Kun je een elektrische auto kopen en de accu huren?

Renault Zoe

Een nadeel van de elektrische auto dat je vaak hoort is de accu als duur onderdeel. Dat maakt de elektrische auto vergeleken met een model met brandstofmotor duurder. Kun je de accu huren en zo die kosten uitsmeren, ook als je de auto koopt?

Het lijkt een aantrekkelijke constructie. En Renault heeft met de Zoe laten zien dat het ook kan: de auto kopen en de accu huren. De auto is dan zelf goedkoper omdat je de accu op een andere manier betaalt. Vinfast wil het mogelijk maken en bij het Chinese merk Nio is dat inbegrepen: je kunt de auto's alleen maar leasen in een abonnementsvorm en niet kopen. Ook kun je van deze auto's de batterijen laten verwisselen op accuwisselstations.

Zorgeloos

Je kunt met een huurconstructie de angst wegnemen, om na een bepaalde tijd een nieuwe accu te moeten kopen omdat de capaciteit terugloopt. Immers, als de accu onder een bepaalde capaciteit komt kun je ‘m laten vervangen zonder dat het je een paar duizend euro kost. Want voor een accu van een Renault Zoe kost al gauw €8.000. En je zou ‘m kunnen huren voor pakweg €75 per maand (als je tot 7.500 km/jaar rijdt) tot € 119 (onbeperkt), waar dan nog een klein bedrag voor verzekering bij komt. Nio kun je nu ook kopen waarbij je de accu huurt via Nio's Battery-as-a-service-constructie (BaaS). Reken dan voor de huur van de accu vanaf €169 per maand voor een 75 kWh-batterij met een actieradius van 445 km WLTP. Het voordeel van huren is ook dat je een (lege) accu in enkele minuten bij een Nio accuwisselstation kunt wisselen voor een nieuw exemplaar.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook een laadpas aanvragen.

Is het wel zo voordelig?

Je kunt natuurlijk uitrekenen wat het aantrekkelijkste is voor jou aan de hand van de prijs van de auto, de huurprijs van de accu en hoeveel kilometer je denkt te rijden. Dan blijkt dat je tussen de 5 en 8 jaar aan huur de accu hebt ‘betaald’. Rijd je langer of rijd je veel, dan kan de accu huren nadeliger zijn en betaal je uiteindelijk meer.

Accu huren en bijtelling

Een door de zaak gekochte elektrische auto met een accu die wordt gehuurd zou voordelen kunnen hebben voor de bijtelling omdat de fiscale waarde van de auto lager is. Immers, de accu zit niet in de verkoopprijs. Echter telt hiervoor de waarde waarvoor de auto de dealer verlaat - en dat is inclusief de accu. Dat voordeel heeft de zakelijke rijder dus niet.

Hoe lang gaat de accu mee?

Want de volgende vraag is wel hoe lang de accu mee kan gaan. Inmiddels is er veel ervaring en het blijkt dat accu’s van elektrische auto’s na een paar honderdduizend kilometers vaak nog goed presteren: ze hebben een actieradius die weliswaar wat lager ligt maar wat je in de dagelijkse praktijk nauwelijks zult merken. Bedenk ook dat er op veel accu’s een garantie tot 8 jaar tot 160.000 km wordt gegeven. Dat dekt ook een deel van het risico af.