Wat is een elektrische cabrio op de markt?

Smart Fortwo EQ Cabrio

Je hebt inmiddels een ruime keuze als je zoekt naar een nieuwe elektrische auto. Als je met de haren in de wind wil rijden, vind je dan ook een elektrische cabrio in het aanbod?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto (of moeten daarvoor kiezen vanwege het lease-aanbod van de werkgever). Het grootste deel van het aanbod bestaat uit elektrische SUV’s, cross-overs en hatchbacks. Auto’s waarbij je altijd binnen zit. Maar je wilt dus ook wel eens de zon op je hoofd hebben, en de wind door de haren. Kun je al kiezen voor een elektrische cabrio?

Eerste elektrische cabrio

De Tesla Roadster was de eerste redelijk populaire auto die in ons land verkrijgbaar was. Dat was een elektrische cabrio. Die was er gelijk met de eerste Nissan Leaf. Waar de Nissan vooral een voorspelbare, brave auto was vormde de Tesla Roadster een duidelijke tegenpool. Je kon er supersnel mee rijden, het dak kon eraf en in de paar jaar dat hij op de markt was trok hij een groot aantal fans aan.

Nieuwe cabrio als fun-auto

Na het verdwijnen van de Tesla Roadster werd het rustig op gebied van de elektrische cabrio. Als je bij een hatchback, SUV of cross-over het panoramische schuifdak op de optielijst aan kon vinken was je al spekkoper. Redelijk recent zagen we dat er toch zelfs twee elektrische cabrio’s zijn. 

De eerste is een bekende verschijning. Dat is de Smart fortwo EQ Cabrio. Toen een paar jaar geleden Smart besloot om de auto’s allemaal uitsluitend elektrisch te leveren, was dat ook van toepassing voor dit guitige model. Het is bovendien een van de goedkoopste elektrische auto’s die je kunt krijgen. Het is bovendien een echte tweezitter! Nadeel is wel naast de beperkte ruimte, de kleine accu met een WLTP actieradius van 132 km. Die laadt echter wel snel bij. Zoek je echter een fun-car voor korte afstanden, dan heb je hier een leuke auto aan.

Elektrische en bruikbare cabrio

De tweede elektrische cabrio die we in de AutoWeek CarBase autovergelijker vinden is praktischer. De Fiat 500eC is een auto uit de laatste generatie van de Fiat 500. Ergens dus ook een bekende verschijning. Je kunt met een beetje goede wil 4 personen en meer bagage meenemen en de actieradius is in de voordeligste uitvoering 190 km volgens WLTP normering. Door de vorm zal hij wel iets minder open voelen dan de Smart fortwo EQ Cabrio. Er is ook een uitvoering met een grotere accu leverbaar en die brengt je ook weer volgens WLTP 303 km ver en dat is voor een relatief kleine meerprijs toch bruikbaarder.

Kortom: als je op zoek bent naar een elektrische cabrio, dan kom je aan je trekken. In de toekomst zal het aanbod vast groter worden.