Kan je zien hoe oud je banden zijn?

Op de banden kun je zien hoe oud je banden zijn

Een band wordt ouder en de conditie ervan gaat achteruit. Dat gebeurt door het rijden maar ook als je niet rijdt. Bijvoorbeeld door zonlicht, UV-straling en vervuiling. Het is daarom goed om te weten hoe oud een band is. Hoe kun je zien hoe oud je banden zijn?

Hoe oud je banden zijn is aangegeven met een code van vier cijfers die het weeknummer en jaartal van de productie van een band aangeeft. Die staat aan de zijkant van de band, dicht bij de velg.

Bijvoorbeeld: als je het getal 2121 ziet, dan is de band gemaakt in de 21e week van 2021.

Maakt het verschil hoe oud je banden zijn?

Dit is een klein maar belangrijk getal. Iedere band heeft namelijk te lijden in de loop van de tijd. Een oudere band kan uitdrogen. En door de jaren heen is de invloed van zonlicht, UV-straling natuurlijk ook te merken aan de prestaties. Die hoef je niet per se te merken!

Slijten banden als ze niet gebruikt worden?

Als je denkt aan bandenslijtage, dan zie je waarschijnlijk een situatie voor je waarbij iemand hard optrekt en remt, door bochten scheurt, slalomt… bedenk dat als een band niet wordt gebruikt hij ook slijt. Bijvoorbeeld als een zomerband in de opslag ligt in de winter en andersom. Of de banden van aanhangwagens en caravans. Die staan ook vaker stil dan een personenauto. Die moet je zeker elke zes jaar vervangen.

Hebben banden een maximale leeftijd?

Daarom is het goed om te weten hoe oud je banden zijn. Een band die zes jaar of ouder is moet je in principe vervangen of minstens goed na (laten) kijken op uitdroging, scheuren in het rubber en andere zwakke plekken. Ga daarvoor het liefste naar een garage of bandenspecialist. Immers, je wilt op goede banden rijden. Dat geeft het meeste rijplezier en je komt niet voor onverwachte en onprettige verrassingen te staan. Moet je de banden vervangen? Kijk dan naar de goede aanbiedingen in de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker.

Lees ook