Wat kost snelladen van een elektrische auto?

fastned snellader EV

Het is handig dat je op een langere rit vlot de accu van je elektrische auto kunt bijladen. Bij een snellader kun je dat doen, maar wat kost snelladen, bijvoorbeeld langs de snelweg?

Op een gegeven moment is de accu leeg en moet je bijladen om op jouw bestemming te komen. Daarvoor wil je niet altijd veel tijd vrijmaken. Dan biedt een snellader een uitkomst. Je vindt ze vaak langs de snelwegen. Het mag duidelijk zijn dat snelheid heeft een prijs. En dat geldt ook voor een snellader. AutoWeek zocht het uit: wat kost snelladen van de elektrische auto en welke opties zijn er? Er blijken verschillende mogelijkheden te zijn, waarvan we een aantal grote en bekende noemen.

Tesla: soms kost snelladen niets

Berijders van een Tesla kunnen spekkopers zijn omdat het gebruik van het Tesla snellaadnetwerk (Tesla Superchargers) in een aantal gevallen gratis is. Dan moet dat meestal bij aankoop van de auto zijn afgesproken. Is dat niet zo, dan rekent Tesla voor een Supercharger tussen de €0,32 en €0,36 euro per kWh afhankelijk of het een dal- of piekuur is. Een Tesla Supercharger vind je bij een dealer maar ook bij veel wegrestaurants en hotels. Het netwerk wordt uitgebreid. Ook andere auto's dan Tesla's kunnen terecht bij veel Tesla Superchargers. Je moet dan wel de Tesla app gebruiken en daar een account voor maken. En je auto moet overweg kunnen met de (kortere) laadkabel, die bij een Tesla linksachter zit. Het snelladen kost dan € 0,68 per kWh. Je kunt ook een abonnement nemen voor € 12,88 per maand, dan laad je voor € 0,29 per kWh. Dat is best aantrekkelijk voor kilometervreters.

Fastned: met of zonder abonnement

Het snelladen bij Fastned is ook bekend bij veel berijders van elektrische auto’s. Er komen steeds vaker laadstations waar je met je auto terecht kunt. Er zijn twee tarieven. Zonder een abonnement betaal je 0,74 euro per kWh (tot januari 2023). Neem je een abonnement van 11,99 euro, dan betaal je 30% minder per kWh (in Frankrijk 25% minder). Als je meer dan 50 kWh per maand snellaadt, is het abonnement dus interessanter. 

Shell Recharge: extra’s bij Shell station

Shell is bezig een netwerk van snelladers uit te rollen bij de bekende benzinestations. Die laden met een vermogen van 175 kW. Met de Shell Recharge laadpas kost snelladen 0,68 euro per kWh, daarbij ook een prijs per transactie van 0,32 euro per laadbeurt tot een maximum van 6,32 euro per maand (20 laadsessies). Bij overige snelladers betaal je 0,79 euro per kWh. En met de Shell Recharge app zijn er verschillende extra’s in de vorm van kortingen of aanbiedingen die kunnen verschillen in de tijd.

Allego: verschil per locatie

Allego heeft verschillende snelladers in Europa, meestal bij een benzinestation, hotel of andere voorzieningen die handig zijn. De prijzen voor deze laadpalen variëren per locatie en ook tussen kaartaanbieders kunnen verschillen bestaan. Op de Allego overzichtskaart vind je naast de normale laadpalen ook de snelladers met de bruto prijzen als indicatie.

Snelladen bij supermarkt of winkel

Je kunt ook voordeliger snelladen bij verschillende McDonald's restaurants in Nederland. Daar gebruik je tijdens de maaltijd een snellader van Vattenfall. Dat kost je €0,50 per kWh (1 september 2022). Verschillende Lidl supermarkten hebben ook een laadpaal die in enkele gevallen een snellader is. De tarieven ervoor kun je het beste opzoeken in je eigen laadapp.

Met laadpas kan het verschillen

Het kan gebeuren dat je een verschil ziet als je met een laadpas zelf gaat snelladen. Er worden namelijk afspraken gemaakt met de aanbieders van de kaarten waardoor je toch op andere bedragen uit kunt komen. En in het buitenland liggen ook de tarieven van snelladers anders. Kijk in onze keuzehulp laadpassen voor een vergelijking tussen verschillende laadpas aanbieders.