
Moet je met hartimplantaten rekening houden bij het laden?
Tijdens het rijden met een elektrische auto en het opladen ervan ontstaan elektromagnetische...
en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
De accu is het duurste onderdeel van de elektrische auto. De capaciteit van de accu is van invloed op de laadtijd, maar ook de actieradius. Wat doet kou met de accu en actieradius? En neemt de accucapaciteit af na verloop van jaren.
40 kWh houdt in dat de accu theoretisch de capaciteit heeft om een uur lang een vermogen van 40 kW te leveren. Even terug naar de basis: de stroomsterkte wordt uitgedrukt in ampère (A). Dat staat voor de hoeveelheid elektrische lading die per tijdseenheid door een draad of stroomverbruiker stroomt. De elektrische lading van een batterij wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Die lading in Ah van batterij wordt bepaald door die batterij te ontladen met een constante stroom gedurende 20 uur bij 20 °C. Een batterij van 40 Ah kan bij 20 °C dus 20 uur lang 2 ampère leveren, dan is hij leeg. De capaciteit van een accu met lading van 100 Ah en een spanning tussen de plus- en minpool van 400 volt bedraagt 40 kWh (100 x 400 = 40.000 = 40 kWh).
Daar valt nog niet heel veel over te zeggen. Autofabrikanten melden dat een accupakket in principe een autoleven lang meegaat, waarbij niet exact kan worden aangegeven hoe lang
dat is. In alle gevallen is het echter meer dan tien jaar of 100.000 kilometer. Wij verwachten dat het dubbele ook geen probleem hoeft te zijn. Kijken we naar de eerste auto’s met een hybride aandrijflijn, dan zien we dat die al bijna twintig jaar op de markt zijn en met enkele honderdduizenden kilometers achter de rug door de bank genomen geen noemenswaardige problemen geven (althans niet bij ons bekend).
Heel veel afgedankte accupakketten zijn er nog niet. In recyclingprogramma’s worden oude accu’s uit elkaar gehaald. Veel van de gebruikte materialen zijn prima te hergebruiken. Het is voor sommige stoffen zelfs erg wenselijk. De voorraad lithium bijvoorbeeld is beperkt en deze grondstof kan in slechts een beperkt aantal landen worden gewonnen. Start-ups halen afgedankte accu’s uit EV’s en auto’s met hybride aandrijflijn en gebruiken deze voor stationaire toepassingen. Denk daarbij aan backupsysteem als de stroom uitvalt of om te bufferen wanneer er meer wind- of zonne-energie wordt opgewekt dan er op dat moment wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in een 'powerwall'. Dat is schoner en goedkoper dan het recyclen van accu’s.
Een belangrijke factor tussen accu en actieradius is de temperatuur; in de kou presteert de accu minder en in de hitte wordt de levensduur bekort. Het best komt de accu tot zijn recht bij kamertemperatuur; dan verloopt het laden lekker vlot, is zijn rendement mooi hoog en gaat hij langer mee. Bij een lagere temperatuur van een accu verlopen de chemische omzettingen in de accu trager en bij een te lage temperatuur stoppen ze zelfs helemaal. Dat zie je zowel tijdens het laden als bij het belasten. Hierdoor daalt dan ook de snelheid waarmee de elektronen naar buiten komen (de stroom) en zal de accu minder vermogen kunnen leveren.
En of dat al niet erg genoeg is neemt bij lage temperaturen de inwendige weerstand van een accu toe (wat vermogen kost), waardoor ook de spanning van de accu zal dalen. Dat heeft weer een negatieve invloed op het vermogen van de accu. Zijn we er al? Nee, nog niet. Op een gegeven moment neemt de inwendige weerstand van de accu zo veel toe zodat er helemaal geen elektronen meer willen stromen, ook al zijn er misschien nog wel elektronen in het lithium over die nog naar buiten zouden ‘willen’, maar het gewoon niet meer kunnen. Oftewel: de capaciteit loopt sterk terug.
Kortom, kou is niet alles voor een accu. Hoe warmer hoe beter. Of toch niet helemaal? Nee, want bij een te hoge temperatuur neemt de levensduur van de batterij sterk af, als gevolg van een onomkeerbaar proces waardoor de elektrode op den duur onbruikbaar wordt als accupool. Om accu’s tegen oververhitting te beschermen, worden ze gekoeld. Wanneer de accu stroom levert, produceert hij namelijk ook warmte. Omgekeerd is dit koelsysteem ook de accu onder koude omstandigheden tot hij op werktemperatuur is. Op deze manier kun je ook bij –25 °C wegrijden. De accu brengt zichzelf na vertrek snel genoeg op bedrijfstemperatuur. En wanneer de auto bij temperaturen lager dan –25 °C aan de stekker hangt, zal de accu eerst met elektrisch verwarmd koelwater op temperatuur worden gebracht. Bij –40 °C kan het uren duren voordat hij is verwarmd tot –25 °C en je kunt wegrijden of voordat het opladen begint (bij te lage temperaturen lukt opladen ook niet meer).
