Hoe werkt laden in het buitenland?

Laadpaal Frankrijk Aire de Mercueil

Met de elektrische auto wil je waarschijnlijk ook wel eens naar het buitenland. Dat kan, alleen moet je in de meeste gevallen meer voorbereiden. Hoe kun je het beste laden in het buitenland?

Nederland heeft inmiddels een redelijke dichtheid van laadpalen en snelladers. En dat groeit nog steeds. In het buitenland rijden ook meer elektrische auto’s maar de laadpalen kunnen lastiger te vinden zijn. Laden in het buitenland vereist op een langere rit zeker planning maar het is goed te doen.

Plan de route langs laadpunten onderweg

Ga je naar het buitenland, dan kun je het beste met een app de route plannen. Denk daarbij aan apps als PUMP, Plugsurfing of Chargemap. Die laten je de route langs snelladers plannen. De laatste heeft de mogelijkheid om een route op te slaan en in de praktijk is dat handig omdat je dan niet steeds opnieuw de route hoeft in te geven als je de app opent. Vaak zul je van de eigenlijke route af gaan om de laadpaal te vinden maar daardoor kom je ook op verrassende locaties! En houd er rekening mee dat in heuvel- of bergachtig gebied de accu ook sneller leeg kan raken.

De auto laden aan een laadpaal in het buitenland

De laadpalen in het buitenland werken in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Langs de snelwegen en onderweg zul je vaak gebruik maken van een snellader. Hoewel die er soms anders uitzien vergeleken met ons land, is de werking in grote lijnen hetzelfde.

Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

Check jouw laadpas

Veel laadpassen bieden ook toegang tot laadpalen in het buitenland. Ga het na. Vraag (tijdig) eventueel een of enkele andere passen aan. Niet alle passen hebben namelijk afspraken met alle providers van laadpalen in het buitenland en dan is het vaak handig om een of enkele andere laadpassen bij de hand te hebben. Vaak kun je ook via een QR code op de laadpaal online en met een credit card laden in het buitenland. Een laadpas of app werkt vaak sneller en met minder gedoe.

Lokaal: vind een lader in de buurt

Als je op jouw bestemming bent, dan kun je natuurlijk in de buurt (maar dat kan in landen als België of Frankrijk en zeker Spanje of Italië ook het volgende dorp of verder zijn) met een van de apps een laadpaal zoeken om bij te laden. Ook hier geldt dat je hiermee niet tot het laatste moment moet wachten!

Neem jouw snoer voor het stopcontact mee

Bij de auto heb je meestal ook een kabel gekregen om gewoon via een stopcontact te laden. Dat duurt (erg) lang maar in een nacht kun je ook al behoorlijk laden. Zorg dat je die meeneemt, zeker als je naar landen gaat waar (nog) weinig andere laadpunten zijn!

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Reken marge bij laden in het buitenland

Een belangrijke tip: zorg dat je op tijd weer laadt en rijd niet door tot de laatste kilometers. Het kan namelijk ook zijn dat het laadpunt kapot is, offline of dat de laadpas dat je hebt niet wordt geaccepteerd.

Neem de tijd voor de reis

En de laatste tip: reken meer tijd in het buitenland. Je moet de laadtijd bij het rijden tellen en vaak heb je extra reistijd door het omrijden naar een laadpaal. Soms is het handig een (extra) overnachting in te plannen. Je komt als tegenprestatie ook op plaatsen die je niet had verwacht en soms laad je bij een kasteel (of een verlaten bedrijventerrein).