Alle generaties van de Nissan Micra vergeleken

Nissan Micra generaties

Vierkant, rond en scherp: gedurende z’n lange leven heeft de Nissan Micra op designgebied alle varianten gekend. Om te zien hoe de generatie van 2017 zich in andere opzichten verhoudt tot z’n voorgangers, hebben we alle generaties van de Nissan Micra met elkaar vergeleken.

De grootste revolutie van de Micra-levensloop ligt net achter ons, maar de overgang van het voorlaatste model naar de huidige generatie is zeker niet de enige keer dat het Micra-design volledig op de schop ging. Velen denken bij de naam ‘Micra’ als eerste aan de sterk afgeronde, razendpopulaire hatchback die in de jaren 90 veelal op de Nederlandse wegen was te zien, maar in het begin van dat decennium was Nissans compacte model nog het vierkante ‘doosje’ waarmee het allemaal begon in de jaren 80. Daarmee verschilt de levensloop van de Micra sterk van die van veel andere modellen met een rijke historie, die in veel gevallen trouw bleven aan een bepaalde stijl. De vaak wat behoudend getekende producten van Volkswagen zijn daar een bekend voorbeeld van, maar ook bij de Opel Corsa, Ford Fiesta en Toyota’s Starlet en Yaris zijn de overgangen minder bruusk dan bij de Micra. Alle reden om onze duurtest-Micra in 2018 naast z’n vier voorgangers te parkeren. 

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Micra K10, 1983-1992: Pretentieloze ruimte

Dankzij de enorme collectie van Nissan-dealer en -liefhebber Jan Manenschijn uit Daarle is dat een peulenschil, want hier hebben we de Nissans voor het uitkiezen. Zijn oer-Micra is vermoedelijk het fraaiste exemplaar van Nederland en verkeert na niet meer dan 42.000 km optisch in nieuwstaat. De auto stamt uit 1983, het eerste jaar van de Micra in Europa, en is dus helemaal zoals de oorspronkelijke ontwerpers het voor ogen hadden. Kleine achterlichten, een eenvoudig interieur en een hoeveelheid bruin die alleen in de jaren 80 werd getolereerd, maar daardoor wel bijzonder charmant is. Omdat Nissan in deze periode volop bezig was met het uitfaseren van de merknaam ‘Datsun’ prijkt dat woord nog op de linkerzijde van de achterklep. Het koetswerk lijkt op het eerste gezicht een tamelijk uitwisselbaar vierkant doosje, maar bij nadere bestudering heeft hij wel degelijk een kenmerkend silhouet. Door het relatief hoge koetswerk te combineren met een korte neus kreeg ontwerper Giugiaro het voor elkaar om de kleinste Nissan een behoorlijk ruim interieur mee te geven. Dat was belangrijk, want dit segment was destijds met name in Europa even nieuw als populair. De Nissan Micra van de eerste generatie vond een hele vloot concurrenten tegenover zich. Vier volwassenen kunnen verrassend makkelijk een plaatsje vinden in de compacte Japanner en ook de kofferbak is groter dan je op basis van het uiterlijk wellicht zou denken. Dat geldt niet voor de motor, een bescheiden 1.0 viercilinder met niet meer dan 50 pk. Toch slaagt het blokje er aardig in om gang in de Micra te krijgen, want deze auto weegt niet meer dan 630 kg. Door het vele stilstaan is dit exemplaar wat nukkig en valt de motor regelmatig uit. Toch is rijden in de eerste aller Micra’s een feestje, omdat de ’83-er met z’n dunne tweespaaks stuurtje en nostalgische interieur bijna klassiek aandoet. Naast z’n blauwe achter-achterkleinzoon valt vooral op hoe heerlijk pretentieloos de stamvader is. Hier geen agressieve ledkoplampunits, zilverkleurig spoilerwerk, wulpse vouwen en 17-inch, tweekleurig lichtmetaal, maar louter functionele elementen en bescheiden 12-inch stalen wielen met slechts een naafkapje als versiering. De Micra K10 was er alleen als drie- en vijfdeurs hatchback en in alle gevallen een bescheiden type, maar diende wel als basis voor vier nogal extroverte types. In Japan konden kopers in de jaren 80 en 90 terecht voor de Be-1, Figaro, Pao en S-Cargo en die auto’s leunen stuk voor stuk op K10-techniek.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Micra K11, 1992-2003: Langloper

