Wat is Dynamic Load Balancing?

EV's opladen elektrisch rijden multitest Zoe i3 Io

Als je jouw auto thuis wilt opladen, dan doe je dat waarschijnlijk regelmatig als ook een vaatwasser, wasmachine of droger aanstaat. Bij een grote belasting kan de stroom dan uitvallen. Met Dynamic Load Balancing kun je dat voorkomen.

Het opladen van een elektrische auto vraagt veel van het stroomnetwerk in je huis. Net als een wasmachine, droger of vaatwasser zorgt die voor een grote belasting. Als je een paar van die apparaten tegelijkertijd aan hebt staan, dan moet je huis daarop zijn voorbereid als je eraan denkt een laadpaal te installeren. Je kunt dit ook op een kantoor zien, waar meerdere elektrische auto’s opgeladen worden. Dat zorgt ook voor een hogere belasting van het stroomnet. Een van de oplossingen is een laadpaal met dynamic load balancing die stroomuitval voorkomt.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Overbelasting voorkomen

Eigenlijk is het een veiligheid die ervoor zorgt dat de stroom uitvalt als je te veel stroom in het huis vraagt. Hoe kun je het zo maken dat je wel tegelijk de was kunt doen en de auto kunt opladen? Er zijn verschillende opties als je een laadpaal thuis installeert.

  • Je kunt de aansluiting van jouw huis (in ampères) vergroten. Dat kost vaak meer, ook per maand voor de aansluiting.
  • De 1-fase aansluiting veranderen in een 3-fasen aansluiting. Daardoor krijg je in feite krachtstroom, waarbij de elektriciteit over drie aansluitingen wordt verdeeld. De belasting wordt daardoor lager. Soms kost daardoor de aansluiting in huis ook als abonnement meer, echter niet in alle gevallen.
  • Installeer dynamic load balancing in de laadpaal. Daardoor wordt bij grote belasting het laden van de auto verminderd of zelfs (even) gestopt.
Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Principe dynamic load balancing

Hoe werkt dynamic load balancing precies? De laadpaal meet constant wat de totale vraag aan elektriciteit in huis of het kantoor is. Daardoor voorkomt hij een grote piek op het netwerk en zullen alle apparaten goed blijven werken.

Zeker als je een 1-fase aansluiting hebt en je de auto oplaadt moet je dit in de gaten houden. Immers, dan moet er meer stroom door een relatief klein leidinkje. Daarom raden we je zeker dan aan om in de laadpaal gebruik te maken van dynamic load balancing.

Het gevolg van deze ‘regeling’ is wel dat de auto minder snel zal worden opgeladen of dat soms het opladen van de auto stopt als er (veel) grote stroomverbruikers staan ingeschakeld.

Van onze partner
Laadkabel nodig?
Bestel ook je laadkabel of thuislader gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan toebehoren! Denk daarbij aan handige tassen of ophangbeugels. Neem snel een kijkje!

Meer auto’s opladen

Als je een bedrijf hebt met meer collega’s of werknemers die een elektrische auto hebben, of je hebt twee elektrische auto’s in jouw huis, dan is dynamic load balancing ook handig om in te schakelen. Ook het opladen van meerdere auto’s tegelijkertijd zorgt immers voor een grotere stroomvraag. Verschillende laadpalen met dynamic load balancing hebben ook een app waarmee je kunt instellen welke auto in dat geval voorrang moet hebben bij het laden. Die zal dan relatief meer krijgen zodat die eerder klaar is voor de volgende rit.