijtage van de versnellingsbak te voorkomen

Normaal genomen doet de versnellingsbak zijn werk zoals het hoort. Zeker als je tijdig de olie vervangt met de juiste (versnellingsbak) olie. Doe dat ook bij een automatische transmissie die 'levenslange olie' heeft. Merk je dus iets ongebruikelijks op, kijk er dan snel naar (of laat dit doen bij een specialist). Zeker als er een lampje op het dashboard gaat branden! Dan heb je het langste plezier van de transmissie.