Wat is een wallbox?

Wallbox Alffen

Als je thuis je elektrische auto wilt opladen, dan moet je daarvoor een aansluiting regelen. Dat kan in de vorm van een laadpaal of een wallbox. Wat is een wallbox precies?

Een wallbox is een contact aan de muur waarmee je de elektrische auto kunt opladen. Dat is dus eigenlijk precies hetzelfde als een laadpaal. Alleen een laadpaal staat op een paal los van een muur.

Thuis goedkoper opladen

Het is gemakkelijk én vaak goedkoper om thuis je elektrische auto op te laden. Je maakt dan immers gebruik van je eigen abonnement bij een energiemaatschappij en als je zonnepanelen hebt, dan is de stroom voor je auto al helemaal gratis. Daarom wordt het ook aantrekkelijk om een wallbox te installeren. Als je een leaseauto van de zaak hebt, dan wordt dat meestal vergoed door de werkgever.

Installatie van een wallbox

Je ziet zo'n aansluiting meestal bij mensen die een eigen oprit hebben, in parkeergarages of aan de gevel van een gebouw. Het installeren van een wallbox zou je zelf kunnen doen. We hebben al een stappenplan gegeven met aandachtspunten waar je naar kunt kijken. Omdat je aan de slag gaat met je stroomaansluiting vanuit de meterkast is het belangrijk dat het veilig gebeurt. Veel mensen nemen dan ook een installateur in de arm voor de installatie van de wallbox.

Verschil tussen wallbox en laadpaal

Maar wat is het verschil tussen een wallbox en een laadpaal? Dat is eenvoudig… een laadpaal staat in de vrije ruimte op de grond, een wallbox hangt tegen de muur. Als je thuis een laadpunt installeert is dat meestal de handigste methode voor het stopcontact voor de auto. Immers, je hoeft veel minder te graven om de kabel naar de laadpaal te brengen. Dat maakt de installatie van een wallbox vaak gemakkelijker.