Overigens is dit voorverwarmen alleen nodig wanneer de auto langere tijd heeft stilgestaan, niet wanneer je de dag ervoor nog hebt gereden. Door de grote massa van het accupakket houdt die zijn warmte vrij lang vast, in elk geval lang genoeg om de volgende dag weer op pad te kunnen zonder voorverwarming. Kortom, vanaf –25 °C is de accu al te gebruiken, al zijn de prestaties dan wel vrij beperkt. O, en vergeet niet dat wanneer het buiten koud is er meer elektriciteit nodig is om het interieur op een aangename temperatuur te brengen en te houden.
Technisch kun je bijvoorbeeld een oudere Renault Zoe of een BMW i3 voorzien van een accupakket zoals dat nu in een nieuw exemplaar wordt geleverd. Een Nissan Leaf kan door een bedrijf worden voorzien van een groter accupakket. Een accupakket is duur en vergt een hoop sleutelwerk om te vervangen, zodat het financieel niet snel haalbaar is om zo’n ingreep te doen. Wellicht stijgen ooit de prijzen van gebruikte accupakketten, waardoor die een hoge inruilwaarde hebben. Dan zou het upgraden van een accu en actieradius rendabeler worden. Waarschijnlijk zal het nooit opwegen tegen de aanschaf van een nieuwe auto.
Nee. Omwille van de levensduur van de accu (en wanneer er geen 12V-accu aan boord is, ook om de elektronica in leven te houden) zorgt de elektronische accubewaking ervoor dat de accu nooit helemaal leeg raakt. Overigens wordt er vanuit perspectief van levensduur ook voor gezorgd dat de accu nooit geheel wordt afgetopt. Wanneer de accu echt leeg is, kan hij niet meer worden opgeladen en wanneer die helemaal vol zit, hebben de elektroden het ook niet meer naar hun zin.
Even een rekenvoorbeeld met een accu met een bruto-capaciteit van 50 kWh en een onder- en bovenmarge van 10 procent. Omwille van de levensduur zorgt de elektronica ervoor dat de accu altijd voor nog 10 procent geladen blijft en nooit meer dan voor 90 procent wordt opgeladen. De netto capaciteit is dan 80 procent (want 100 - 10 - 10 = 80) van 50 kWh is 40 kWh. Dat is de hoeveelheid energie die je als bestuurder tot je beschikking hebt. De accumeter op het dashboard geeft aan dat je een 100 procent volle accu hebt wanneer deze 45 kWh aan elektrische energie bevat en melden dat de accu leeg is wanneer er technisch gezien nog 5 kWh aan boord is. Althans, wanneer de accu nieuw is.
Wanneer de accu na verloop van tijd veroudert en de technische capaciteit terugloopt, zul je dat bij sommige automerken niet snel merken. Die zullen ervoor zorgen dat je (op basis ons fictieve rekenvoorbeeld) ook als de capaciteit technisch is teruggelopen tot bijvoorbeeld 44 kWh nog altijd 40 kWh tot je beschikking hebt door de marges aan de onder- en bovenkant terug te brengen tot 2 kWh. Hoewel de accu technisch 6 kWh is ‘kwijtgeraakt’, heb je dan praktisch nog 40 kWh tot je beschikking. De bovenstaande getallen zijn gekozen om het behapbaar te houden, in werkelijkheid gaat het om veel kleinere marges.
Het ligt voor de hand dat een accu van een EV na verloop van tijd gaat degenereren. Om dat te ondervangen, heeft Renault een tijd gewerkt met accuhuur. Mocht de batterij na verloop van tijd nog maar weinig prik over hebben, dan kon die door dit huursysteem gemakkelijk worden omgewisseld. Nu zijn we een paar jaar verder en blijkt dat de degradatie niet erg snel gaat. Van vloeistofgekoelde Tesla-accu’s is bijvoorbeeld bekend dat ze na 300.000 kilometer nog 90 procent van hun capaciteit over hebben. De luchtgekoelde accu’s die worden gebruikt in de Nissan Leaf en de Renault Zoe lijken gevoeliger voor degradatie.
