Is elk huis geschikt voor een laadpaal?

Parkeerplek laadpaal stad opladen EV stekker

Als je een elektrische auto hebt, dan is het gemakkelijk als je die thuis kunt opladen. Dan kun je immers iedere dag ‘vol’ op pad. Maar is elk huis geschikt voor een laadpaal? AutoWeek zoekt het voor je uit.

Een van de voordelen van een elektrische auto is zonder meer de prijs van de brandstof. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Zeker als je zelf zonnepanelen hebt en misschien al teruglevert aan het net. Dan kun je die energie het beste gebruiken om ook de elektrische auto mee op te laden en niet bij een openbare laadpaal in de wijk. Daar moet je dan ook nog heen lopen en het kan zijn dat hij bezet is. Kan dat? Is elk huis geschikt voor een laadpaal?

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Eigen grond nodig

Om een laadpaal te installeren moet je dat op eigen grond doen. Je mag niet zo maar een laadpaal in de gemeenteberm aan de kant van de weg plaatsen. Praktisch gezien moet je dus een eigen oprit hebben om een laadpaal te kunnen installeren. Heb je dat niet maar kun je wel de auto vlak naast het huis opladen, bijvoorbeeld doordat er een aantal parkeerplaatsen aan jouw huis grenzen en je de kabel daarlangs kan laten lopen? Dan moet je in principe een vergunning aanvragen bij de gemeente. Meestal mag de kabel dan niet over een trottoir lopen. In sommige gemeenten kun je zelfs vragen of ze in dat geval tegels met een kabelgoot voor een laadkabel kunnen plaatsen.

Geen eigen grond? Dan laadpaal aanvragen bij de gemeente

Heb je geen eigen grond om een laadpaal te plaatsen en je auto op te laden, dan ben je aangewezen op een openbare laadpaal. Die vind je normaal genomen binnen 300 tot 500 meter van je huis. Is dat niet zo, dan moet je bij de gemeente de plaatsing van een openbare laadpaal aanvragen. Die zal niet bij je voor de deur komen maar op een plaats die gunstig is op basis van verschillende factoren. Denk daarbij aan een bestaande parkeerplaats, aanwezige leidingen voor de stroom en afstand tot bestaande openbare laadpalen.

Appartementen met parkeergarage

Als je in een flat of appartement woont, dan wordt het al wat moeilijker. Als je geen eigen parkeerplaats hebt maar wel een parkeerplaats op gemeenschappelijke grond, dan moet je de Vereniging van Eigenaren vragen een laadpaal te plaatsen. Ook als je een parkeergarage bij het appartement hebt, dan is de Vereniging van Eigenaren de aangewezen plaats om te vragen een laadpaal te plaatsen. Als er geen parkeerplaats is, dan ben je snel aangewezen op een openbare laadpaal.

Is jouw huis geschikt voor een laadpaal?

Als je je elektrische auto wel bij het huis kunt plaatsen, dan is meestal jouw huis geschikt voor een laadpaal. Of je kunt het met relatief eenvoudige handelingen geschikt maken. Wat daarbij komt kijken, kun je lezen in het stappenplan voor de installatie van een laadpaal bij je thuis.