Voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving?

Alfa Romeo Stelvio 2.0 T 4WD First Edition

Het kiezen van de juiste aandrijving is essentieel. Het weggedrag van je auto wordt er voor een groot deel door bepaald. Het is goed een bewuste keuze te maken voor voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving (4WD).

Voor de gemiddelde bestuurder is het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten aandrijving: voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving (4WD). De keuze is enorm. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. En natuurlijk ook nadelen, als de auto niet geschikt is voor de situatie. De prijs kan ook invloed hebben op je keuze voor voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving, net als factoren als efficiëntie, rijplezier of veiligheid.

Voorwielaandrijving (FWD in het Engels)

Zonder het te weten, rijd je waarschijnlijk in een voorwielaangedreven auto. Voorwielaandrijvers zijn tegenwoordig het meest verkocht, vooral in Europa. Deze term betekent dat het vermogen van de motor alleen wordt overgebracht op de voorwielen, die de twee aandrijfwielen zijn, dus de auto wordt ‘getrokken’. Citroën paste met zijn beroemde Traction Avant dit systeem in 1934 voor het eerst op grote schaal toe.

Voor auto’s voor het brede publiek en trendy SUV's is voorwielaandrijving meer dan voldoende om lage kosten te combineren met veiligheid. Doordat de afstand tussen de motor en de wielen zo klein mogelijk is, vergen de aandrijfassen en de benodigde techniek minder middelen. Dit systeem maakt het ook mogelijk om iets minder brandstof te verbruiken dan de andere. En als het op besturing aankomt, is dat meer dan genoeg als je geen snelheidsmaniak bent.

Waar je toch aan moet denken is dat bij speciale weersomstandigheden (sneeuw, regen, enz.) de voorwielaandrijver ook kan slippen. Maar het is verreweg nog steeds gemakkelijker te besturen dan een achterwielaandrijver. Gas loslaten tot je grip hebt is de belangrijkste handelingen die je kunt doen, zonder tegen te sturen.

Achterwielaandrijving (RWD in het Engels)

Deze aandrijving leek geleidelijk te verdwijnen uit de folders van de meeste grote autofabrikanten. Maar inmiddels komen er ook steeds meer nieuwe elektrische auto’s met uitsluitend achterwielaandrijving op de markt. Het heeft de naam om geschikt te zijn voor sportieve of zeer scherpe auto's en draagt bij aan een vaak onvergelijkbaar rijplezier. Omdat alleen de achterwielen kracht overbrengen, heeft de auto de neiging tot overstuur. Grofweg gezegd betekent dit dat de achterkant de voorkant wil inhalen. Dit kan met een gecontroleerde of ongecontroleerde glijdende beweging gaan, afhankelijk van je capaciteiten. Het is leuk voor een kleine cabrio of een Ferrari, minder bij een stationwagon voor de familie.

Wees daarom voorzichtig op natte en gladde wegen om de controle over het voertuig te behouden. Denk aan het trieste lot dat Amerikaanse muscle cars aan het eind van de jaren zestig ondergingen ... Al is dit dankzij de vele moderne rijhulpmiddelen niet zoals voorheen.

Positief is dat RWD-transmissies een hoog trek- en laadvermogen bieden. Daarom worden ze vaak aangetroffen in high-end pick-up trucks of bepaalde vrachtwagens.

Vierwielaandrijving (4WD of AWD)

Vierwielaandrijving biedt veiligheid boven de massa. Het verdeelt het vermogen van de auto over alle vier de wielen. Die kunnen worden bijgestaan ​​door een differentieel en/of een vergrendeling. Het is daarom te vinden op alle 4x4's die bedoeld zijn voor off-road rijden (Jeep Wrangler, Land Rover Defender, enz.), op ultra krachtige auto's zoals hypercars die stabiliteit nodig hebben bij hoge snelheid of gewoon als optie op verschillende modellen. Je ziet het ook als een optie om bijvoorbeeld voorwielaandrijvers extra (hybride) kracht te geven door de elektromotoren op de achteras te zetten. Of om een elektrische auto meer kracht te bieden door twee assen in plaats van alleen een as voor of achter aan te drijven.

Dit is het meest geavanceerde systeem. Het kent natuurlijk ook enkele nadelen, vooral financiële. Je weet waarschijnlijk al wel dat het 4x4-systeem zorgt voor een hoger brandstofverbruik, maar ook voor banden (tractie op de vier wielen). Er is dus een meerwaarde die niet mag worden verwaarloosd! En de banden moet je in principe tegelijkertijd vervangen. Vierwielaandrijving is door zijn constructie ook veel duurder en kost vaak enkele duizenden euro's extra in vergelijking met voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. AWD-uitgeruste auto's zijn ook zwaarder dan hun tegenhangers met tweewielaandrijving.

Bovendien hebben sommige moderne auto's nu niet-permanente vierwielaandrijving. Ofwel door de aanwezigheid van één of meerdere elektromotoren op de achteras (Tesla Dual Motors bijvoorbeeld), ofwel door een specifiek differentieel.