Is er nog ruimte voor de sedan?

Mercedes-Benz A-klasse Limousine

Vraag een kind een auto te tekenen en hij schetst een auto met motor, passagiersruimte en kofferbak met wielen op papier. De basisvorm voor een auto, de sedan. Waarom zou je deze auto kiezen?

De sedan is in dat opzicht gemakkelijk te omschrijven. Het is een carrosserie met afgescheiden ruimtes voor de motor, passagiersruimte en bagage of lading. Het wordt in het Engels ook aangeduid als ‘saloon’ of ‘three box design’. De auto heeft meestal twee rijen stoelen. De meest bekende verschijning heeft vier deuren, er zijn ook sedans met twee zijportieren. De tweede deurstijl is bij deze auto's vaak iets naar achteren geplaatst. Zo kunnen de achterpassagiers gemakkelijker in- en uitstappen.

Verschillende daklijnen

De sedan onderscheidt zich van de coupé door een hogere daklijn om ook achterin voldoende hoofdruimte te krijgen. Vooral na 2010 vervaagde dit met de komst van de vierdeurs coupés zoals de Mercedes-Benz CLS.

De vraag naar een sportieve vorm is ook te zien bij een aantal modellen die een fastback achterzijde hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla Model 3. Je ziet ook sedans met een minder duidelijke overgang tussen de passagiersruimte en de kofferbak. Meestal kun je dan niet over een fastback spreken. En Mercedes-Benz heeft zelfs twee subtiel verschillende ‘smaken’ in de middenklasse: de A-klasse Limousine die een duidelijker sedan is en de vierdeurs CLA Coupé die een vlakker aflopende daklijn heeft.

In de Verenigde Staten kom je ook nog de term notchback tegen. Dat is een aanduiding voor een sedan met (praktisch) horizontale kofferbakklep om deze te onderscheiden van een modelvariant die qua ontwerp meer naar een fastback neigt.

Minder vraag naar de sedan?

Hoewel de sedan wel als klassieke vorm voor de auto wordt gerekend, vind je ze tegenwoordig vooral in het D- en E-segment boven de middenklasse. In de middenklasse zelf en kleinere auto’s verliezen ze terrein aan de hatchbackvorm, die praktischer is. De jaren 80 en 90 kende verschillende modellen, waaronder de Opel Corsa TR en de opvallende ‘bolhoed’ Mazda 121. Dan zou je in Zuid-Europa ook nog een Renault 7 hebben kunnen zien, een sedan op basis van de Renault 5.

 De Seat Cordoba en Skoda Fabia behoren tot de laatste modellen die in het B-segment leverbaar waren als sedan.

In het C-segment loopt het ook terug. De Audi A3, BMW 2-serie Gran Coupé, Honda Civic, Toyota Corolla sedan en Mazda 3 sedan zijn hier de laatste der mohikanen naast de eerder genoemde Mercedes A-klasse Limousine en CLA Coupé. Nog niet zo lang geleden waren ook populaire middenklassers als de Ford Focus, Opel Astra en de nodige auto’s uit het Verre Oosten leverbaar als sedan.

Rij-eigenschappen 

Nu lijkt het aanbod aan sedans zich te verplaatsen naar de hogere segmenten (D en E). Daar concurreren ze nog tegen de SUV’s of stationwagons met meer ruimte. De sedans lijken het vooral te moeten hebben van het comfort door de aparte kofferruimte. Door het ontwerp hebben ze een lager zwaartepunt, wat natuurlijk zijn weerslag heeft op het weggedrag.

Wil je een compleet overzicht van de sedans die nu op de markt zijn? Die vind je in de AutoWeek CarBase.