Wie kan een laadpaal installeren bij je thuis of bedrijf?

Thuis opladen wallbox Hyundai Kona electric

Je hebt de knoop doorgehakt: het wordt een elektrische auto en je hebt een oprit. Of je hebt al een elektrische auto en je verhuist naar een huis met een eigen oprit. Dan kun je ook een laadpaal plaatsen. Wie kan een laadpaal installeren?

Eigenlijk is het een redelijk eenvoudige klus maar toch vraagt de plaatsing van een laadpaal bij je thuis een vakman. Je werkt met aansluitingen in de meterkast met vaak hoge spanning en dat moet gewoon veilig gebeuren. Wie kan een laadpaal installeren?

Voorbereidingen bij het installeren van een laadpaal

Er zijn veel aspecten waar je aan kunt denken bij het installeren van een laadpaal. Daarvoor hebben we een overzichtelijk stappenplan gemaakt. In het kort zijn hier enkele punten:

  • Heb je een driefasenaansluiting? Als dat niet het geval is, zul je in ieder geval (soms via de energieleverancier) een driefasenaansluiting willen aanvragen. Dan laadt je auto sneller op. De installatie daarvan gebeurt door de netbeheerder. Reken wel dat hier tussen de aanvraag en de uitvoering een paar maanden kunnen zitten! Bij driefasenstroom praat je over 400 volt, waardoor je beter een vakman kunt vagen de laadpaal te installeren.
  • Denk je aan dynamic load balancing? Dat zorgt ervoor dat de stroomvraag van het laden van de auto wordt afgestemd met de capaciteit van het elektriciteitsverbruik in huis,
  • Waar wil je de laadpaal precies plaatsen? Je zult waarschijnlijk door de kruipruimte moeten boren of moeten graven om de kabel naar de juiste plek te leiden. Een installateur kan dat vaak snel doen.
  • Wil je tegelijkertijd ook zonnepanelen installeren?

Selecteer een vakman

Als je jouw situatie in kaart hebt gebracht, dan heb je de basisgegevens om je laadpaal te installeren. Je kunt online bij verschillende installateurs terecht voor deze klus. Als je een leaseauto krijgt via jouw werkgever, dan kun je de optie krijgen een laadpaal te installeren. Dan ben je gemakkelijk klaar, meestal is het dan een kwestie van dat vinkje aan te kruisen. De rest volgt vanzelf. Het beste is bij verschillende adressen te vragen naar de mogelijkheden. Bij veel installateurs gaat de aanvraag van de offerte en het voortraject van de installatie helemaal online. Zo zul je ook gegevens en foto’s van je meterkast en het mogelijke kabeltraject moeten insturen. Je mag best extra advies vragen als het niet allemaal duidelijk is. En sommige leveranciers kunnen extra service geven, bijvoorbeeld als je ook zonnepanelen wilt hebben. Als je dan toch bezig bent, dan kun je dat gelijk meenemen.