Elektrische auto private lease aantrekkelijk

Elektrische auto's

Een elektrische auto kun je kopen, maar het is ook mogelijk om er een via private lease te rijden. Private lease kan financieel aantrekkelijk zijn, omdat je in een aantal gevallen minder financieel risico loopt dan wanneer je zo’n auto koopt.

Kan ik een elektrische auto private leasen?

Het is zeker mogelijk om via private lease een elektrische auto te rijden. Overigens zijn de grootste financiële voordelen van elektrisch rijden alleen weggelegd voor wie er een van de zaak mag leasen - in dat geval heb je namelijk (gedeeltelijk) te maken met het laagste percentage fiscale bijtelling.

Ook als je kiest voor private lease kan het aantrekkelijk zijn om een elektrische auto te nemen. In de eerste plaats omdat een (nieuw) exemplaar kopen over het algemeen relatief duur is (zeker in vergelijking met een auto van soortgelijk formaat met brandstofmotor). Bij private lease hoef je niet in één keer het aankoopbedrag neer te tellen, maar betaal je maandelijks een vast bedrag. In de Autoweek Private Lease Vergelijker kun je ook elektrische auto's vinden. Daar staat tegenover dat je nooit echt eigenaar wordt van de auto.

Geen last van afschrijving

Een ander voordeel van private lease is het feit dat de restwaarde van elektrische auto’s moeilijk te voorspellen is. De ontwikkelingen op het vlak van elektrisch rijden gaan erg snel en de kans is groot dat de auto die vandaag nieuw is, over een paar jaar als occasion niet meer zo aantrekkelijk is.
Deze hoge mate van afschrijving is in het nadeel van kopers wanneer ze hun elektrische auto willen verkopen; als private-leaserijder heb je hier geen last van, omdat de leasemaatschappij de restwaarde voor zijn rekening neemt.

Ten slotte kun je, ook wanneer je kiest voor private lease, een beroep doen op de aanschafsubsidie die de overheid verstrekt (afhankelijk van het op dat moment geldende beleid) voor een elektrische auto. Sinds 1 juli 2020 is er een subsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto kopen of private leasen. Let op: informeer wel goed of de subsidiepot niet al leeg is op het moment dat je deze overeenkomst wilt aangaan. Lees meer over de subsidie voor elektrische auto's voor particulieren.

Private Lease vergelijker