Deze problemen komen het meest voor bij elektrische auto’s

Volkswagen ID.3 dealer showroom garage

Elektrische auto's zijn technisch eenvoudiger dan modellen met een verbrandingsmotor en vergen daardoor in principe minder onderhoud. Maar ze zijn niet vrij van zorgen. Sommige problemen komen het meest voor bij elektrische auto’s.

Studies bewijzen het: elektrische auto's hebben minder onderhoud nodig in vergelijking met auto’s met een verbrandingsmotor. Ze profiteren van eenvoudigere mechanica. Immers: ze hebben geen verbrandingsmotor. Die werkt met (veelal) complexe techniek en vloeistoffen, zoals motorolie en koelvloeistof.

Lagere onderhoudsfrequentie

Sommige fabrikanten adviseren daarom een ​​onderhoudsfrequentie van elke 30.000 km voor een elektrisch model tegen 15.000 voor een auto met verbrandingsmotor. EV-pionier Tesla raadt bijvoorbeeld aan om het interieurfilter eens in de twee tot drie jaar te vervangen, afhankelijk van het model. Ook moet je bij deze auto’s om de twee jaar de remvloeistof laten controleren en elke drie tot zes jaar de airconditioning. Dan heb je het wel gehad.

Identieke onderdelen, ander gebruik

Aan de andere kant zijn er veel onderdelen die een elektrische auto en een ‘fossiele auto’ gemeenschappelijk hebben. Denk daarbij aan slijtagedelen, zoals schokdempers, banden, remblokken, ruitenwisserbladen enzovoort. Maar nogmaals, er zijn verschillen. Dankzij regeneratief remmen gaan de remblokken van een elektrische auto in principe langer mee. Aan de andere kant: door roestvorming op de nauwelijks gebruikte remschijven kun je voor onverwachte kosten komen te staan. Elektrische auto’s lijken op het eerste gezicht probleemlozer, maar ze hebben zo hun specifieke onhebbelijkheden.  

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, accu’s, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

De 12V accu prominent probleem

Paradoxaal genoeg hebben oudere auto’s met brandstofmotor niet per definitie de meeste storingen en defecten. Softwareproblemen komen het meest voor bij elektrische auto's, vóór problemen met accu’s en motoren. De ANWB Wegenwacht komt bij elektrische auto’s bovendien verrassend vaak lekke banden tegen: 37 procent van de pechgevallen in 2021 had daarmee te maken.

Batterijproblemen zijn een relatief kleine zorg. ADAC-cijfers over reparaties en interventies in Duitsland aan elektrische auto's laten dat zien. Van de 19.200 elektrische auto's die in 2021 bij onze oosterburen zijn gerepareerd ging het in 55,6 procent van de gevallen om een ​​probleem met de 12-volt accu. Op de tweede plaats komt ‘het algemene elektrische systeem van het voertuig’, oftewel het gehele softwaregedeelte, met 17,8 procent van de reparaties. De hoogspanningsbatterij voor de elektrische aandrijving is goed voor slechts 7,4 procent van de herstelwerkzaamheden.

Van onze partner
Onderhoud aan je elektrische auto: even afspraak maken
Bij de vestigingen van Kwik-Fit maak je gemakkelijk een afspraak om je elektrische auto te onderhouden. Als het nodig is kunnen de nodige onderdelen worden vervangen.

De software, de grote zorg van sommige elektrische auto's

Is het probleem van de 12-volt accu eenvoudig en snel op te lossen, dan is dat voor het softwarematige gedeelte iets minder het geval. Deze auto's worden razendsnel ontwikkeld. We zagen dan ook dat bepaalde modellen, zoals de Volkswagen ID3, werden afgeleverd met software die eigenlijk nog niet helemaal klaar was. Gelukkig heeft dit geen invloed op de veiligheid, maar deze softwareproblemen beïnvloeden nadelig het rijplezier, door bijvoorbeeld een defect infotainmentsysteem of een auto die simpelweg niet start.

Daar staat tegenover dat het softwareonderdeel eenvoudig kan worden bijgewerkt, zowel in de werkplaats als op afstand via een draadloze update. Een mechanisch probleem aan een elektrische auto moet meestal toch in de werkplaats worden opgelost. Dat is vaak ingewikkelder én duurder.