Zo werken anticondensdoekjes tegen beslagen ruiten

Condens vocht ruit

In het najaar heb je vaak last van beslagen ruiten. Je kunt dat met een anticondensdoekje vaak snel oplossen waar zelfs de airco nog een paar minuten nodig heeft. Hoe werken anticondensdoekjes?

Het is zo irritant om ‘s ochtends in te stappen, de motor te starten en … de ruit beslaat helemaal. Zeker als het kouder wordt lijkt het vaak een plakkerig vocht dat ook met de airco aan en de ventilator vol op de voorruit maar langzaam weggaat. Aanticondensdoekjes helpen dan doorgaans sneller. Hoe werkt het eigenlijk?

Microvezels vormen kracht

Doordat de voorruit (maar ook de andere ruiten) vaak vettig zijn, blijft er vocht op zitten. Als het dan snel afkoelt, dan ontstaat een mist of aanslag op de ruit. De voorruit heeft daar meestal meer last van omdat die vlakker is en tijdens het rijden sneller afkoelt.

Anticondensdoekjes nemen het vocht van de ruit of én met microvezels ook het vettige laagje. Microvezels zijn minuscule draadjes die het vet gemakkelijk meenemen. Daardoor heeft de condensaanslag minder kans om letterlijk in het zicht te komen. Doordat het vetlaagje een tijdje weg is zal de condens ook enige tijd van de ruit afblijven.

Anticondensdoekjes sneller dan airco

Het anticondensdoekje werkt sneller dan de airco. Een airconditioning gaat namelijk ook beslagen ruiten tegen. Die moet echter eerst de lucht droog maken en dat duurt een poosje. Vandaar dat het even kan duren voordat die effect heeft. En dat zijn precies die eerste paar honderd meter in de vroege ochtenden!

Meer dan alleen condens

De anticondensdoekjes zorgen voor meer veiligheid dan alleen tegen condens. Doordat je de vettige laag van de ruiten afneemt, heb je ook minder last van laagstaande zon. Juist het vet op de voorruit zorgt ervoor dat de zon dan het effect heeft alsof het een grote spiegelende plaat is. Daardoor kun je moeilijk zien wat er op de weg vóór je gebeurt.

In de winter helpen ze weer de ruiten aan de binnenzijde langer ijsvrij te houden. Ook dat is handiger en veiliger.

Helderder zicht is meer veiligheid

Hoewel het een redelijk ouderwetse accessoire lijkt, is het dus best wel handig om anticondensdoekjes in de auto te hebben. Ze zijn er in vele maten, kleuren en kwaliteiten - en meestal niet duur. En de ruit is ook door invloeden van buitenaf vaak vuil. In een ander artikel geven we meer adviezen om de voorruit helder te krijgen.