Wat kost elektrisch rijden en welke opties zijn er?

Volkswagen ID.4 vs. Kia e-Niro

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de weg. Na de zakelijke gebruikers ontdekken ook particulieren ‘m vaker. Maar wat kost elektrisch rijden eigenlijk?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Soms is er alleen maar keuze voor een elektrische auto, bijvoorbeeld als je van de zaak een auto mag leasen. Dan kun je geen auto met brandstofmotor uitzoeken. Ook voor particulieren komt er meer keuze, door tweedehands elektrische auto’s of goedkope nieuwe typen. Wat kost elektrisch rijden in deze gevallen?

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Wat kost elektrisch rijden in het algemeen

Eigenlijk heb je bij een elektrische auto in het algemeen dezelfde kosten als bij een auto met een brandstofmotor. Aanschaf en afschrijving, onderhoud, verzekering zijn vaste posten die je altijd hebt. Die variëren per model. De aanschaf van een elektrische auto is duurder dan die van eenzelfde benzine- of dieselauto, ondanks dat je tot 2024 geen BPM hoeft te betalen voor een elektrische auto. Met name de accu’s zijn duur om te maken. Het onderhoud en de elektriciteit zijn weer voordeliger. Doordat een elektrische auto zwaarder en duurder is, zal de verzekering ook duurder uitvallen. 

Als je de mogelijkheid hebt om thuis te laden, dan kun je thuis een wallbox of laadpaal installeren. Dan laad je goedkoper dan bij een openbare laadpaal, zeker als je zonnepanelen hebt. Anders ben je aangewezen op een publieke laadpaal. Je moet ook een keuze maken voor een (of meer) laadpas(sen).

Subsidie en belasting

Vanuit de overheid is er een subsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s waar je gebruik van kunt maken maar die is beperkt tot een bepaald bedrag dat de overheid uitkeert dus daar moet je aan het begin van het jaar snel bij zijn. Je moet ook rekening houden met motorrijtuigenbelasting. Voor elektrische auto's betaal je geen mrb. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 krijg je als overbrugging 75% korting op het mrb-tarief. Een jaar later, in 2026, betaal je het volledige bedrag.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Zakelijk rijden: bijtelling elektrische auto

We hebben het al vermeld, veel mensen zullen zakelijk de keuze krijgen om een elektrische auto te kiezen. Soms zijn er geen alternatieven met verbrandingsmotor in het keuzelijstje! In dat geval kost elektrisch rijden je de bijtelling voor de auto. In 2021 wordt 12% bijtelling geheven over de eerste 40.000 euro van de auto. Is de elektrische auto duurder, dan rekent de fiscus over het meerdere 22%. In 2022 gaat de bijtelling over de eerste 35.000 euro naar 16%.

Private lease elektrische auto

Wil je een elektrische auto maar zie je op tegen de hogere aankoopprijs, dan is private lease aantrekkelijk. Dan worden de hogere kosten namelijk uitgesmeerd over langere tijd en in een private-leasecontract zitten veel (vaste) kosten zoals verzekering en onderhoud inbegrepen. Dat zorgt ervoor dat je voor een aantrekkelijke prijs kunt genieten van een elektrische auto. In de AutoWeek Private-lease vergelijker vind je wat de kosten zijn van de auto van je keuze. En bijvoorbeeld welke auto's je het goedkoopste kunt private leasen. Of welke SUV's het voordeligste zijn in private lease.