Kopen van en rijden met een elektrische auto

Elektrische auto, EV, stekker, Tesla, Model S

Alles over bijtelling en belastingvoordelen van de elektrische auto. Maar ook praktische zaken als mag je een aanhanger trekken, en mag je een elektrische auto slepen.

Waarom zijn elektrische auto’s zo duur?

Elektrische auto's (EV's) zijn vaak duurder om te fabriceren dan auto's met een verbrandingsmotor. Accu’s van dit formaat zijn heel duur, voornamelijk door de dure grondstoffen als nikkel en kobalt. Niet voor niets zijn er forse prijsverschillen hetzelfde type elektrische auto met verschillende accupakketten.

Dus ik heb elk geval lekker veel belastingvoordeel?

Dat kun je wel zeggen. EV’s zijn in Nederland bpm-vrij, anders waren ze nieuw nog veel duurder: ruwweg zo’n € 9.000 extra op een e-Niro en € 30.000 op een Tesla Model X. Daarnaast betaal je ook geen motorrijtuigenbelasting.

Ik heb toch ook zakelijk bijtellingsvoordeel?

Dat klopt. Voor elektrische auto’s die in 2021 worden geregistreerd, geldt vijf jaar lang een bijtellingspercentage van 12 procent tot € 40.000. Voor het bedrag daarboven geldt het normale percentage van 22 procent. Bereken jouw bijtelling als indicatie! Daarnaast gelden er nog altijd wel vormen van investeringsaftrek, waarmee je een EV versneld kunt afschrijven. Dat scheelt ook weer.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Heb ik daar als particulier ook profijt van?

Nee. Bijtelling is er omdat de overheid een zakelijk auto waarin je ook privé rijdt, beschouwt als loon in natura. De waarde ervan is (zonder korting) volgens de fiscus 22 procent van de nieuwprijs per jaar, dus daarover betaal je belasting. Of je nu in loondienst bent of een eigen zaak hebt, maakt daarvoor niet uit. Als particulier heb je geen fiscale bijtelling, dus ook geen bijtellingsvoordeel. Je kunt wel denken aan private lease van een elektrische auto. Dan heb je voordeel van vaste lasten en zie je dat de hogere aanschafprijs wordt uitgesmeerd over het totale gebruik. Bereken het eens in de Autoweek Private Lease Vergelijker. Als particulier kun je wel subsidie aanvragen voor een nieuwe of tweedehands elektrische auto.

Ik moet dus nu rekenen met 22 procent bijtelling voor mijn nieuwe Tesla?

Nee, in 2023 alleen voor het bedrag boven de € 30.000. Voor een Model 3 van € 70.000 reken je dus 16 procent van € 30.000 en 22 procent van de resterende € 40.000. Dan kom je op € 13.600 per jaar. Met 38 procent loonbelasting kost je dat dus € 5.168 per jaar of € 430,67 per maand.

En voor gebruikte elektrische auto’s?

De lage bijtelling geldt tot vijf jaar na kentekening. Houd dus het bouwjaar in de gaten bij dure Tesla’s! Na vijf jaar geldt de bijtelling van het heden.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

En de motorrijtuigenbelasting?

Ook voor gebruikte elektrische auto's betaal je logischerwijs geen mrb. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 krijg je als overbrugging 75% korting op het mrb-tarief. Een jaar later, in 2026, betaal je het volledige bedrag.

En natuurlijk veel bpm-korting op occasions?

Nee, bpm betaal je alleen voor nieuwe auto’s. Die zijn vrijgesteld en dat werkt natuurlijk door in de tweedehandsprijs, die evengoed nog steeds vrij hoog is. Importeer je een gebruikte EV uit een ander land, dan hoef je evengoed óók geen bpm te betalen, iets wat wel moet als je een auto met verbrandingsmotor importeert.

En als de kilometerheffing komt?

Als iedereen met zonnestroom thuis zijn auto oplaadt, loopt de overheid natuurlijk extreem veel brandstofaccijnzen mis. Dat is één van de redenen dat er een kilometerheffing aankomt. Zo kunnen die inkomsten natuurlijk worden gegarandeerd.

Dat is toch niet eerlijk...

Tja, onze overheid geeft veel geld uit en de brandstofaccijnzen brengen zo’n 9 miljard euro per jaar op. Dat geld is nodig, linksom of rechtsom.

Het is ook niet eerlijk dat er zo veel voordeel is, want ik kan geen EV betalen!

Als het een troost is: met de voordelen voor hybrides en plug-ins was dat natuurlijk niet anders. Als je nieuwe techniek wilt promoten, kun je dat alleen op nieuwe auto’s doen. Mensen die geen geld hebben voor een nieuwe auto vissen altijd achter het net en zullen moet wachten op occasions. Maar goed, mensen met een duur huis hebben ook meer aan de hypotheekrenteaftrek of subsidie op zonnecellen. Je moet ergens beginnen. Als je een elektrische auto private least, dan betaal je een vast bedrag per maand. Voor jouw situatie kan het dan wél haalbaar of zelfs aantrekkelijk zijn een elektrische auto te rijden.

Loont het om een gebruikte elektrische auto te importeren?

