AC snelladen bij snelwegen stagneert

EV elektrisch rijden snelladen laden supercharger fastned

Automobilisten met een plug-in hybride auto of een elektrische auto die alleen AC kan laden, moeten vaker van de snelweg af om hun auto op te laden. AC snelladen bij snelwegen stagneert doordat snellaad-providers de voorkeur geven aan CCS-snelladers.

Vooral voor berijders van een Renault Zoe (bouwjaar tot pakweg 2019) is de afname van AC snelladen bij snelwegen een tegenvaller. Deze auto heeft als enige de mogelijkheid om via wisselstroom (AC) en de Mennekes type 2 stekker te laden met een snelheid van 43 kW. Wat is het verschil tussen AC laden en DC laden?

Focus op DC snelladers bij nieuwe stations

Er zijn twee grote providers die voor hun snellaad-klanten ook 50 kW AC-laders aanbieden, namelijk Allego en Fastned. De laatste aanbieder richt zich vooral op locaties die bijvoorbeeld op pleisterplaatsen bij snelwegen liggen en daarnaast ook vaker op nieuwe locaties.

Bij de grotere vraag naar hogere laadsnelheden laat zowel Allego als Fastned desgevraagd weten dat ze voor de plaatsing van gelijkstroom (DC)-snelladers op nieuwe locaties focussen. Deze snelladers hebben een CCS-(combo) stekker en de CHaDeMo aansluiting. Deze laatste is vooral in gebruik bij Aziatische auto’s. Voor nieuwe stations worden geen snelle AC-aansluitingen gemaakt. Deze aansluitingen worden praktisch alleen gebruikt door berijders van een Renault Zoe en een enkele plug-in hybride. Die staan er dan ook relatief lang. Plug-in hybride auto’s hebben een brandstofmotor om verder te rijden als de accu leeg is. Ze hebben ook geen optie om te snelladen. Daarnaast groeit het aantal eigenaars van elektrische auto’s, die wél sneller kunnen en willen laden. De CCS-aansluiting is daarbij de grootste gemene deler.

AC aansluiting blijft als dat mogelijk is

Op nieuwe locaties komen daardoor meestal gelijkstroom (DC) snelladers. Allego plaatst daarbij alleen nieuwe 22 kW AC laders als dat bij de locatie past en geen snellere 50 kW AC laadpalen. Deze zijn echter langzamer om een Renault Zoe redelijk vlot op te laden. Fastned legt zich toe op snelladen. Bestaande 50 kW wisselstroomladers blijven gehandhaafd als de ruimte op een laadstation dat toelaat. Fastned vervangt deze bij een upgrade van een station wel door een 300 kW-laadpunt met CCS- en CHaDeMo aansluitingen.

In de praktijk betekent dit dat berijders van elektrische auto’s die zijn aangewezen op de type-2 stekker om op te laden, vaker de snelweg moeten verlaten om te laden. Je kunt in een laad-app als Chargemap, Shell Recharge of Smoov wél kijken waar je een snelle AC-laadpaal kunt vinden. En uiteraard ook bij de MyRenault app als het gaat om de Zoe. Let dan op het ikoontje van de type-2 stekker en een laadsnelheid boven de 22 kW (tot 51 kW) bij de laadpaal.