Wat is een elektrische SUV? Heeft die voordelen?

Peugeot e-2008 Hyundai Kona Electric SUV elektrisc

Elektrische auto’s zijn er intussen in verschillende varianten. Er zijn veel hatchbacks en ook de populaire SUV carrosserie is royaal vertegenwoordigd. Wat s een aantrekkelijke elektrische SUV?

Een SUV is een wat hoger op de poten staande auto, die verschillende voordelen kent. Zo is hij met vijf deuren en achterklep vaak praktisch. Veel mensen kunnen ook de hoge instap waarderen. Dat kun je in het artikel over de SUV al lezen. Dat geldt natuurlijk ook voor de elektrische SUV als autotype.

Voordelen elektrische SUV

Een elektrische auto is over het algemeen zwaarder door de accu’s. En het koetswerk van de SUV biedt in het ontwerp veel mogelijkheden om een (groter) accupakket een plaats te geven. Daarom zie je relatief veel elektrische auto’s in een SUV-vorm rijden. Met het efficiënter worden van elektrische auto’s zie je dat de accu kleiner kan blijven en dat het dan ook (economisch) gemakkelijker wordt om een kleinere auto te ontwerpen met een goede accu. En er zijn ook SUV's met elektrische uitvoeringen die in de onderzoeken van betrouwbare auto's goed scoren. Een goed teken dus! 

Elektrische SUV duur?

Het leuke van het hele verhaal hier is dat een elektrische SUV helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Als je de subsidie op nieuwe elektrische auto’s meerekent, dan is de Dacia Spring zelfs een van de goedkoopste elektrische auto’s - en de goedkoopste elektrische SUV die er op de markt te krijgen is! En hij is er al vanaf 17.070 euro. Zonder de aanschafsubsidie voor elektrische auto's mee te rekenen.

Daarna zie je dat er volop keuze komt in het segment van de elektrische SUV’s. De Tesla X staat aan het andere einde van de schaal en daarvoor mag je rekenen op een ton om te overhandigen in ruil voor een setje sleutels. En daartussen zitten populaire auto’s als de Peugeot e-2008, de Audi e-Tron modellen, de populaire MG ZS en Marvel SUV’s en de BMW iX, de Volvo’s C40 en XC40 Recharge… om er een paar te noemen. Keuze genoeg inmiddels, ook van de bekende merken. In de AutoWeek CarBase autovergelijker vind je de uiteenlopende types met hun eigenschappen en prijzen.

Het kan zijn dat voor jou bij een elektrische auto meer dan bij een benzine- of brandstof SUV private lease interessant is. Je vindt hierover op AutoWeek ook veel adviezen. En we hebben een overzicht gemaakt van de tien goedkoopste elektrische SUV's in private lease (en houden dat regelmatig bij...)

Aanhanger trekken

Je koopt een SUV om de praktische eigenschappen en de ruimte die je erin hebt. Je gaat dan waarschijnlijk ook meer ermee doen dan alleen de rit naar de sportclub of de bouwmarkt. Verschillende elektrische SUV’s zijn ook geschikt voor het grotere werk, bijvoorbeeld het trekken van een aanhanger of caravan. In de AutoWeek CarBase Autovergelijker vind je de elektrische auto’s die een aanhanger kunnen trekken.