Welke tweedehands auto met zeven zitplaatsen kiezen?

Mazda 5 – Peugeot 5008 – Renault Grand Scenic – To

Auto's met zeven zitplaatsen zijn vooral populair bij grote gezinnen of als je regelmatig met meer mensen op pad gaat. Het grote voordeel is vaak de ruimte, het nadeel: ze kosten nogal wat. Dan kun je kijken naar een tweedehands auto met zeven zitplaatsen. Welke moet je dan kiezen?

Om met meer dan drie kinderen of vrienden te reizen, kom je met vijf zitplaatsen vaak nét tekort. Om van meer comfort te genieten, moet je een auto met zeven zitplaatsen hebben. Die hebben vaak twee extra zitplaatsen in de kofferbak. Ze klappen weg in de vloer met een schuif- en vouwsysteem. Reken er niet op dat je dan royale fauteuils hebt. Afhankelijk van de zevenzits automodellen is deze rij meestal alleen geschikt voor kinderen door de beperkte beenruimte. Nieuw lopen ze al snel in de prijzen en kom je eigenljk alleen uit op SUV’s en MPV’s. Terwijl je tweedehands een goede keuze hebt én meer carrosserievarianten. Want een zevenzits stationwagon kun je nieuw eigenlijk niet meer krijgen.

Vergelijk opklapmechanismen

Om een auto met zeven zitplaatsen te kiezen is het ook belangrijk om na te denken over de modulariteit en bruikbaarheid van het voertuig. In feite is het uitklappen van de extra stoelen eenvoudig uit te voeren bij enkele auto’s. Bij andere modellen moet je eerst de achterbank naar voren schuiven om de stoelen op de derde rij uit te klappen. Dit is vaak al moeilijk als er kinderzitjes op de achterbank zijn gemonteerd. Kortom: je moet bedenken hoe vaak je de extra stoelen wilt gaan gebruiken. Als de twee ruimtes in de kofferbak regelmatig bezet zijn, kijk dan naar een auto die deze stoelen gebruikersvriendelijk heeft gemaakt.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Kofferbak verdwijnt

Een van de voordelen van een auto met zeven zitplaatsen is de beschikbare ruimte in de kofferbak als de stoelen niet worden gebruikt. Dat verandert als de twee extra stoelen zijn geplaatst. Dan wordt het minder ruim. Bij het kiezen van een zevenzitter moet je ook weten hoeveel bagage je mee wilt nemen als je met zeven mensen reist. Om te profiteren van de minimale ruimte, zelfs als de stoelen in gebruik zijn, kom je snel terecht bij de grotere SUV’s of MPV’s met zeven zitplaatsen.

MPV, Midi-MPV, SUV, stationwagon of Van

Er is veel keuze voor auto’s met zeven zitplaatsen. Wie dit soort auto wil kopen, kan inderdaad terecht bij een SUV, een minivan, een MPV of midi-MPV of zelfs een Van. Of een stationwagon, die bij de Franse merken dan vaak als Familiale wordt aangeduid. De keuze hangt uiteindelijk af ​​van het budget en je eisen.

  • SUV's en MPV’s: terwijl SUV's vooral de laatste tijd populair zijn vanwege hun comfortabeler rijgedrag, worden MPV’s gewaardeerd om hun praktische bruikbaarheid. De Renault Espace en Chrysler Voyager (ook nog even als Lancia Voyager verkrijgbaar geweest, een zeldzame auto) hebben baanbrekend werk verricht als pioniers in het segment. Je vindt ze voor praktisch alle prijsklasse. Renault heeft vervolgens later de kleinere Scenic met zeven zitplaatsen uitgebracht. Wil je het toch groter, dan is er de VW Sharan, die met de Ford Galaxy en Seat Alhambra als trio grote MPV’s op de markt werd gebracht maar inmiddels niet meer bestaat. Bij Ford en VW kun je trouwens royaal shoppen voor verschillende modellen tweedehands zevenzitters. Maar je kunt natuurlijk ook voor een vette Land Rover gaan!
  • Stationwagons zijn nieuw niet meer te krijgen maar als tweedehands auto met zeven zitplaatsen kom je ze nog zeker tegen. Ze combineren ruimte met een vaak lagere, elegante carrosserie. Je kunt dan denken aan de Citroën CX Familiale of de Peugeot 505 Break Familiale van weleer. Vooral Peugeot is in het tweedehands aanbod ruim vertegenwoordigd met de 307 en 308 SW die overigens zes zitplaatsen heeft. Je ziet echter ook verschillende Volvo’s V70 en een Toyota Prius of Prius+ Wagons, om enkele voorbeelden te noemen. Of je moet natuurlijk voor een Mercedes-Benz E-Klasse willen gaan …
  • Bestelwagens: de aanwezigheid van een kofferbak met een redelijk volume, zelfs met zeven zitplaatsen, is een van hun grootste voordelen. Aan de andere kant is dit type auto relatief duur en omslachtiger. Het wordt meer aanbevolen voor gezinnen met meer dan drie kinderen en voor professionals in personenvervoer. De VW Multivan op basis van de Transporter is natuurlijk dé icoon in dit rijtje. Iets kleiner kom je dan uit op bijvoorbeeld een Citroën Jumpy.
  • Midi-MPV's: deze categorie voertuigen is tegenwoordig vooral gebouwd op basis van een bestelwagen en zijn behoorlijk volumineus. In vergelijking met SUV's en minibusjes is zo'n tweedehands auto met zeven zitplaatsen ruimer. Aan de andere kant is hun rijgedrag minder prettig: ze verraden gemakkelijk hun ware bedrijfswagenaard. De Fiat Dobló en Peugeot Partner Teepee vallen in deze categorie voertuigen.
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

(In dit artikel verwijzen we naar voorbeelden van een tweedehands auto met zeven zitplaatsen. De meeste zijn gangbaar genoeg om aanbod te hebben, maar voor een aantal kan het zijn dat er tijdelijk geen occasions worden gevonden).