Kan ik mijn elektrische auto via het stopcontact opladen?

Elektrische auto opladen | Foto: ANP/AFP

Het zal je in Nederland met een redelijk uitgebreid netwerk niet zo vaak gebeuren, maar bijvoorbeeld tijdens je vakantie kan het nodig zijn: je elektrische auto via het stopcontact opladen. Kun je dat doen?

De eerste vraag is: kun je je elektrische auto via het stopcontact opladen? Het antwoord daarop is ‘ja, maar…’. Reken er in ieder geval op dat het lang duurt, tot 12 uur, voordat de accu van de auto opgeladen is. De stroomsterkte is namelijk beperkt. En dat merk je.

Veiligheid elektrische auto via stopcontact opladen

Je moet er wel rekening mee houden dat als je de stekker in het stopcontact steekt om je auto op te laden, dit veel stroom vergt van de elektrische installatie van je huis. Zorg er dan zeker voor dat je tijdens het laden via het stopcontact niet op dezelfde groep ook nog een elektrische kookplaat of wasmachine hebt werken. Dan kan het zijn dat je stoppen doorslaan. Bij te veel stroom kunnen de kabel of de stekker te warm worden. Daar moet je ook op letten, anders  riskeer je zelfs brand. Als je het aanvoelt, dan mag de kabel best handwarm zijn. Maar als hij erg heet wordt, dan vraag je letterlijk te veel van de installatie.

Van onze partner
Wil je de auto thuis laden of tijdens je vakantie met 230 V?
Bij bol.com vind je laadkabels die je in het stopcontact kunt gebruiken

Als je zogenaamd Mode 2 oplaadt, dan zit er in de kabel die je vaak bij je auto krijgt extra elektronica. Zo’n kabel wordt ook wel thuislader genoemd, of mobiele lader. Een andere term die je voor dit type lader tegen kunt komen is een Schuko-lader. Dat verwijst naar de stekker die je gewend bent. Die wordt ook Schuko genoemd. Die controleert de stroomvraag vanuit de auto en voorkomt daarmee problemen als je de elektrische auto via het stopcontact oplaadt.

De kabel die je van de auto op het stopcontact aansluit heeft vaak een kastje met elektronica. Deze is in principe waterdicht maar we adviseren wel voorzichtig te zijn bij regen, sneeuw en andere natte omstandigheden.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Laadpaal thuis

De mobiele lader of thuislader is dus handig als je op een locatie bent waar weinig alternatieven zijn om je auto op te laden. Als je toch regelmatig thuis je elektrische auto wilt opladen, dan adviseren we je om een laadpaal thuis te laten installeren. Dat heet Mode 3 opladen. Dan weet je zeker dat het allemaal goed gaat.

Als je een eenfase-aansluiting voor je stroom hebt, dan laad je nog steeds langzamer op dan bij een openbare laadpaal maar door de elektronica van de laadpaal of wallbox weet je wel dat het veilig gebeurt. Je kunt dan ook de gewone laadkabel gebruiken. Wil je het voordeel hebben van sneller opladen, dan kies je beter voor een driefasen laadpaal. Het kan zijn dat je dan in je huis de aansluiting moet upgraden naar driefasenstroom. Als je kiest voor 3 x 25A, dan kost dat meestal een eenmalig bedrag en geen extra kosten voor het maandelijkse vastrecht. Heb je een auto van de zaak? Dan kun je met een laadpaal ook gemakkelijk bijhouden hoeveel stroom je gebruikt en dat declareren via je werkgever. Als je zo’n laadpaal hebt geïnstalleerd zul je daar zeker plezier van hebben!