Verder geven fabrikanten doorgaans een flinke garantie op de levensduur van hun accu’s. Dat is maar goed ook, want de accu is veruit het duurste onderdeel van de auto. Maar goed, de kilometerstand heeft dan misschien maar weinig invloed op de accu, er is nog niemand die weet wat de factor tijd gaat doen als de eerste tien of vijftien jaar erop zitten. Verder komen er steeds krachtiger snelladers. In het algemeen geldt dat het snel volladen van een batterij niet bevorderlijk is voor de levensduur, hoewel sommige merken claimen dat dat niet uitmaakt, zoals Nissan. Het is afwachten wat al die nieuwe technieken met de accu’s gaan doen.
Het opladen van een accu is geen lineair proces. Tot 80 procent gaat het redelijk snel, maar de laatste 20 procent duurt veel langer.
De solid-state-accu kun je zien als de heilige graal op het gebied van accutechniek. Niemand heeft hem tot zijn beschikking. Ten opzichte van de huidige lithium-ionaccu heeft een solid-state-accu een hogere energiedichtheid. Dat betekent dat die kleiner en lichter kan zijn, maar een auto evengoed een veel grotere actieradius kan geven. Verder is een solid-state-accu veel beter opgewassen tegen de hogere temperaturen die vrijkomen bij het snelladen. Volgens de voorspellingen wordt het met de nieuwe techniek mogelijk te laden met een snelheid van 350 kW en later wellicht 1 megawatt.
Daarnaast heeft een solid-state-accu een veel langere levensduur dan de ‘klassieke’ lithium-ion- batterij. Technisch is het grootste verschil dat een lithium-ionaccu een vloeibaar elektrolyt gebruikt. In een solid-state-accu is dit een vaste stof. Elektrolyt is de verbinding tussen twee polen van een batterij. Zo’n beetje elke fabrikant van EV’s ontwikkelt solid-state-accu. De verwachtingsdatum wordt steeds opgeschoven. Momenteel rekent men op een toepassing in 2023. De verwachting is dat we die nieuwe technologie dan eerst in kleine elektronische apparaten zien. De komst van de solid-state-accu lijkt ons niet iets om de aanschaf van een EV voor uit te stellen, want dat gaat echt nog wel even duren.
Ja, door de spanning van het accupakket (in Volt) te vermenigvuldigen met de waarde in Ah krijg je kWh.
Tijdens het rijden met een elektrische auto en het opladen ervan ontstaan elektromagnetische...
Hoewel elektrisch rijden in populariteit groeit, zijn er nog steeds veel geruchten of weinig...
De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (ook wel SEPP genoemd) geldt voor nieuwe...
De schrik voor veel mensen met een elektrische auto op een lange reis: de actieradius die...
De term EV zul je verreweg het meeste zien. Maar wat betekent EV precies? Die letters staan...
Regeneratief remmen is een technologie die je vaak aantreft op volledig elektrische auto's,...
Als je een appartement en een eigen parkeerplaats hebt, dan kan het ingewikkeld worden om...
Een van de onzekerheden die je kunt hebben als je een elektrische auto gaat rijden is de actieradius....
Iedere auto die op de weg rijdt, moet worden verzekerd. Dat is logisch voor als je een ongeval...
Het terugleveren van energie uit de auto-accu’s naar het net kan voordelen hebben om de balans...
Een plug-in hybride auto geeft je het beste van twee werelden. Enerzijds kun je lekker stil...
De accu van een elektrische auto haat kou! Bij lage temperaturen kom je er minder ver mee....
Het is een logische vraag omdat de accu natuurlijk hetzelfde is. Toch hoef je bij het AC-laden...
Het lijkt een aantrekkelijke constructie. En Renault heeft met de Zoe laten zien dat het ook...
Want met ‘efficiënt gebruik’ van een plug-in hybride kom je al snel bij: ‘zo veel mogelijk...
Ben je in de markt voor een elektrische auto? Dan moet je niet besparen op de accu, de actieradius...
Als je een elektrische auto zoekt, lijkt het voor de hand te liggen ook te kiezen voor een...
De laadpaal die je thuis hebt, is aangesloten op jouw meterkast. En de stroom komt via jouw...
Wil je een nieuwe elektrische auto aanschaffen, of een gebruikte? De vraag hangt af van de...
Er rijden steeds meer elektrische auto's over de wereld. Je moet je wel bedenken dat een elektrische...
Met de komst van een elektrische auto voor de deur kun je ook voor een laadpaal kiezen. Tenminste:...
Of het nu hybride of elektrische auto is: voor kopers van nieuwe auto's speelt de angst voor...
