Hoe kun je energie regenereren met de B-stand?

Schakelaar transmissie met B-stand Citroën ë-C4

Veel elektrische auto’s kunnen de accu weer opladen tijdens het afremmen op de elektromotor. Gewoon, door het gas los te laten in de B-stand van de automaat. Hoe kun je energie regenereren? Hoe werkt dit ‘one pedal driving’?

Bij steeds meer auto’s zie je op de automaat een B-stand. Dat kan ook een apart knopje zijn. Hiermee kunnen vooral elektrische auto’s en (plug-in) hybride auto’s tijdens het afremmen op de motor energie regenereren. Die energie verlengt de actieradius van de accu. Je hoeft dan minder op te laden.

Wat betekent de B-stand?

Bij de knop van de automaat vind je de B-stand. Die staat voor Brake of Bremse (Engels respectievelijk Duits). Schakel je die in, dan remt de auto bij het loslaten van het gaspedaal (hoe vreemd dit ook klinkt voor een elektrische auto) meer op de motor af. Dat voel je ook duidelijk. 

Wat gebeurt er precies bij energie regenereren?

Als je de remmen gebruikt, dan komen de remblokken op de remschijf of tegen de binnenkant van de remtrommel. Daarbij wordt de energie van de wrijving omgezet in warmte. Die warmte verdwijnt in de vrije lucht. Immers: als de remmen te heet worden gaat het ook niet goed. Maar eigenlijk is het zonde om de energie in het niets te laten verdwijnen.

Bij energie regenereren wordt de elektromotor in feite omgedraaid. In plaats dat hij voor de aandrijving zorgt, werkt hij als een rem. In die stand werkt de motor als een dynamo en wekt elektriciteit op die aan de accu kan worden teruggeleverd. En je remschijven en remblokken slijten een stuk minder.

Hoeveel energie kun je terugwinnen?

Eigenlijk is het niet zo grootschalig, hoeveel energie je op deze manier terug kunt winnen. Het gaat hier om energie die anders gewoon zou verdwijnen. Aan de andere kant is het voldoende om op een volle accu tien of zelfs twintig kilometer extra te kunnen rijden. Bij een aantal auto’s zie je ook de actieradius oplopen als je de B-stand inschakelt. Dat mag veel lijken. Denk er dan ook aan dat je energie regenereert bij bewust vaart minderen, bijvoorbeeld voor een rotonde. Tijdens het rijden regenereert de auto ook steeds energie, als je het gas iets loslaat omdat je iemand voor je hebt die langzamer rijdt, of gewoon als je anticipeert. Of als je van een helling afrijdt. Die kleine beetjes kunnen aardig optellen.

Energie regenereren met one pedal driving

Het effect van het afremmen op de elektrische motor is afhankelijk van het type auto best sterk. Soms kun je spreken van het rijden met één pedaal. Je regelt je snelheid dan (bijna) helemaal met het gaspedaal. Daarom noemen ze het ook wel eens ‘one pedal driving’. Het rijdt anders dan je wellicht gewend bent. Veel mensen vinden het erg gemakkelijk én comfortabel.