Een elektrische auto voor zeven personen, kan dat?

Peugeot e-Rifter

Je bent op zoek naar een nieuwe auto en hebt daarbij een paar eisen. Hij moet elektrisch zijn en je moet er ook een deel van het voetbalteam mee kunnen nemen. Vind je een elektrische auto voor zeven personen en waarop kom je ongeveer uit?

Als je met meer dan vijf personen in een auto wilt reizen, dan heb je al snel een uitdaging. Als je dan ook een elektrische auto voor zeven personen gaat kiezen, heb je dan wel een goed aanbod?

Voordelig: midi-MPV’s

Als je kijkt naar een elektrische auto voor zeven personen het voordeliger segment, waarbij je voor een basisversie rond de €40.000 kwijt bent (of private lease rond de €600 per maand), dan tref je vooral een aantal midi-MPV’s met een gemeenschappelijke basis:

Deze auto’s zijn technisch praktisch identiek en hebben onderlinge verschillen qua uitrusting en prijsstelling. En de dealer kan hier het verschil maken.

Een relatieve oudgediende is de Nissan E-Evalia met een actieradius van 200 km, echter: hij is nét iets ruimer.

Elektrische auto voor zeven personen: MPV gebaseerd

Als je kijkt naar de grootte van een MPV, dan zit je een trapje hoger qua ruimte én prijzen. Ook hier zie je een aantal typen met een gemeenschappelijke basis:

De Mercedes-Benz eVito Tourer heeft de inmiddels bekende bestelbus als basis en ook deze heeft een luxere variant, de Mercedes-Benz EQV.

Ontwikkeld voor ruimte in luxe

Wil je een elektrische auto voor zeven personen die speciaal is ontwikkeld voor het vervoer van meerdere personen, dan kom je uit bij de ‘premium merken’:

  • De Mercedes-Benz EQB is een relatief compact model wat gevolgen heeft voor de ruimte als je behalve veel mensen ook bagage mee wilt nemen.
  • De Tesla Model Y is een SUV heeft hetzelfde issue en daarbij moet je checken of de mensen op de achterste zitplaatsen nog voldoende hoofdruimte hebben.
  • De BYD Tang is een Chinese SUV met zeven zitplaatsen.
  • De Tesla Model X heeft dat vraagteken minder echter is van deze zevenzitters ook al snel de kostbaarste. Hij heeft ook verreweg de grootste actieradius.