Let hierop bij een Mercedes-Benz A-klasse W176 (2012 - 2018)

Heb je je zinnen gezet op de tweedehandsmarkt? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen van de derde generatie Mercedes-Benz A-klasse, ook wel bekend als W176.
De Mercedes-Benz A-klasse verscheen in 1997 als kleine MPV op de markt. De tweede generatie volgde in 2004. Daarna transformeerde de A-klasse in een compacte hatchback. De derde generatie zag in 2012 het levenslicht. Hij moest concurreren met de Audi A3 en BMW 1-serie. Dit concept is verder uitgewerkt sinds 2018, met de vierde generatie die we nu nog kennen.
Verschillende carrosserievarianten voor de A-klasse
De derde generatie van de A-klasse (W176, op de markt tussen 2012 en 2018) is inmiddels ruimschoots vertegenwoordigd op de occasionmarkt. Denk aan prijzen vanaf €9.500. Je vindt er ook de 4-deurs coupé- en stationwagons, genaamd CLA en CLA Shooting Brake. Door de lage zitpositie is het zicht naar achteren in laatstgenoemde modellen erg slecht, volgens onze koopwijzer in oktober 2021 op het gevaarlijke af.
Van onze partner Besparen op je autoverzekering? Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering |
Mercedes-Benz A-klasse: mechanische problemen
De kleinste Mercedes-Benz is over het algemeen een probleemloze auto. Zo heeft hij van corrosie weinig last. Toch heeft hij enkele aandachtspunten waarmee je ‘op leeftijd’ rekening moet houden.
- Injectoren: bij dieselmotoren worden ze snel vuil, soms al na 30.000 km. Zodra de eerste symptomen optreden, zoals schokken, is het raadzaam om tijdens het rijden op de snelweg een reinigingsbeurt uit te voeren. Kortom: als de motor op temperatuur is, een lekker vlot ritje op de snelweg rijden. En trek gerust even flink door in de versnellingen.
- Koppelingslijtage: dit probleem komt voor bij alle modellen. Eigenaars melden soms problemen met het scharniermechanisme, die meestal optreden tijdens de garantieperiode. Let daarop als de garantie afloopt.
- Elektronica: in de loop der jaren zijn er verschillende problemen met elektronica ontstaan. Een van de meest voorkomende is een storing van de buitenthermometer en die van de koelvloeistoftemperatuursensor. Ga je een A-klasse kopen, let er dan op!
- De A-klasse heeft twee accu’s: een voor het starten van de motor en één voor de elektronica en het start-stopsysteem. Als het waarschuwingslampje ‘aux battery malfunction’ opdoemt, is de hulpaccu aan vervanging toe. Dan zijn er soms problemen met de SAM-module, die in dat geval weigert de startmotor aan te sturen.
Mercedes-Benz A-klasse: andere zaken om op te letten
Naast de technische aandachtspunten vonden we nog een aantal dingen waarop je bij een derde-generatie A-klasse moet letten.
- In het passagierscompartiment heeft het model vooral in de basisversies last van een slechte afwerking. Daarnaast zijn er montagefouten die op zekere leeftijd de kop opsteken: sommige eigenaren horen vanaf 50.000 km geluidjes in het interieur.
- Bij de carrosserie moet je letten op afdichtingen bij de as van de achterruitwisser: het water komt voornamelijk via de kofferbak binnen. Daar verspreidt het zich over de hele vloer. Daaronder zit het hoofdrelais dat de auto stroomloos kan maken als die onder water komt te staan. Om het probleem adequaat te verhelpen moet het interieur volledig worden gedemonteerd. Een eerste teken van dit euvel kan zijn een niet of slecht werkende kentekenplaatverlichting en achterklepontgrendeling.
- Als je in de markt bent voor een A-klasse, let dan goed op de specificaties. Bij voorkeur neem je er eentje met Direct Steer, de besturing met variabele overbrenging. Als je budget het toelaat, kies dan het gefacelifte model, vanwege het betere, iets zachter afgestelde onderstel. Dan maakt de extra investering in de geliefde diamantgrille ook niet meer uit.
- Controleer of de koplampen dof zijn geworden door UV-straling.
Tip: de goedkopere uitvoeringen hebben gewone achterlichten. Is er een lampje stuk, dan vervang je dat in korte tijd en voor een paar euro. Is er sprake van (mooie) ledverlichting, dan moet je bij een defect de hele unit vervangen. Die ingreep is een stuk duurder (reken rond de €200).
![]() | Van onze partner Auto importeren uit Duitsland? Hier vind je meer dan 200.000 Duitse dealeroccasions. Bekijk het aanbod |
Welke motor moet je hebben?
Als je op zoek bent naar een benzinemotor: de 156 pk sterke A200 is vrij zuinig (5,7 liter per 100 km) en dynamisch, maar de zeer lange overbrengingsverhoudingen beperken zijn prestaties enigszins.
Als je op zoek bent naar een dieselmotor, biedt de 109 pk sterke A180 d op zichzelf voldoende prestaties tegen lage verbruikskosten, terwijl de 136 pk sterke A200 d vooral is geschikt voor lange snelwegritten. De automatische 7G-DCT bak is in combinatie met deze krachtbron een fijne bonus.
Bij de BlueEfficiency-motoren moet je bedacht zijn op stipte olieverversing. Krijgt de motor die zorg niet, dan riskeer je interne vervuiling van de krachtbron. Voor de zekerheid check je of er een ratelend geluid hoorbaar is als je de motor koud start. Dan is goed hoorbaar of de distributieketting gerekt is en/of de nokkenasverstellers aan het einde van hun latijn zijn.