Zo krijg je de beslagen voorruit helder

Regen voorruit nat Cole Keister Unsplash

Bij slecht weer, in het donker of juist een mooie laagstaande zon is het zicht vaak beperkt. Je kunt het zicht vaak al flink verbeteren door de voorruit schoon te maken. Eventjes wat werk zorgt ervoor dat je voorruit helder wordt. Zo doe je dat.

Het is een sluipende ergernis van veel automobilisten. Maar eigenlijk is het heel simpel om de voorruit goed schoon te maken. Volg gewoon de eenvoudige stappen.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Buitenkant voorruit schoonmaken

Zeker met regen zie je dat de buitenzijde van de voorruit vuil wordt. De ruitenwissers zorgen ervoor dat je zicht houdt, maar perfect doen ze het natuurlijk nooit. Zeker niet in de tijd dat de muggen op je auto komen of als je vaak onder bomen staat geparkeerd. Dan maken de ruitenwissers meestal juist meer strepen.

Idealiter staat je auto bij het schoonmaken van de voorruit niet in de felle zon. Dan droogt je auto te snel op en krijg je nog steeds strepen. Het eenvoudigste is om een sopje te maken met lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel. Breng dat met een poetsdoek of een zeem op de ruit. Met een andere (microvezel) doek kun je de ruit droog maken. Wil je het net wat beter doen? Gebruik dan een oude krant voor het droogmaken. De inkt neemt namelijk de laatste vettigheid nog mee. Hardnekkige muggen en hars kun je weghalen door een spons in een panty te stoppen en daarmee de ruit af te nemen.

Echte specialisten gebruiken detailingklei om de voorruit helemaal vrij te maken van vuil. Je blijft die klei opwrijven tot hij gemakkelijk over de ruit glijdt en niet meer piept. Heb je dat gedaan, dan moet je nog wel de ruit met glasreiniger en een microvezel doek napoetsen.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Binnenkant voorruit helder maken

De binnenzijde van de voorruit is eigenlijk nog verraderlijker. Heel geleidelijk komt daar een laagje vettigheid op die op een gegeven moment voor hinder en ergernis zorgt. Bij vochtig weer zorgt die bovendien extra snel voor een beslagen voorruit. In de meeste auto’s kun je dat niet even snel voor een verkeerslicht weghalen. Dus als je toch bezig bent …

Als je het eenvoudig en snel wilt doen, dan gebruik je een keukenrol en glasreiniger om de aanslag weg te halen en de voorruit helder te krijgen. Denk daarbij ook om de randen. Zeker bij MPV’s of sportieve auto’s zit de onderste rand van de ruit soms érg ver weg boven het diepe dashboard. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan gebruik je een microvezel doek. Die neemt namelijk ook kleinere deeltjes weg waaraan het vet gaat hechten. Ook heb je dan minder last van strepen. Daardoor kun je langer genieten van een heldere voorruit!

Extra tips

We hebben verschillende tips gevonden die het werk gemakkelijker maken óf die leuk zijn om te weten.

  • Heb je een regenton? Gebruik dan regenwater voor het sopje. Regenwater is namelijk kalkvrij en dat voorkomt de lelijke aanslag die kalk veroorzaakt.
  • Als je de binnenkant van de voorruit schoonmaakt met een gepelde ui ontsmet en ontvet je de ruit gemakkelijk. Goedkoop en erg duurzaam. En een ui heb je altijd wel in huis.
  • Haal ook even een doekje over het dashboard van je auto als je toch bezig bent. Daar kun je niet doorheen kijken, maar het verzamelt wel erg veel stof in de loop van de tijd.
  • Je kunt ook (schoonmaak)azijn gebruiken om de binnenkant van je voorruit te ontvetten. Dat is goedkoop en je ruiten beslaan er ook minder snel mee. Let wel op dat azijn zuur is en daardoor niet goed voor de rubbers van de ruiten.