Hoewel de eerste Micra jaarlijks meer Nederlandse kopers vond dan z’n opvolger, is de Micra K11 vermoedelijk bekender. De auto is lange tijd een vast onderdeel geweest van het straatbeeld en dat komt niet alleen door z’n populariteit, maar vooral ook door de lange adem van dit model. De tweede generatie van Nissans compacte aanbod brak in 1992 ogenschijnlijk met alles waar de eerste editie voor stond. Elke rechte lijn werd afgerond en de Micra transformeerde in een sterk aaibaar type met een nogal herkenbaar uiterlijk, maar dat viel kennelijk bij velen in de smaak. Het bleek bovendien lang houdbaar, want de K11 hield het mede dankzij een forse facelift tot 2003 vol. Het exemplaar op de foto’s dateert van 1998 en van na die grote updateronde, die in datzelfde jaar werd doorgevoerd. Jongere exemplaren zijn vooral herkenbaar door hun grotere koplampen en modernere bumpers, maar de vriendelijke uitstraling bleef behouden. De Micra was er in Europa als drie- en vijfdeurs hatchback, maar verscheen elders op de wereld ook als sedan, stationwagen en zelfs cabriolet. De auto diende bovendien als blauwdruk voor tal van creatieve afgeleiden, waarvan de op de Jaguar MK2 geïnspireerde Mitsuoka Viewt zonder twijfel de opvallendste is. Dat de Micra meer had te bieden had dan alleen een sympathiek snoetje, bewees de auto door in 1993 als eerste Japanner ooit de titel ‘European Car of the Year’ in de wacht te slepen. Een hernieuwde kennismaking met het model maakt snel duidelijk waar het enthousiasme destijds vandaan kwam, want dit in de basis stokoude ontwerp rijdt nog altijd uitstekend. Het grote airbagstuur laat zich licht en met gevoel bedienen, de bak gaat zonder enige moeite van verzet naar verzet en de 1,3-liter grote, 75 pk sterke motor blijkt prima op z’n taak berekend. Het meest opvallende aspect aan de rij-ervaring is het comfort. Deze Micra laat grote ongeregeldheden in het wegdek zonder klachten voorbijgaan en is stil genoeg om ook bij langere ritten z’n mannetje te staan. Bovendien is er airco aan boord, een van de stokpaardjes van het Nissan van de jaren 90. Met de tweede Micra begon voor dit model het Europese avontuur pas echt, want in tegenstelling tot generatie 1 werd deze allemansvriend voor ons werelddeel in het Engelse Sunderland in elkaar geschroefd. De spreekwoordelijke Japanse kwaliteit bleef daarbij kennelijk behouden, want zelfs anno 2018 is een Micra K11 nog een redelijk alledaagse verschijning. Wie voor zo min mogelijk geld in een betrouwbare auto wil stappen en daarbij ook nog comfortabel over de weg wil gaan, doet er dan ook een uitstekende koop mee.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Micra K12, 2003-2011: Mafketel

Door de lange levensloop van de eerste twee generaties dient de derde Micra, intern K12 geheten, zich twintig jaar na de introductie van het oermodel aan. De auto voert het ronde design van z’n illustere voorganger nog een stapje verder en krijgt een opmerkelijk bol koetswerk mee. Door de opvallende vouw net onder de raamlijn is het net alsof er een elastiekje om deze automobiele mafketel heeft gezeten gedurende het ontwerpproces, terwijl de ronde, bijzonder hooggeplaatste koplampen zorgen voor een unieke aanblik aan de voorzijde. Ook binnenin is er geen ontkomen aan dit design, want de koplampen zijn ’s nachts gewoon zichtbaar voor de voorste inzittenden. Die kijken verder uit op een dashboard dat met creativiteit is vormgegeven en een groot aantal handige opbergvakjes heeft. Het ronde designthema wordt consequent doorgevoerd en de Micra bleef ook in deze vorm een auto met een sterk eigen karakter. Dat komt nog beter tot uiting in de geteste uitvoering, want met de Micra C+C kwam de auto voor het eerst ook in Europa als cabriolet beschikbaar. Die verscheen in de hoogtijdagen van de compacte-cabrio-met-klapdak, een trend die door de Peugeot 206 cc in het leven was geroepen maar vervolgens navolging kreeg uit met name Franse en Japanse hoek. Met de opmerkelijk lange en hoge kont oogt de C+C nog wat maffer dan de hatchbackversies. De voorruit steekt zoals gebruikelijk bij kleinere klapdakcabrio’s vrij ver naar achteren, waardoor je ook met gesloten dak ietwat beschut zit. Toch is het jammer dat dit soort betaalbare open auto’s volledig is uitgestorven. De open Micra heeft een achterbank, maar die kan beter worden beschouwd als extra bagageruimte. De reguliere Micra was er als drie- en vijfdeurs hatchback en bood uiteraard meer ruimte achterin, maar was evenmin een ster op dat gebied. De auto was leverbaar met 1.2- en 1.4- benzinemotoren. Daarnaast liet Renaults invloed zich voor het eerst gelden, want de 1.5 diesel heet DCi en is dan ook afkomstig uit Franse schappen. Ook bij de benzine-1.6 die in de zwarte C+C is te vinden, had Renault een vinger in de pap. Het 110 pk sterke blok verscheen bij de facelift van 2005 op de prijslijst en was de krachtigste motor-optie voor de Micra. Echt snel wordt de 1.125 kg zware coupé-cabriolet er niet van, maar de auto is wel vlot genoeg. De comfortabele insteek van z’n voorgangers bleef bij deze generatie behouden en de auto is door z’n overzichtelijke koets, vrij hoge zit en lichte bediening bijzonder gemakkelijk in de omgang. 

