Heeft mijn auto een reservewiel?

Reservewiel

Het is vervelend als je een lekke band krijgt. Daarom hebben alle auto’s een hulpmiddel om snel en veilig weer door te kunnen rijden. Vaak is dat een reservewiel maar heeft jouw auto die?

Tot een aantal jaar terug was de standaard dat iedere auto een volwaardig reservewiel had. Bij een lekke band kon je die eraf halen en wisselen met het reservewiel. Tegenwoordig zie je dat er vooral andere oplossingen worden toegepast, zoals kleinere thuiskomers of reparatiekits. Ook runflat banden zijn erg gemakkelijk maar wel duurder.

Waar kan ik de reserveband vinden?

Laten we er vanuit gaat dan jouw auto een reserveband heeft. Waar kun je die dan vinden? Er zijn enkele plaatsen die favoriet zijn bij autoconstructeurs om het reservewiel te plaatsen.

  • De meest gebruikte plaats voor een reservewiel is onder de kofferruimte. Als je de bodem optilt, dan zie je bij de meeste auto’s het reservewiel of de thuiskomer daar liggen. Soms moet je opletten omdat de ruimte in het reservewiel is gebruikt om ook een krik, gereedschapsset, EHBO-kussen en dergelijke te plaatsen. En in dat geval is het wiel ook vaak voorzien van een afdekplaat om de gereedschappen netjes vast te klemmen.
  • Een ander veel gebruikte plaats is onder de motorkap. Dan ligt het wiel op de motor in de ruimte. Het voordeel is dat het wiel hier gemakkelijk bereikbaar is én je niet eerst in de bagageruimte hoeft te zijn. Ook het terugleggen van het vuile gebruikte wiel met een lekke band is gemakkelijk
  • Andere auto’s hebben het reservewiel onder de auto aan de achterzijde in een soort van rekje liggen. Je kunt dan met een gereedschap het rekje losmaken en het wiel valt eruit. Het voordeel is ook hier dat je niet via de bagageruimte hoeft te gaan om het wiel te bereiken maar hier kan het reservewiel wel vuil vangen dat onder de auto komt.
  • Bij terreinauto’s en sommige SUV’s is de reserveband te vinden op de achterklep van de auto, aan de buitenkant. Vaak voorzien van een hoes en in de accessoirezaken kun je hier ook fraaie hoezen en covers voor bestellen die ook de auto zelf mooier maken.

Reservewiel wil ook aandacht!

Het reservewiel is wat betreft aandacht, en dan bedoelen we onderhoud, vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het prettig als je op dat cruciale moment dat je hem moet gebruiken, je het 'vijfde wiel aan de wagen' ook kúnt gebruiken! Check dan ook de bandenspanning als je dat voor de andere banden doet en zorg ervoor dat het profiel voldoende is. En kijk ook af en toe of de band niet is uitgedroogd, bijvoorbeeld.

Ik kan geen reservewiel vinden, wat nu?

Als je geen reservewiel of thuiskomer kunt vinden, dan zijn er een paar andere opties. Steeds meer auto’s worden namelijk zonder zo’n wiel geleverd en hebben in plaats daarvan een reparatiekit, vaak met een compressortje. Die vind je meestal onder de bagageruimte van de auto.

En vind je die ook niet, dan kan jouw auto zijn voorzien van runflat banden. Daarmee kun je doorrijden met een lekke band tot een garage of bandenzaak waar je de banden kunt laten nakijken en repareren.