Wat kost elektriciteit om de auto te laden?

Opladen laden elektrische auto Duitsland Leaf

Het rijden van een elektrische auto is aantrekkelijk omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Wat kost elektriciteit om de auto te laden?

Bij de pomp is het duidelijk, al voordat je het benzinestation oprijdt zie je meestal een groot bord met de prijzen. En die kun je ook onderling goed vergelijken. Je weet dus van te voren precies hoeveel je gaat betalen. Maar wat kost elektriciteit om de auto te laden? Bij veel laadpalen staat geen vaste prijs vermeld. Is dat ook zo duidelijk?

Thuis laden goedkoopste

Het laden is thuis, of bij jouw eigen kantoor, het goedkoopste. Daar kun je rekenen met een prijs tussen de 0,20 en 0,25 euro per kWh. Dus als je 50 kWh in de accu laadt, ben je tussen de 10 en 12,50 euro kwijt. En daarmee kom je meestal weer een paar honderd kilometer verder. En dan houden we hier geen rekening met zonnepanelen die je op het dak hebt liggen. Immers, als die stroom leveren, dan is dat gratis. Je moet er wel op letten dat je de laadpaal afsluit voor mensen die op gaan laden zonder dat je dat wilt.

Prijs publieke laadpaal

Veel mensen zijn in ieder geval regelmatig aangewezen op een publieke laadpaal. Wat kost elektriciteit om de auto te laden op deze locaties? Je betaalt hier een prijs die per laadpas provider kan verschillen. Meestal zul je rond de 0,35 en 0,50 euro per kWh uitkomen. Dus als we hier uitgaan van 50 kWh laden tegen 0,35 euro, kost een laadsessie je 17,50 euro. Afhankelijk van de laadpas-aanbieder heb je soms ook startkosten die kunnen variëren. Dat is toch wat meer dan thuis laden.

Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

Snelladen heeft ook een prijs

Als je regelmatig op pad bent en gebruik wilt maken van een snellader, dan kost je dat ook meer. Hier is variatie in de prijzen. Als je geen abonnement hebt, dan kan de prijs oplopen tot 0,79 euro per kWh. Het loont hier zeker de moeite om aanbieders te vergelijken en meerdere pasjes aan te vragen.

Hoe weet je welke prijs je betaalt?

Jouw laadpasprovider heeft meestal een eigen app, maar er zijn ook onafhankelijke apps voor laadpalen. Daarin kun je de laadpalen of snellader opzoeken. Bij de gegevens staat onder andere welke prijs je betaalt om op die locatie je auto te laden. En het kan zeker bij snelladen lonen om de prijzen te vergelijken. Kijk in onze keuzehulp laadpassen voor een vergelijking tussen verschillende aanbieders van laadpassen.