Kun je met een elektrische auto op vakantie?

Dethleffs e-Home Coco caravan

Je ziet steeds vaker elektrische auto’s en er komt een moment aan dat je er ook een gaat krijgen. Kun je met een elektrische auto op vakantie? En hoe zit het in het buitenland? AutoWeek zoekt het uit.

Een auto is gemaakt voor veel doelen. En één ervan is vakantie. Kun je ook met een elektrische auto op vakantie? Zeker! We kijken naar een paar aspecten waar je aan zou kunnen denken.

Binnen Nederland

Redelijk dicht bij huis blijven is natuurlijk gemakkelijk. En binnen Nederland kun je gemakkelijk met een elektrische auto op vakantie. Er is een goed dekkend netwerk van laadpalen en op de snelweg kun je ook redelijk terecht. Bovendien zijn de afstanden niet zo heel groot. Het loont de moeite om voor je route even te checken waar laadpalen in de buurt van je vakantieplaats zijn, zeker als je op een camping of een park bent. Maar meestal komt het wel goed. En anders laad je de auto bijvoorbeeld op als je boodschappen doet.

Met de elektrische auto op vakantie naar het buitenland

Ga je over de grenzen, dan is het handig om te plannen waar je tijdens de reis kunt (snel)laden. Dat kun je doen met verschillende apps, zoals Chargemap. Plugsurfing of Pump. Daarmee selecteer je het type auto en de bestemming. De app berekent een route en optimale laadpunten. Meestal zijn dat snelladers. Ons advies is wel om altijd wat (meer) marge te nemen bij het opladen, zeker in bergachtige gebieden. Dan houd je altijd wat marge als er een lader kapot is. Want dat wil ook wel eens gebeuren. Zeker in de landen rond de Middellandse Zee zijn de laadpalen minder royaal geplaatst dan in ons land.

Kijk ook of de laadpas in het buitenland werkt. Bij sommige apps kun je met je telefoon ook betalen voor het laden. Of vraag een extra pasje aan van een andere provider. Niet elke lader werkt met elke pas. Soms kun je ook door een QR code op de laadpaal te scannen online een laadsessie starten en afrekenen. Kijk in onze keuzehulp laadpassen voor een vergelijking tussen verschillende aanbieders.

Naar de wintersport met je elektrische auto

Bijzondere aandacht heb je nodig als de reis naar de wintersport gaat. Dan moet je natuurlijk ook denken aan all-seasonbanden of winterbanden en sneeuwkettingen. Tijdens de reis moet je rekening houden met koudere temperaturen. En dat betekent dat je accu sneller leeg raakt. Plan dan tijdig je laadstops!

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

Je sleept wat mee tijdens de vakantie

Als je nog een elektrische auto gaat kiezen en je hebt een caravan, boot, paardentrailer of een andere aanhanger voor je campinguitrusting, check dan ook of de elektrische auto van je keuze een trekhaak kan krijgen of dat je voldoende kunt trekken. Sommige elektrische auto’s kunnen geen aanhanger trekken maar gelukkig vind je in iedere klasse wel auto’s die dat wél kunnen.

En ook hierbij geldt dat je met een aanhanger, zeker met een grotere als een caravan of paardentrailer, de accu sneller leeg zal raken. We geven in een ander artikel meer tips om het maximum uit je accu te halen.