Micra K13, 2011-2017: Evolutie

Als er ergens in de levensloop van de Nissan Micra sprake was van evolutie, was het in 2011. In dat jaar maakte de derde generatie plaats voor de vierde Nissan Micra en die was design-technisch zowaar duidelijk op dezelfde leest geschoeid. De meeste opvallende kenmerken bleven, al werd het wel érg ronde design hier en daar wat afgezwakt. Ook werd het gamma stevig ingeperkt, want de cabrioletversie verdween en ook de driedeursvariant keerde niet terug. Minder opvallend, maar wel belangrijk was de verhuizing van de geboorteplaats van de Micra. De enorme productiefaciliteit in Sunderland kon zich gaan toeleggen op andere modellen, want Europese exemplaren van de Micra werden de verantwoordelijkheid van een fabriek in India. Of het daaraan ligt, weten we niet, maar feit is dat het interieur van deze Micra door het gebruik van veel harde plastics kwalitatief wat achterblijft bij dat van eerdere generaties. Ter afleiding is het hier wel lekker vrolijk. Het dashboard werd aanvankelijk volledig gedomineerd door ronde vormen, die onder meer terugkwamen in de ventilatieroosters en het knoppencluster van de klimaatregeling. Na de facelift deden rechte lijnen hun intrede en kreeg het geheel een wat zakelijker uitstraling. Onder de motorkap ligt interessant nieuws in de vorm van de 1.2 DIG-S, een motor in plaats van een kleine turbo, die een heuse compressor als hulpmiddel heeft. Het was Nissans eigenwijze manier om een laag verbruik met een vrij hoog vermogen te combineren en daar slaagde het merk heel aardig in. Met 98 pk is de auto die wij rijden uitstekend bediend, mede dankzij het lage gewicht van 960 kg. Voor dynamiek moet je opnieuw elders zijn, comfort en gemak bleven tot deze generatie de hoofdrol spelen. Het witte exemplaar stamt uit 2013 en is van de tweede lichting, die onder meer herkenbaar is aan de enigszins driehoekige koplampunits. De Indiase fabriek hoefde voor Nederland alvast niet op volle kracht te draaien, want deze generatie sloeg aanzienlijk minder goed aan dan z’n voorgangers. In 2011 waren veel concurrenten al uitgegroeid tot wat zakelijker ogende, volwassen auto’s en dat sprak Europese kopers blijkbaar meer aan dan de vriendelijke, bijna schattige Micra. 

Micra K14, 2017-heden: Alles anders

En toen … werd alles anders. Waar z’n voorganger rond en vriendelijk is, is de Micra van 2017 scherp en stoer en waar de vorige Micra’s echte wereldauto’s waren, is de nieuwe vooral voor Europa bedoeld. De auto wordt hier ook weer gebouwd, zij het niet in Engeland maar in Frankrijk. Gezien de grote verschillen is het des te opmerkelijker dat de Micra K14 rust op een gemoderniseerde versie van het platform van de vorige Micra, al komen de motoren wel van Renault en loopt de auto naast de Clio van de band. De Micra is er opnieuw alleen als vijfdeurs, maar dankzij de verborgen handgrepen achter loopt hij daar niet mee te koop. Dat is misschien maar goed ook, want qua ruimte achterin is dit net als de twee voorgaande edities geen uitblinker. Rijden doet de auto dan weer prima. De nieuwe Micra is dynamischer dan ooit en weet nu ook enthousiaste bestuurders te bekoren, al gaat dat hier en daar wel ten koste van het comfort. De rigoureuze breuk met z’n voorgangers legt Nissan geen windeieren. Sinds vorig jaar zijn de verkoopcijfers omhooggeschoten van wat sinds het verdwijnen van de Pixo weer de kleinste Nissan is. De eerste editie wist kopers over de streep te trekken met zaken als ruimte, gebruiksgemak en een gunstige prijs, de vijfde generatie doet datzelfde met een vlot uiterlijk en leuke gadgets. De autowereld is veranderd, maar de Micra is nooit bang geweest om mee te veranderen. 

Occasion zoeken