Welke laadstekker heeft mijn elektrische auto?

Shell Reload Fastned snellader

Je staat voor een laadpaal en je moet kiezen welke je aansluit. Of een laadapp waarbij je moet selecteren op het filter voor laadpalen. Welke laadstekkers zijn er voor elektrische auto’s?

De laadstekker komt bij de auto. Daar heb je geen keuze in. Je moet wel weten welke laadstekker je auto heeft, of welke erin kunnen om de auto op te laden. En als je een nieuwe elektrische auto koopt, dan kan de keuze ervoor ook verschil maken. Vooral bij het snelladen. Dus geven we hier een overzicht.

Laadstekker Type 1

Dit is een type dat je vooral zult zien bij Aziatische en Amerikaanse auto’s. Hij is te herkennen aan een ronde stekker met 5 pinnen, en een knop aan de bovenzijde. Die dient om de stekker in de auto te vergrendelen. Je kunt hiermee 1-fase opladen tot 16 A en daarmee is gelijk duidelijk waarom je ‘m minder ziet. Je laadt gewoon minder snel.

Van onze partner
Laadkabel nodig?
Bestel ook je laadkabel of thuislader gemakkelijk en snel bij bol.com, met een ruime keuze aan toebehoren! Neem snel een kijkje!

Laadstekker Type 2

Laadkabel type 2 stekker Mennekes autozijde

Deze laadstekker is de meest voorkomende. De laadstekker Type 2 wordt ook wel Mennekes genoemd, vanwege de eerste fabrikant. Mennekes heeft het patent echter opengesteld voor andere fabrikanten zodat de stekker een standaard kon worden. Deze stekker heeft 7 pinnen en is ook geschikt voor driefasenstroom. Deze stekker vergrendelt aan de kant van de auto automatisch tijdens het laden, zodat het moeilijker is om de kabel te stelen. Ook kan hij een hoger vermogen aan - tot 32 Ampère. Je kunt dus sneller laden dan met de laadstekker van Type 1.

CCS of Combi stekker

Snellaadstekker snellader snelladen (ANP) CCS

De volgende stekkers hangen aan een snellader, die hoef je (gelukkig) niet in de auto mee te nemen. De meest voorkomende voor auto’s is de CCS of Combi laadstekker. De bovenste helft is gelijk aan de laadstekker type 2 maar eronder zitten nog twee contacten voor het snelladen. Daar gaat een krachtige stroom, tot 350 kW, doorheen waarmee de snelheid vaak afhankelijk is van de auto. De kabel die aan deze stekkers zit, is veel dikker dan die in de auto. Immers; de grotere stroomsterkte van de snellader moet wel veilig in de auto komen!

CHaDeMo stekker

Snellaadstekker snellader snelladen (ANP) CHAdeMO

Deze stekker wordt gebruikt bij snelladers tot 63 kW. Dat geeft ook aan waarom deze stekker in de laatste jaren wordt verdrongen door de CCS stekker, omdat deze veel hogere laadsnelheden kan realiseren. Je vindt deze aansluiting vooral in Aziatische auto’s. En ook daar zal deze worden verdrongen door de CCS stekker, omdat je daarmee sneller kunt laden.