Vooral voor berijders van een Renault Zoe (bouwjaar tot pakweg 2019) is de afname van AC snelladen...
In de wereld van de grotere auto’s zou je denken dat je met een vergrootglas moet zoeken naar...
Het is bij een elektrische auto een bekend gegeven: als de buitentemperaturen dalen, dan presteert...
Je bent op een locatie met je elektrische auto en je wilt opladen. Hoe vind je een laadpaal?...
Van de kleine auto tot de luxe sedan, in ieder segment vindt je tegenwoordig wel een aantal...
Driefasen wisselstroom is ook wel bekend als krachtstroom, dat is een stukje elektrotechniek....
Wellicht denk je dat dit voor de hand ligt. Een zwaardere auto zorgt voor een grotere belasting...
Elektrische auto’s zijn er intussen in verschillende varianten. Er zijn veel hatchbacks en...
Het is toch vaak nét wat anders als je in Groot-Brittannië op weg bent. Links rijden, mijlen...
De constructie van een elektrische auto laat het vaak niet toe om een trekhaak te monteren....
Op het eerste gezicht lijkt het niet om grote hoeveelheden te gaan: van de circa 350 kilo...
De komst van de Opel Ampera in 2011 droeg ertoe bij dat de stekkerhybride in Nederland indertijd...
Bij het kiezen van een nieuwe auto zal een auto op waterstof niet het eerste zijn dat in je...
De accu van een elektrische auto moet een paar honderdduizend kilometer meegaan. En de eerste...
Een auto is gemaakt voor veel doelen. En één ervan is vakantie. Kun je ook met een elektrische...
Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal bij je oprit meestal het gemakkelijkst. Dan...
Als je een elektrische huurauto wilt kun je ‘m gewoon online reserveren bij een autoverhuurbedrijf....
Veel berijders van elektrische auto’s zien op hun kentekenbewijs dat ze geen aanhanger kunnen...
AutoWeek heeft veel ervaring op gebied van elektrische auto’s. Bij de accudegradatietests...
Nederland heeft inmiddels een redelijke dichtheid van laadpalen en snelladers. En dat groeit...
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto (of moeten daarvoor kiezen vanwege het...
Het is voor zakelijke rijders vaak gemakkelijk, de elektrische auto laden met een laadpas....
Mild-hybrid is een aandrijftechniek die in de rangorde juist onder de full-hybrid staat. Het...
Terwijl er bij benzine- en dieselmotoren talloze stelschroeven zijn, is het met de elektromotor...
Het is verleidelijk. Je zou dan gemakkelijk kunnen voordringen bij het laden van je auto....
Studies bewijzen het: elektrische auto's hebben minder onderhoud nodig in vergelijking met...
Als je een elektrische auto hebt, dan zag je de term driefasenladen vast al wel een keer voorbijkomen....
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Soms is er alleen maar keuze voor een...
De laadstekker komt bij de auto. Daar heb je geen keuze in. Je moet wel weten welke laadstekker...
Binnen de autowereld zijn elektrische auto’s een relatief nieuw fenomeen. Je hoort veel verhalen...
Als je een openbare laadpaal nodig hebt, dan is je eigen gemeente in principe het eerste startpunt....
Bestuurders van elektrische auto’s willen flexibeler zijn in de plaatsen waar ze kunnen laden....
De elektriciteit voor je elektrische auto komt normaal genomen gewoon van het net. En daarvoor...
Zeker rond een jaarwisseling is het altijd even kijken en puzzelen hoe het ook weer zit. Want...
Het zal je maar gebeuren. Je hebt je plug-in hybride auto netjes opgeladen, je denkt hem te...
Veel elektrische auto’s kunnen de accu weer opladen tijdens het afremmen op de elektromotor....
De meeste mensen laden hun elektrische auto op bij huis, het werk, een openbare laadpaal in...
Onze Duitse collega’s van AutoBild hebben de restwaarde voor een elektrische auto berekend....
Kan iedereen een laadpaal thuis laten installeren? In feite is elk huis geschikt voor een...
Net als het tanken van een auto op benzine of diesel is het opladen van je elektrische auto...
Het zal je maar gebeuren: wil je je elektrische of plug-in hybride auto parkeren en opladen,...
Hoogspanningsaccu en boordaccu Het is goed om te weten dat een elektrische of een plug-in...
Een laadpaal of wallbox is een kostbare toevoeging aan de gevel of de oprit. Die wil je natuurlijk...
Eigenlijk is het een redelijk eenvoudige klus maar toch vraagt de plaatsing van een laadpaal...
Er zijn veel verschillende laadpassen en die hebben weer allemaal hun eigen voorwaarden. We...
