Wat kost het verzekeren van een elektrische auto?

Autoverzekering (Zoe)

Als je een elektrische auto koopt, dan moet je die natuurlijk verzekeren. Maar wat kost het verzekeren van een elektrische auto eigenlijk?

Iedere auto die op de weg rijdt, moet worden verzekerd. Dat is logisch voor als je een ongeval krijgt met iemand. Maar er kunnen natuurlijk ook dingen overkomen waar je niet op rekent maar waarvoor je ook de rekening wil vermijden. Bijvoorbeeld dat paaltje op de parkeerplaats. Wat kost het verzekeren van een elektrische auto eigenlijk? Waar moet je rekening mee houden als je een autoverzekering gaat afsluiten?

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Keuze bij verzekeren van een elektrische auto

Net als bij een ‘traditionele’ auto heb je bij een elektrische auto de keuze om deze WA, WA Casco of all-risk te verzekeren. Aangezien je meestal een nieuwe of redelijk jonge elektrische auto zult rijden, zal een all-risk verzekering voor de hand liggen. Toch is het goed om even stil te staan bij deze keuze, omdat als je besluit een mindere dekking te kiezen, je de eerste besparing kunt krijgen. Realiseer je jezelf dan wel dat als je een ongeval veroorzaakt of een inbraak krijgt, je de kosten zelf moet dragen als je bijvoorbeeld zelf tegen een paaltje aanrijdt en je beperkt bent tot WA-Casco dekking.

Verzekeren van een elektrische auto vaak duurder

Het verzekeren van een elektrische auto komt vaak duurder uit dan een benzine- of dieselauto. Dat heeft een heldere oorzaak. Veel verzekeringen baseren de premie op twee factoren, namelijk het gewicht van de auto en de catalogusprijs. En laat die bij een elektrische auto vaak hoger uitvallen dan bij een auto met verbrandingsmotor. Maar laat je daardoor niet tegenhouden, andere kosten van een elektrische auto zijn vaak juist lager.

Vergelijken loont

De prijs van een autoverzekering verschilt op verschillende factoren. Denk daarbij aan je eigen leeftijd, de plaats of provincie waar je woont en natuurlijk het schadeverleden. Daarnaast verschillen verzekeringsmaatschappijen onderling in voorwaarden, opties en daarmee de premies. Leg dus gerust een aantal verzekeraars naast elkaar of ga naar een vergelijkingssite.

Nog een extra tip. Ben je lid van de ANWB? Dan loont het de moeite om de autoverzekering van deze organisatie te checken. Met een langer lidmaatschap bouw je namelijk nog best wel een leuke extra korting op bij het verzekeren van een elektrische auto. Je kunt dat natuurlijk eenvoudig checken.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Private lease als optie

Een andere optie om de kosten te spreiden is private lease. Door bijvoorbeeld de gunstiger inkoop van de auto's en verzekeringen kan dat aantrekkelijk voor je zijn. Immers: de aanschafprijs is in de leaseprijs verwerkt, net als verzekering en onderhoud, om maar iets te noemen. Wil je weten wat jouw auto in private lease gaat kosten, kijk dan in de AutoWeek Private leasevergelijker.