Bevroren ruitenwissers, wat kun je eraan doen?

ruitenwisser ijs

Naast een dichtgevroren voorruit, is het in de winter ook goed mogelijk dat je ruitenwissers vastvriezen aan het glas. Vervelend, want ruitenwissers zijn kwetsbaar en je kan pas op pad als dit is opgelost. Maar hoe los je het op en - belangrijker - hoe voorkom je dat je ‘s ochtends eerst nog in de weer moet met je bevroren ruitenwissers, voordat je op pad kan gaan?

Ruitenwissers vriezen eigenlijk gewoon vast om dezelfde reden dat je ‘s ochtends moet krabben, omdat je anders helemaal niets ziet. Er hangt condens in de lucht, die zich bij temperaturen onder nul vasthecht aan oppervlaktes. En dat merk je dus aan dichtgevroren ruiten, sloten die eerst behandeld moeten worden voordat ze gebruikt kunnen worden en ruitenwissers die vast komen te zitten aan voorruit.

Een belangrijke tip is om de ruitenwissers uit te schakelen als je de dag voor een verwachte koude nacht de auto parkeert. Immers; als de auto gestart wordt, vliegen dan de ruitenwissers direct aan en dat kan ze behoorlijk beschadigen als ze vastgevroren zijn. Ook kan in een uiterst geval de ruitenwissermotor kapot gaan.

Je bevroren ruitenwissers veilig losmaken

Simpelweg je bevroren ruitenwissers lostrekken is geen optie; de kans dat er bij zo’n drieste actie iets breekt of losschiet, is veel te groot. Je zal ze dan ook met het nodige beleid moeten losmaken, maar daar zijn gelukkig wel wat tips voor.

  • Gebruik ontdooispray - Deze spray kan je ook gebruiken om je ruiten ijsvrij te maken en het werkt prima op bevroren ruitenwissers. Door de spray over de bevroren stukken te spuiten, lost het ijs op en zal je de bevroren ruitenwissers snel weer volledig tot je beschikking hebben.
  • Tik ze zachtjes los met je krabber - Wie geen ontdooispray voorradig heeft, kan ook proberen om met zachte tikjes de ruitenwissers los te krijgen. Zachte tikjes, want zoals al gezegd, is de ruitenwisser een vrij kwetsbaar object dan gemakkelijk kan beschadigen.
  • Maak je ruit volledig ijsvrij - Uiteindelijk is het ijs de boosdoener, dus als je je ruit helemaal ijsvrij maakt, zullen de bevroren ruitenwissers spoedig mee komen. Het ijsvrij maken van je ruiten is een klusje dat sowieso moet gebeuren, dus je kan het net zo goed een tikje grondiger aanpakken.

Controleer of alles het nog doet

Zijn de bevroren ruitenwissers eenmaal los, is het verstandig om even te checken of alles nog werkt. Vorst kan bepaalde systemen een beetje in de war schoppen, dus om zeker te zijn dat je straks veilig onderweg bent, loont het de moeite om te checken of de ruitenwissers gewoon braaf over de ruit zwiepen.

Werken de ruitensproeiers goed?

Kijk ook of je de ruitenwisservloeistof nog altijd goed kan gebruiken. Dat laatste is zeker in de winter belangrijk, omdat strooizout ervoor kan zorgen dat je ruiten snel bevuild raken. Werkt de ruitenwisservloeistof niet? Dan kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:

  • De sproeierknopjes zijn nog bevroren - Als deze knopjes, die de vloeistof over de voorruit spuiten, nog dichtgevroren zijn, kan je die vrij eenvoudig ontdooien met een warme doek. Eenmaal ontdooid, zullen ze weer als vanouds hun werk doen.
  • De ruitenwisservloeistof is bevroren - Als het echt streng heeft gevroren, kan de ruitenwisservloeistof bevriezen. Geen paniek; als je je reservoir bijvult met warm water is dat snel opgelost. Ook is er een anti vries-vloeistof, die speciaal is gemaakt om dit soort problemen te voorkomen. Check voor je weggaat of je ruitensproeiervloeistof hebt met winterbescherming.
  • De ruitenwisservloeistof is op - Dit heeft niks met de vorst te maken, maar gewoon met een gebrek aan planning. Vul de vloeistof aan en je kan weer zorgeloos de weg op.

Bevroren ruiten voorkomen

Vorst voorkom je niet, maar als je liever niet hebt dat je ruitenwissers vastvriezen, kan je twee dingen doen:

  • Zet je ruitenwissers ‘s nachts omhoog - Door je ruitenwissers omhoog te zetten, staan ze niet in contact met je voorruit en vriezen ze dus ook niet vast.
  • Gebruik een anti-ijsdeken - Een anti-ijsdeken of een stuk karton zijn perfect geschikt om bevroren ruiten te voorkomen, maar doen het ook uitstekend als je geen bevroren ruitenwissers wilt hebben.