Vier manieren om je elektrische auto op te laden

Laadpalen

Je zegt het zo gemakkelijk: even de elektrische auto opladen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Openbare laadpaal, snellader, wallbox of zelfs het vertrouwde stopcontact. Je vindt hier vier manieren om je elektrische auto op te laden.

Je auto met verbrandingsmotor heeft benzine, lpg of diesel nodig. Om te tanken, stop je bij een tankstation, je tankt een paar minuten je brandstof en je bent klaar. Een elektrische auto heeft  - uiteraard - elektriciteit nodig om te werken. Waar vind je voor die auto of plug-in hybride stroom? Waar moet je op letten bij het opladen van een elektrische auto of plug-in hybride? We geven hier vier manieren om je elektrische auto op te laden, met bijzondere eigenschappen.

Gewoon via het stopcontact

Laten we beginnen met de meest voorkomende stroombron: het stopcontact. Dit is natuurlijk mogelijk, zoals elk elektrisch apparaat, maar het is niet ideaal! Voordat je de elektrische auto op een standaard stopcontact aansluit, is het inderdaad belangrijk om de configuratie van je elektrische netwerk te controleren. Is dat niet berekend op de hogere belasting van de elektrische auto, dan kan dat bij oververhitting aanzienlijke schade aan je elektrische installatie veroorzaken en in het ergste geval zelfs brand veroorzaken. Bovendien wordt het gebruik van een specifieke kabel en bescherming tegen overbelasting sterk aanbevolen om je auto in alle veiligheid op te laden.

Een nadeel: het opladen duurt lang, afhankelijk van de auto kan het meer dan tien uur duren. Ook het stopcontact en de kabel in de muur kunnen daardoor sterk opwarmen. Alleen mensen die hun elektrische fiets bijvoorbeeld enkele dagelijkse kilometers van stroom willen voorzien, zouden gebruik kunnen maken van een standaard stopcontact.

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Via een wallbox of eigen laadpaal

De beste manier om thuis op te laden blijft de wallbox. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een stopcontact dat speciaal is ontworpen om een ​​elektrisch voertuig op te laden. Hiermee laad je vijf tot tien keer sneller op dan een huishoudelijk stopcontact. Een dergelijk thuislaadstation heeft meestal een laadvermogen van 11 of 22 kW en kun je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten installeren

Het grootste voordeel ligt in de oplaadkosten. Met het normale elektriciteitstarief ben je over het algemeen per kilowattuur goedkoper uit vergeleken met een openbaar laadpunt. Aan de andere kant moet je wél eerst investeren in een wallbox en toestemming hebben van de VVE of eigenaar als je in een appartementsgebouw woont.

Bij een openbare laadpaal

Het laden bij een laadpaal wordt steeds eenvoudiger, zeker in grote steden. Kun je er geen vinden? Dan hebben we daarvoor al een adviserend artikel met tips.

Betalen doe je met een laadpas of via een app op je smartphone. In beide gevallen moet vooraf een contract worden afgesloten zodat de kosten met je kunnen worden verrekend, of met de leasemaatschappij van de auto van de zaak als je die hebt. Een heel enkele keer kun je je elektrische auto gratis opladen: zoals op de parkeerplaats van een supermarkt als je aan het winkelen bent! Je laadt meestal in drie tot vijf uur je accu’s weer vol.

Snelladers

Vooral voor doorgaande reizigers zijn snelladers de ideale oplossing. Ze bieden een aanmerkelijk kortere oplaadtijd in vergelijking met alle hierboven genoemde methoden. Omdat de laadsnelheid echter hoger is, is de stroom duurder en kan deze alleen worden gebruikt met een geschikt batterijbeheer in de auto. 

Tesla-rijders kunnen daarnaast wereldwijd profiteren van 25.000 Superchargers. Sinds 2019 worden V3 Superchargers met een piekvermogen van 250 kW gebruikt. Op zulke snelle terminals kan een Model 3 in vijf minuten 120 kilometer aan actieradius binnenhalen. Daarnaast is Fastned een bekende naam. Dit Nederlandse bedrijf met de kenmerkende gele stations breidt nu ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk uit. Een andere marktleider op gebied van snelladers is Ionity, een samenwerking van Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Ford en Hyundai. Die laatste is van plan om 400 laadpalen uit te rusten met gemiddeld zes HPC-laders (High Power Charger; laadvermogen tot 350 kW) op langeafstandsroutes in Europa. In Nederland vind je deze snelladers met het merk Allego langs de wegen. In Nederland zijn daarnaast ook Shell en BP begonnen met het inrichten van snelladers bij tankstations, maar ook op aparte laadpleinen.

Conclusie

Je ziet op deze pagina vier manieren om je elektrische auto op te laden. Die zul je vaak op verschillende momenten gebruiken. Het is dus niet zo dat één ervan 'de beste' is. Het is wel handig deze opties bij elkaar te vinden. En wil je meer weten? Dan vind je links naar artikelen met aanvullende details.