Waar vind je goede laadstations in Frankrijk?

Laadpaal Frankrijk Provirides Dourges

Een lange reis maken met een elektrische auto vraagt altijd de nodige voorbereidingen. Als je naar Frankrijk gaat, zie je dat het netwerk van laadpalen minder dicht is dan in Nederland. Waar vind je goede laadstations in Frankrijk?

Tijdens een rit in de vakantie zul je regelmatig je elektrische auto moeten opladen. Waar doe je dat? Met apps als Chargemap, A Better Routeplanner, Plugsurfing of Pump kun je goede laadstations in Frankrijk vinden op de route naar je eindbestemming. Via een koppeling naar jouw navigatie (meestal Apple Maps, Google Maps of bijvoorbeeld Waze) kun je ook een snelle route naar de volgende snellader vinden. Daar kun je checken hoe veel je moet opladen voor de ‘volgende etappe’. 

Goede laadstations in Frankrijk: weg van de snelweg

Je zult zien dat je steeds vaker gewoon direct bij een benzinestation ook een aantal snelladers vindt. Vooral TotalEnergies is in Frankrijk bezig die in een rap tempo te plaatsen. Deze kunnen tot pakweg 175 kW laden dus als je auto daarvoor geschikt is, ben je ook vlot weer weg. Die komen langs de autoroutes, maar ook langs Routes Nationales en in (grotere) steden. Shell voegt zich hierbij met de Recharge snelladers, echter Shell is in Frankrijk minder vertegenwoordigd, ook niet langs de snelwegen.

De navigatie zal je regelmatig tot enkele kilometers van de snelweg leiden. Je komt dan bij een ander type snelladers, bijvoorbeeld van Ionity. Echter, het is ook goed mogelijk dat er op een parkeerplaats van een sportpark een snellader staat waar je in Nederland wellicht een ‘gewone’ laadpaal zou verwachten met een vermogen van 11 of 22 kW.

Ook verder van de snelweg liggen goede laadstations in Frankrijk vaak bij tankstations waar vrachtwagens CNG (aardgas) of waterstof kunnen tanken. Die liggen dan bij bedrijventerreinen of gewoon in ‘the middle of nowhere’. Daar staan dan ook twee of vier snelladers. Hoewel deze plaatsen zijn ingericht om de auto’s te laten tanken of opladen, geldt dat niet voor de bestuurders. Je moet er zelf je koffie regelen bijvoorbeeld. Het enige vermaak dat je dan hebt is een kort blokje om zodat je de benen kunt strekken of de radio als je liever in de auto blijft zitten.

Goede laadstations in Frankrijk in dorpen

De volgende uitdaging kan er zijn als je op een (vakantie)bestemming bent. Ook hier kun je met de nodige apps zien waar (snel)laadpalen zijn. Alleen zijn ze minder dicht gezaaid dan in Nederland. Waar je hier in de meeste dorpen nog wel een laadpaal ziet, kan het zo maar zijn dat je in Frankrijk naar een grotere plaats moet gaan. TotalEnergies wil ook hier snellere laadpalen plaatsen bij benzinestations, tussen 22 kW en 50 kW. Daarnaast tref je lokaal veel laadpalen die gebruik maken van het Reveo netwerk. Die kun je activeren met een pasje maar praktisch altijd vind je ook een QR code op de laadpaal waarmee je via een website de laadpaal bedient. Waar het in Nederland meestal niet zo veel uitmaakt in welke volgorde je de kabels aansluit en het pasje tegen de sensor houdt van de laadpaal, moet je daar wel vaak de gebruiksaanwijzing volgen. Meestal bied je eerst de laadpas aan en volg je dan de instructies. De laadpalen van dit netwerk hebben een deur met magneetsluiting waar het contact voor je laadkabel inzit. Die moet je openen, de laadkabel aansluiten en dan ook weer goed dicht doen met het magneetslot. Want dat is een extra veiligheid die erin is gebouwd. Dat is dus iets omslachtiger dan de Nederlandse laadpalen waar je gewoon de laadkabel in kunt steken. Doe je die deur niet goed dicht, dan start het opladen niet maar je vraagt je wel af wat er mis is.

Thuislader meenemen

Gezien de dichtheid en de praktische beschikbaarheid kan het een uitdaging zijn om goede laadstations in Frankrijk te vinden. Denk er daarom aan te checken dat je de thuislader van je auto ook meeneemt. Dan kun je in ieder geval daarmee op je bestemming een stopcontact opzoeken. En sommige parkeergarages laten je auto ook opladen, maar hebben daarvoor een gewoon stopcontact.

Voordeel bij vinden parkeerplaats

Wat in Nederland nu wel minder begint te worden maar in Frankrijk vaak nog wel geldt is dat je bij een laadpaal gemakkelijk een plaatsje vindt in de meeste steden. Er rijden namelijk nog niet zo heel veel mensen met een elektrische auto. Als je gaat winkelen in een stad, dan is dat natuurlijk weer een voordeel! Hoewel je ook gemakkelijk een niet opladende auto of een werkbusje op die plaats ziet staan. Dat is namelijk ook niet zo strikt lijkt het.

En mocht de laadpaal het niet doen, dan staat vaak duidelijk het nummer van de servicelijn vermeld, waarmee je geholpen kunt worden als er een storing is. Echter, ben er op voorbereid dat dit regelmatig alleen maar van 9 tot 5 op werkdagen is.

Duidelijk herkenbaar ikoontje

Een laadpaal wordt in Frankrijk weergegeven door een herkenbaar ikoontje, een soort van muis als auto met een elektrische stekker als staart. Als je het gezien hebt is het erg gemakkelijk om zo snel de plaats van een laadpaal te vinden, omdat die ook wordt gebruikt op de bewegwijzering naar die plaatsen toe.