Laden van een elektrische auto

Alles over laadpalen en laden

EV laden stekker plug-in opladen laadpaal elektris

De meest voorkomende vragen over het laden van een elektrische auto: laadpalen, wallboxen, laadsnelheden, driefasen laden, snelladers en de kosten van laden.

Wat kost het laden van een elektrische auto?

Enkele voorbeelden van de kosten die aanbieders van laadpalen anno 2022 berekenen: FastNed: € 0,74 per kWh en wanneer je voor € 11,99 per maand Gold Member wordt, krijg je in onder andere Nederland en België 30% korting voor het laden van een elektrische auto. Tesla Super Charger (met een Tesla): € 0,35 per kWh, maar de prijs kan variëren, afhankelijk van locatie en tijd. Vroege berijders laden gratis. En berijders van andere merken betalen rond de € 0,84 per kWh (dit kan variëren). Bij Shell Recharge betaal je 0,40 per kWh AC-laden (verschillende tarieven bij de diverse palen) en € 0,68 per kWh als je bij een Shell Recharge laadpaal snellaadt. Thuis met hangt af van het contract met je energieleverancier maar zal meestal liggen tussen € 0,20 tot € 0,25 per kWh (inclusief BTW).

Hoe verhouden de laadkosten ten opzichte van een brandstofauto?

We vergelijken een Tesla Model 3 met een BMW 320i. De Tesla heeft een gemiddeld verbruik van 18 kW/100 km. Als je je eigen laadpaal hebt, ligt de stroomprijs op ongeveer € 0,50 per kWh (dit kan sterk variëren afhankelijk van je contract). Onderweg laad je gemiddeld voor € 0,50. Als je tweederde van de tijd bij je eigen laadpaal laadt, en eenderde onderweg, dan bedraagt de gemiddelde stroomprijs € 0,333 per kWh. Voor 100 kilometer zijn de kosten voor de Tesla dan 18 x 0,333 = € 6,00. Een BMW 320i zal in de praktijk ongeveer 7,5 l/100km verbruiken (= 1 op 13,3). Bij een benzineprijs van 1,90 euro zijn de kosten voor 100 kilometer: 7,5 x 1,90 = 14,25 euro. De brandstofkosten voor benzine zijn dus ongeveer een factor 2,25 keer hoger. Voor een vergelijkbare dieselauto zal het verschil een factor 2 zijn. Elektrische auto's zijn wegenbelastingvrij, dus in de praktijk is het kostenverschil nog groter.

Ik kan thuis niet laden: is een laadpaal op straat oké?

Het ligt eraan hoever je moet rijden. Ben je kwetsbaar als je thuis komt en alle palen zijn bezet of heb je dan de dag erna een groot probleem? Als je altijd op het werk kunt laden, scheelt dat al een stuk. Denk niet te gemakkelijk ‘O, er zijn twee palen in de buurt, dat lukt altijd wel’, want als drie mensen in jouw wijk volgende week een elektrische auto (ook wel electric vehicle of EV) kopen, zijn ze ineens veel vaker bezet voor het laden van een elektrische auto. Je kunt dan natuurlijk een openbare laadpaal aanvragen bij je gemeente. Een eigen wallbox heeft toch de voorkeur, maar we beseffen dat dat niet voor elke woning een mogelijkheid is.

Ik heb geen laadpaal in buurt! Hoe regel ik dat?

Je zult bij je gemeente moeten informeren of er laadpalen bij kunnen of wat er de toekomstplannen zijn. Het beleid hiervoor verschilt heel erg per gemeente. Veel gemeenten zijn al bezig met het voorbereiden van meer mogelijkheden voor het laden van een elektrische auto.

Wat is het verschil tussen een fase en drie fasen?

Voor een gewone 230 volt eenfase-wisselspanning uit het stopcontact komen er twee kabels het huis binnen: een fasedraad en een nuldraad. De spanning van het stopcontact is het verschil tussen deze twee draden. Bij een driefasen-aansluiting hebben we vier kabels: wederom een nuldraad en dit keer drie fasedraden. Het sinuspatroon op de drie fasedraden is telkens 20 graden verschoven, waardoor ze elkaar qua piek mooi opvolgen. We noemen een driefasenaansluiting ook wel een krachtstroomaansluiting.

Kun je ook met twee fasen laden?

Nee, we kennen geen aansluitingen voor tweefasen-wisselspanning en het is ook niet mogelijk om van de drie fasen er maar twee te gebruiken.

Kun je laden in het buitenland?

Ja, ook in het buitenland kun je als Nederlander de accu van je elektrische auto opladen. De stekkers en aansluitingen zijn gestandaardiseerd. Wel is het zo dat je even van tevoren moet uitzoeken of er speciale laadpassen nodig zijn. En let op de prijsverschillen.

Welke laadsnelheid heeft een huishoudaansluiting?

Bij een normaal stopcontact gaat het (afhankelijk van de stoppen in de meterkast) doorgaans om maximale stroomsterktes van 16 ampère, 25 ampère of 35 ampère eenfase-wisselspanning. Het bijbehorende vermogen bereken je door de stroomsterkte te vermenigvuldigen met de spanning. Bij een huishoudaansluiting is die 230 volt. Je krijgt dan 3,7 kW (bij 16A), 5,8 kW (bij 25A) of 8 kW (bij 35A). Een grove indruk van hoe lang het duurt om een lege accu op te laden tot 80 procent (daarboven gaat het langzamer) bereken je door de accucapaciteit te vermenigvuldigen met 0,8 (want 80 procent) en dat vervolgens te delen door het laadvermogen. In het geval van een auto met een batterij van 50 kWh aan een 16A-aansluiting resulteert dat (voor een tot 80 procent geladen accu) in een laadtijd van (50 x 0,8)/3,7 = 10,8 uur. Uiteraard is dat theorie, want het zal zelden voorkomen dat een accu echt helemaal leeg is op het moment dat je de stekker erin stopt.

