Let hierop bij een gebruikte Renault Clio (2012-2018)

Renault Clio koopwijzer

De Renault Clio is een auto in het compacte B-segment. Hij is redelijk zuinig en in principe erg betrouwbaar. Let hierop als je een gebruikte Clio wilt kopen.

Het grootste aanbod vind je wel van de Clio’s van de vierde serie, die tussen 2012 en 2018 werd geproduceerd. Die kun je al vanaf pakweg €4.000 bij je huis zetten. Op welke punten moet je letten bij een gebruikte Renault Clio?

Benzinemotor 0.9 TCe: mag krachtiger

In principe is de Renault Clio een probleemloze auto. Als je kiest voor een benzinemotor, dan is de 0.9 TCe zonder meer een verstandige keuze. Hij heeft een driecilinder die voor het Nederlandse verkeer voldoet, maar als je regelmatig de snelweg opgaat of de auto zwaarder belast, dan doe je er beter aan om een sterkere krachtbron te kiezen. Toen AutoWeek deze auto als duurtester in de vloot had, haalden we een gemiddeld verbruik van 1 op 14,4. Dat is voor de grootte van deze auto aan de hoge kant, we zouden een gunstiger score hebben verwacht. De oorzaak is eenvoudig: je moet de Clio op toeren houden om tot prestaties te komen, en dat eist zijn tol. Een ander nadeel van de driecilinder is het geluid bij stationair draaien. Dat is vergelijkbaar met de klanken van een dieselmotor. Met het standaard aanwezige start-stopsysteem hoef je van het getokkel niet al te veel last te hebben.

Ga proefrijden met een Renault Clio met automaat

Heb je een Renault Clio van de vierde generatie met een automaat op het oog? Ga dan zeker proefrijden. Hij schakelt met de dubbele koppeling namelijk niet altijd op momenten die natuurlijk aanvoelen. Voor de meeste mensen zal dat geen probleem zijn, maar als je jezelf er wel aan stoort, dan is het goed om dat te ervaren tijdens een uitgebreide proefrit.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Kleine onhebbelijkheden

Andere kleine problemen die je kunt tegenkomen zijn slijtage aan rubbers van de stabilisatorstang die voortijdig moeten worden vervangen. Je moet verder goed letten op het R-Linksysteem. Vroege exemplaren hadden een systeem dat minder goed werkte. Dat is verbeterd en dat is ook aangepast bij oudere modellen. Ga zorgvuldig na of die update ook bij jouw auto is doorgevoerd.

Een sterkere motor: TCe 120 

Wil je iets meer vermogen, dan ben je met de 120-pk versie van de Renault Clio prima bedeeld. Helaas is de motor bovenin niet erg krachtig en haalt de automaat de beleving er grotendeels uit. Ben je niet op zoek naar spanning, maar gewoon naar een vlotte auto? Dan is een proefrit in een Clio met deze krachtbron zonder meer een aanrader. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Voor de kilometervreter: de dCi 90

Dieselaars hebben onder meer de 1,5-liter viercilinder als optie in de Clio. Dat blijkt een prima motor. De zelfontbrander is stil, soepel en voldoende krachtig. Bovendien is zuinig rijden kinderspel, wie een beetje rustig aan doet haalt spelenderwijs 1 op 22 of nog iets beter. Rijd je veel kilometers, dan is de dCi 90 de aanrader van het gamma.