Is een elektrische auto veilig in het verkeer?

Tesla crash schade autopilot aanrijding

Binnen de autowereld zijn elektrische auto’s een relatief nieuw fenomeen. Je hoort veel verhalen over branden en hoge spanning in de accu’s. Is een elektrische auto veilig?

Laten we er duidelijk over zijn: elektrische auto’s moeten om op de weg te mogen rijden aan dezelfde eisen voldoen als auto’s op benzine of diesel. In dat opzicht is een elektrische auto dus veilig. De accu en de hoge spanning maken de elektrische auto toch anders dan een auto op brandstof. AutoWeek geeft graag uitleg over veiligheid en elektrische auto’s.

Veel veiligheidsvoorzieningen

Een elektrische auto is modern. Dat betekent dat er veel elektronica in zit en daar profiteert ook de veiligheid van. De meeste elektrische auto's zijn voorzien van een uitgebreide reeks aan veiligheidsvoorzieningen zoals dynamische cruise control, lane departure warning systeem, hulpmiddelen om de fitheid van de bestuurder in de gaten te houden en natuurlijk ABS, ESP en dergelijke. Dat maakt een elektrische auto veilig en bij de tijd. Sommige auto’s krijgen zelfs via software updates en aanvullende veiligheidsvoorzieningen bij een beurt. Dat hangt wel af van het merk van de auto en het beleid van de leverancier.

Veiligheid bij aanrijdingen

De EuroNCAP organiseert doorlopend tests van de veiligheid van auto’s die op de markt komen. De laatste jaren hebben alle elektrische auto’s minimaal vier en meestal vijf sterren. Dat betekent dat de inzittenden, en voetgangers, bij een aanrijding goede kansen hebben om een botsing te overleven. Ook auto’s op andere brandstoffen halen deze beoordelingen. In dat opzicht zie je weinig verschillen op gebied van veiligheid. Dit is een belangrijke standaard op gebied van de veiligheid omdat hierbij ook wordt gekeken naar de veiligheidssystemen die een auto heeft, zowel de passieve, als de actieve systemen. Je kunt hier dus goed zeggen dat ook op gebied van aanrijdingen een elektrische auto veilig is.

Bij ongevallen vraagt het werken met elektrische auto’s meer aandacht. Zo mogen de aangedreven wielen niet rollen als een auto wordt gesleept, omdat die dan de accu weer kunnen opladen. Daarnaast moet zeker kunnen worden gesteld dat de spanning van de auto af gaat na een aanrijding. De hulpverleners hebben op dat gebied opleiding gehad en weten hoe ze het beste om kunnen gaan als er een incident is met een elektrische auto.

Brandveiligheid speciaal aandachtspunt

Veel mensen zijn bezorgd over de brandveiligheid van een elektrische auto. Bijvoorbeeld tijdens het opladen. Ook kan de accu tijdens het rijden warm worden. Maar vooral in een parkeergarage en tijdens het opladen in een garage moet er nog onderzoek worden gedaan.

De meeste elektrische auto’s gebruiken lithium-ion accu’s, die een ander en langer brandpatroon hebben als het fout gaat, vergeleken met een verbrandingsmotor. Ook komen er giftige en ontvlambare gassen vrij. Dat maakt het moeilijker om een brand met een elektrische auto te blussen. Maar als je het over het geheel bekijkt, is een elektrische auto veilig omdat de kans dat je brand krijgt er wel is maar ook auto’s met traditionele brandstoffen kunnen (spontaan) in brand vliegen. De onderzoeken op dat gebied spreken elkaar in ieder geval tegen.

Conclusie

Je kunt zeker zeggen dat een elektrische auto veilig is. Zeker als je hem vergelijkt met een andere auto. Alleen in specifieke gevallen en bij aanrijdingen hebben elektrische auto’s eigenschappen die training vragen van de hulpverleners. Als je de auto gewoon gebruikt voor het dagelijks leven hoef je daar eigenlijk nauwelijks bij stil te staan.