Welke laadsnelheden hebben laadpalen en wallboxen?

De laadpalen in de openbare ruimte en ook veel wallboxen (onder meer in parkeergarages) zijn driefase-aansluitingen. Deze zijn er met 16A en 32A. Dat resulteert in maximale laadvermogens van respectievelijk 11 en 22 kW, althans wanneer je EV geschikt is voor driefase-laden. Veel EV’s kunnen echter maar laden op één fase. Het vermogen waarmee dan wordt geladen, bedraagt in dat geval 3,7 kW of 7,4 kW. Hierbij moeten we opmerken dat 32A-laadpalen in de minderheid zijn, om de simpele reden dat daaraan een kaartje met een hogere prijs hangt.

Welke laadsnelheid heeft een snellader?

De echte snelladers laden met gelijkstroom, DC. Aanvankelijk ging het bij de FastNed-stations nog om maximaal 50 kW, inmiddels heeft FastNed de meeste stations opgewaardeerd met 175 kW-laders. De Tesla Superchargers gaan tot 150 kW of 250 kW. Een steeds groter aantal Tesla Superchargers is ook toegankelijk voor andere merken auto's. In 2022 alleen in Nederland en beperkt in Frankrijk.

Kun je een EV opladen via het stopcontact?

Ja, als je beschikt over een laadsnoer met een huishoudaansluiting (en zo’n snoer hebben veel EV’s gewoon aan boord of kun je bij de dealer bijbestellen) kun je je auto zonder problemen via een regulier stopcontact opladen met 2,3 kW. Het gaat echter niet heel snel: bij een wallboxaansluiting met 16A gaat het niet sneller dan 3,7 kW, bij 25A wordt het 5,8 kW en met 35A krijg je 8 kW. Om een idee te krijgen hoe lang het kan duren: het volledig laden van een lege 90 kWh Jaguar I-Pace-accu duurt bij een 16A-aansluiting 27 uur. Aan een 2,3 kW-stopcontact zelfs 39 uur!

Laadsnelheden

Ik heb een eigen oprijlaan, wat nu?

Super, je kunt een laadpaal of wallbox plaatsen voor het laden van een elektrische auto. Informeer bij je energiemaatschappij of netwerkbeheerder of vraag een elektricien die goed op de hoogte is. Reken op een paar duizend euro aan kosten, afhankelijk van of je nog vrije groepen in je meterkast hebt en al over driefasenstroom beschikt.

Driefasen is onnodig, want daarvoor is mijn EV ongeschikt...

En je nieuwe EV van over een paar jaar? Als je toch de boel aanlegt, kun je het beter in één keer goed doen.

Waarom heeft niet elke EV drie fasen?

Omdat zo’n lader meer geld kost. De auto wordt er duurder van. We zien wel dat nieuwe modellen er meer en meer over beschikken. Prettig, want het maakt laden van een elektrische auto veel gemakkelijker.

Als ik zelf oplaad met zonnepanelen rijd ik dus gratis?

Absoluut! Wel geldt vooralsnog de salderingsregeling, waarmee elke kWh die je thuis opwekt van je energierekening afgaat, inclusief accijns. Als dat in de toekomst in je nadeel gaat veranderen, loont het meer om overdag op te laden of om een powerwall te nemen. Zover is het echter nog niet.

Wat moet je weten als je veel lange afstanden rijdt?

Uiteraard is het verstandig om van tevoren te informeren of uit te zoeken of je op de plaats van bestemming je auto kunt opladen voor de terugreis. Verder is het handig om te kijken of je DC-snelladers op je route tegenkomt of dat je je route kunt aanpassen zodat je zonder al te veel om te rijden langs een DC-snellader komt. Bedenkt je wel dat wanneer je erg vaak gebruik maakt van een snellader de levensduur van de accu onder druk komt te staan. En ten slotte: de actieradius van EV’s wordt steeds groter, waardoor je minder snel op een snellader bent aangewezen. Als je er dan gebruik van moet maken, kan het laden toch de nodige tijd in beslag nemen. Een grotere actieradius is namelijk het directe gevolg van een grotere accucapaciteit. Bij een 50 kW DC- snellader duurt het bijna twee uur voor je een lege accu met een capaciteit van 90 kWh weer vol hebt, nog los van de eerder genoemde 80-procentregel.

Wat is vehicle-to-grid

Vehicle-to-Grid is een techniek die nog in de kinderschoenen staat en waarbij het mogelijk is dat een elektrische auto die aan een laadpaal staat niet alleen energie slurpt, maar ook zijn energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk of zijn laadsnelheid kan aanpassen aan de belasting van het elektriciteitsnetwerk. Dat is bijvoorbeeld handig als na werktijd iedereen tegelijk thuiskomt, zijn elektrische auto aan de lader zet, het huis verlicht, de tv aanzet en de keuken begint te gebruiken. Op die momenten wordt het elektriciteitsnetwerk het zwaarst belast.
Verder is het mogelijk om de overtollige energie te sturen naar auto’s die eerder moeten zijn opgeladen. Ook zal het door middel van Vehicle-to-Grid in de toekomst mogelijk zijn om de energie die wordt opgewekt door wind en zon op te slaan om die op een later moment beschikbaar te maken. Op het moment wordt deze techniek toegepast in onder meer de Verenigde Staten, Japan en Denemarken, een land dat vooroploopt bij de productie van windenergie. Voor Nederland is deze techniek nog toekomstmuziek.