Tips voor een elektrische auto die een caravan kan trekken

Audi E-tron EV trekgewicht caravan aanhanger

Veel elektrische auto’s kunnen geen aanhanger trekken. In de vakantie wil je er wel op uit kunnen met een caravan. AutoWeek geeft hier tips voor een elektrische auto die een caravan kan trekken.

De constructie van een elektrische auto laat het vaak niet toe om een trekhaak te monteren. Dat komt dan meestal door de plaatsing van de accu. Of de accu wordt te warm door de extra belasting van een aanhanger of fietsendrager. De RDW vermeldt dan geen aanhangergewicht op het kenteken. Dat is voor veel mensen niet handig tijdens de vakantietijd. Daarom geven we tips voor een elektrische auto die een caravan kan trekken.

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Selectie elektrische auto die een caravan kan trekken

Kijk in de AutoWeek CarBase voor een overzicht van elektrische auto’s die een maximaal geremd aanhangergewicht van minstens 1.100 kg kunnen trekken. Heb je een caravan die zwaarder is, dan kun je het gewicht op deze pagina gemakkelijk aanpassen aan jouw situatie. En is jouw caravan lichter? Dan kun je misschien meer auto’s selecteren. Begin 2023 waren er 111 elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken tot 1.100 kg geremde massa. 

Leg je de lat op een minimum van 1.501 kg maximaal geremd aanhangergewicht, dan is er nog steeds keuze uit pakweg 96 auto’s. In dat opzicht is het goed mogelijk een elektrische auto die een caravan kan trekken te vinden. Zelfs als het niet de hoofdprijs mag kosten. En zijn die auto’s duur? Een Smart #1 met een trekgewicht van 1.600 kg van nog onder de €45.000 is een van de auto’s, die dan in aanmerking komt.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Let op: je rijbewijs

Waarmee je wél rekening moet houden is je rijbewijs. Je mag met een B-rijbewijs namelijk een combinatie van maximaal 3.500 kg trekken als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg. Met een elektrische auto én een zwaardere caravan zul je al snel aan het rekenen moeten gaan. De auto gaat in de eigen massa namelijk al gauw richting (of over) de 2.000 kg lege massa en daar moet je nog de inzittenden en bagage bij rekenen. Je moet dan het maximale gewicht van de auto op het kentekenbewijs nemen en daarbij de maximale massa van de caravan bij tellen. Dat mag niet boven de 3.500 kg komen om met je B-rijbewijs op de weg te mogen rijden. Of je moet het BE-rijbewijs gaan halen, waarmee je wél een zwaardere combinatie mag besturen. Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor jou andere regels. Je mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht en het  laadvermogen.