Nederland behoort tot de grootste markten van elektrische auto’s. Als je in ons nationale occasionaanbod niet de auto van je gading vindt, is de kans klein dat je die in het buitenland wel vindt, maar dat wordt wel groter. Omdat hij geen CO2 uitstoot, is een elektrische auto vrijgesteld van de beruchte bpm. Bij andere auto’s is dat een factor die de prijzen hoger houdt dan de prijzen in het buitenland. Bij elektrische auto’s geldt dat niet. Daarentegen betaal je voor een gebruikte elektrische auto geen rest-bpm als die uit het buitenland wordt geïmporteerd. Bij auto’s met een verbrandingsmotor is dat iets om rekening mee te houden. Bij een EV is een bpm-calculator niet nodig. Van btw betalen bij import van een occasion uit het buitenland is geen sprake. Maar let op: volgens de fiscale regelgeving is een auto pas een occasion als die meer heeft gereden dan 6.000 kilometer óf als die ouder is dan zes maanden. Zeker als je redelijk snel in je nieuwe auto wilt rijden, loont het de moeite om te kijken naar een jonge elektrische auto uit bijvoorbeeld Duitsland. Mocht je op avontuur willen en een auto importeren uit Azië of de Verenigde Staten, houd er dan rekening mee dat daar een ander soort oplaadstekker wordt gebruikt dan hier en dat het ombouwen een vermogen kost.

Mag je een elektrische auto slepen?

Doorgaans niet. In veel gevallen is de elektromotor (via tandwielen) rechtstreeks met de wielen verbonden: een koppeling ontbreekt en de versnellingsbak (vaak met één vaste overbrenging) kent niet altijd een Neutraal-stand. Hierdoor draait tijdens het slepen de hele aandrijflijn mee en kan er schade optreden. Raadpleeg het instructieboek over hoe je een defecte EV moet verplaatsen.

Kun je een caravan of aanhanger trekken?

Sommige EV's mogen niets trekken, een enkele een beetje en sommige een flinke kar. Of een EV een aanhanger mag of kan trekken, hangt van veel factoren af. Bij een aantal auto's kan er geen trekhaak worden gemonteerd, omdat het accupakket in de weg zit. Ook zijn er auto's waarbij het niet mag, omdat de koelcapaciteit voor accu en motor tekort zou kunnen schieten wanneer ze op een zomerse dag met een flinke kar bergop te zwaar worden belast. Zolang de meeste fabrikanten nog genoeg alternatieven in het gamma hebben die met hun verbrandingsmotor wél een aanhanger mogen trekken, heeft de noodzaak om elektrische caravantrekkers te ontwikkelen ook niet de hoogste prioriteit. Het aantal elektrische auto's dat een kar mag trekken, neemt toe en zal ook blijven toenemen. Ook de caravanbranche zit niet stil: er zijn ale-caravans. Die hebben eigen elektromotoren en zorgen zo voor hun eigen aandrijving. Ze hebben altijd een ideale aandrijving als het gewicht van de caravan in bochten verschuift of als een wiel grip verliest. En natuurlijk heeft een e-caravan op de camping zijn eigen stroomvoorziening. Voorlopig is deze techniek nog in experimenteel stadium.

Welk onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

Een elektrische auto heeft veel minder onderdelen dan een auto met een verbrandingsmotor. Geen aggregaat voorin en ook geen versnellingsbak. Vergeet het verhaal over oliefilters, distributieriemen versleten koppelingsplaten dus maar. Een elektrische auto heeft wel een onderstel dat moet worden bijgehouden. Schokbrekers, draagarmen en fuseekogels komen nog wel aan de beurt. Ook zijn er de remmen. Door het regenereren van remenergie worden die amper gebruikt. Het zal een eeuwigheid duren voordat de schijven zijn versleten, maar verroesten doen ze snel. En bij te ver verroeste remschijven, moeten die alsnog worden vervangen.

Moet je banden van je elektrische auto sneller vervangen?

Omdat een elektrische auto beschikt over erg veel trekkracht zijn ook de banden een punt van aandacht. Als je vaak gebruikmaakt van het acceleratievermogen zullen die vlugger moeten worden gewisseld dan je van je conventionele auto gewend bent. Toch zijn banden voor een elektrische auto vaak specifiek ontwikkeld. Gaan er grote zaken kapot aan een elektrische auto, dan zullen die eerder in zijn geheel worden vervangen dan dat ze worden gerepareerd.

Werkt remmen op de elektromotor ook bij ijzel?

Of het nu om conventionele remmen gaat of remmen met regeneratie van energie, in beide gevallen heb je wrijving nodig van het wegdek om af te remmen. Bij ijzel is die wrijving vrijwel nul, dus werkt ook het regeneratief remmen niet.

Kan ik straks alleen met een elektrische auto de stad in?

Zover is het nog niet, maar het is duidelijk dat sommige gemeenten wel staan te springen om dit soort regels in te voeren om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Met een schone nieuwe auto met verbrandingsmotor mag je evengoed elke Europese stad in. De eisen worden snel strenger en vaak moet je ook een milieuvignet kopen en achter de voorruit plakken, ook als je een elektrische auto hebt. En soms wordt het gemakkelijk gemaakt door goedkoper of gratis parkeren of wegen of parkeerplaatsen te reserveren voor elektrische auto's of andere auto's zonder uitstoot.

Wat heb je nodig om de auto op te laden?

Je kunt je elektrische auto thuis opladen met een wallbox of laadpaal. Je kunt ook stroom uit het stopcontact gebruiken, maar dat gaat vaak erg langzaam en de verliezen zijn groter. Dan moet je wel een eigen oprit hebben, of bij een appartement in de parking een laadpaal installeren. Anders kom je snel uit bij een openbare laadpaal die je op straat vindt of zelfs een snellader. Met een laadpas of laaddruppel start en stop je een laadsessie en reken je af.