Je herkent het wellicht, als je berijder bent van een elektrische auto. Je hebt een bepaalde...
Als we het hebben over de basics van de laadsnelheid van accu's dan gaat het over elektrotechniek....
Als je een laadpaal wilt aansluiten, dan krijg je te maken met verschillende werkzaamheden...
Het P3-energy-lab is een nogal onopvallend pand in Osnabrück (D) vlakbij het centraal station....
Het energieplafond betekent dat je als huishouden of kleinverbruiker voor de eerste 2.900...
De elektrische Volkswagen ID3 heeft trommelremmen op de achteras, net als zijn grotere SUV-broers...
Heb je nog geen marteraanval onder de motorkap van je elektrische auto gehad? Dan kan die...
Als je een laadpaal thuis hebt, dan is dat voor jou goedkoop en gemakkelijk. Maar kan iedereen...
Terugwinnen van bewegingsenergie kan bij hybride en elektrische auto’s gemakkelijk worden...
Als je een elektrische auto hebt, heb je je auto waarschijnlijk al eens opgeladen bij een...
Vooral tijdens de langere ritten hebben veel mensen stress dat de stroom opraakt. En dat terwijl...
Op een gegeven moment is de accu leeg en moet je bijladen om op jouw bestemming te komen....
Het kiezen van een nieuwe auto is ten eerste leuk en je vindt al adviezen van AutoWeek voor...
Bij een benzine- of dieselauto is het duidelijk: je krijgt bij de auto een tankpas en als...
Om te zien of elektriciteit de beste aandrijving voor de auto van de toekomst is, zette PwC...
Het is natuurlijk heel gemakkelijk als je thuis een eigen laadpaal hebt. Je kunt dan altijd...
Bij een aantal auto’s is sprake van een range extender. Wat betekent dit woord en wat is de...
Het klinkt aantrekkelijk. Zeker als je binnen de actieradius van je werk woont of als je vaak...
De actieradius is belangrijk maar je moet bij een elektrische auto kijken naar meerdere factoren....
Bij de pomp is het duidelijk, al voordat je het benzinestation oprijdt zie je meestal een...
In onze testen geven we auto's die op grotere wielen staan graag een extra plusje. Het staat...
Een van de voordelen van een elektrische auto is zonder meer de prijs van de brandstof. Elektriciteit...
De eerste vraag is: kun je je elektrische auto via het stopcontact opladen? Het antwoord daarop...
China heeft een grote industrie als je het hebt over elektrische auto’s. Het overgrote deel...
Tesla bouwt aan een groot netwerk van Superchargers. Daar kunnen Teslarijders hun elektrische...
De elektrische auto wordt gestimuleerd. Daarom rekent de belastingdienst tot en met 2024 geen...
Tesla had voorheen ook een eigen stekker maar die hebben zich inmiddels gewoon aan het Europese...
Je wilt voor je elektrische auto een laadpaal installeren. Of een wallbox als je direct aan...
Een elektrische auto mag je over het algemeen niet slepen. De elektromotor werkt namelijk...
Veel berijders van elektrische auto’s sluiten bijna automatisch de kabel aan op een openbare...
Je zegt het zo gemakkelijk: even de elektrische auto opladen. Er zijn verschillende manieren...
Een elektrische auto wordt geladen met een gestandaardiseerde stekker. In Europa is dat de...
Bij het opladen halen elektrische auto's meer energie uit het net dan er in de batterij wordt...
Bij een laadpaal, zeker een die met driefasen wisselstroom werkt, wordt de elektrische auto...
Als je met meer dan vijf personen in een auto wilt reizen, dan heb je al snel een uitdaging....
Het opladen van een elektrische auto vraagt veel van het stroomnetwerk in je huis. Net als...
Tijdens een rit in de vakantie zul je regelmatig je elektrische auto moeten opladen. Waar...
Als je thuis je elektrische auto wilt opladen, dan moet je daarvoor een aansluiting regelen....
Wat gebeurt er als de tractiebatterij het begeeft? En de actieradius afneemt door accudegradatie?...
Wat kost het laden van een elektrische auto? Enkele voorbeelden van de kosten die aanbieders...
Waarom zijn elektrische auto’s zo duur? Elektrische auto's (EV's) zijn vaak duurder om te...
Er komen steeds meer elektrische auto’s op onze wegen en daar is niets mis mee. Maar we stellen...
Elektrische auto’s hebben een hogere aanschafprijs dan auto's met een verbrandingsmotor. Dat...
Er zijn veel laad-apps voor elektrische auto’s. We bekeken op een iPhone een aantal van de...