Hoe kun je snel de voorruit ontdooien?

Sneeuw winter koud glad ijs krabben

Jakkes, een laag ijs op de voorruit - dat komt in de koudere tijd van het jaar voor. IJs krabben kan wel, maar duurt soms lang. Hoe kun je snel de voorruit ontdooien?

In de koudere tijd kun je natuurlijk een ijskrabber gebruiken maar niet iedereen heeft daar zin in. Koude, natte vingers - die kun je zelfs met een geavanceerde ijskrabber niet voorkomen. Op welke manieren kun je snel je voorruit ontdooien? We keken naar een aantal opties.

Voorkom dat de voorruit bevriest

Een van de gemakkelijkste alternatieven is voorkomen dat de voorruit bevriest. Daar heb je bijvoorbeeld onder een carport of in een garage minder kans op. Niet iedereen zal de mogelijkheid hebben om de auto daar neer te zetten in de winter. Dan kun je als alternatief ook de voorruit bedekken met een speciaal karton of een antivriesdeken. Daarmee kun je voorkomen dat je de voorruit moet ontdooien. Gebruik geen krant, die kan namelijk aan de ruit gaan plakken. Daar heb je dan minder aan.

Van onze partner
Voorruitontdooier nodig?
Bestel het bij bol.com en kijk dan gelijk naar handige voorruithoezen!

Een andere tip waarmee je het aanvriezen van de ruiten niet kunt voorkomen maar die wel het schoonmaken eenvoudiger maakt is de ruit te behandelen met spiritus of glansspray. Dit zorgt voor een laagje op de ruit waar vuil zich minder goed aan hecht. En daarmee zul je zien dat het ijs sneller loslaat!

Ontdooispray

Wat ook erg snel gaat is ontdooispray. Die zit gemakkelijk in spuitbussen die je op veel plaatsen kunt krijgen. Die voorruitontdooier of de-icer spuit je op de voorruit en je kunt snel wegrijden met heldere ruiten.

Je kunt dit trouwens ook zelf maken door ⅔ schoonmaakazijn met ⅓ water te mengen. Dat doe je in een plantenspuit. De werking is ongeveer hetzelfde.

Niet alleen snel de voorruit ontdooien

Als je de ruit ijsvrij maakt, denk er dan aan dat je meer moet schoonmaken dan alleen de voorruit. Ook de zijruiten en buitenspiegels moet je vrij maken van sneeuw en ijs. Je moet namelijk een goed en volledig zicht hebben. Anders loop je nog altijd risico op een boete. 

Geen heet water over de voorruit gieten

Je ziet het minder maar nog steeds wel gebeuren: mensen die snel de voorruit ontdooien door er heet water overheen te gieten. Dit is wel effectief, maar het is slecht voor de ruit zelf. Die kan namelijk gaan barsten en dan ben je verder van huis. Je kunt het wél met koud water proberen. Dat is zeker bij matige vorst vaak warm genoeg om de klus te klaren. Maar het is vaak beter om iets meer tijd te besteden aan het schoonmaken van de ruiten en het ijs helemaal vrij te maken.

Verwarm de auto voor

Elektrische auto's kun je voorverwarmen, zelfs al op afstand. Soms kun je dat met een timer in de auto instellen, anders vaak met de app van je auto. In het laatste geval moet je er wel op tijd aan denken. Zeker als je aan de laadpaal staat is dat handig. Immers: de stroom om de auto warm te krijgen komt dan van de laadpaal. Je stapt in een lekker warme auto én de ruiten zijn vrij van sneeuw en ijs. Anders kan de verwarming je nog best wel wat aan actieradius kosten. Dit is trouwens niet alleen voorbehouden aan elektrische auto's. Ook voor auto's met een verbrandingsmotor bestaan er opties om deze standverwarming als accessoire te kiezen of naderhand in te bouwen.

Denk eraan de ruitenwissers los te maken

Als je de voorruit goed schoonmaakt, is dit overbodig, maar denk er even aan om de ruitenwissers op te lichten van de ruit. Dan controleer je of ze goed los zijn. Als ze nog aan de ruit vast zitten, dan kunnen ze beschadigen of je kunt zelfs meer schade aan de ruitenwissers krijgen als ze nog aan de bevroren ruit plakken.