Wat is driefasenladen en wat moet je ervan weten?

Meterkast driefasenstroom

Als je een elektrische auto hebt, dan zag je de term driefasenladen vast al wel een keer voorbijkomen. Wat is driefasenladen en wat moet je ervan weten?

Bij de meeste huizen, zeker de oudere woningen, is er een aansluiting van 25A. Die bepaalt het maximale vermogen waarmee je (thuis) kunt laden. Van dat vermogen maken echter ook andere apparaten gebruik. Denk daarbij aan de wasmachine en -droger, de vaatwasser, de grootbeeldtv of de inductiekookplaat. Je kunt je voorstellen dat als de elektrische auto zich meldt en ook zijn deel van de koek wil hebben, je iets moet verzinnen. Dan komt driefasenladen om de hoek kijken als je een laadpaal thuis wil installeren. Je ziet op de elektriciteitsmeter aangegeven of je driefasenstroom hebt. Dan staat er bijvoorbeeld 3x230V op gedrukt. Je hebt na de meter dan ook drie hoofdschakelaars om de stroom af te sluiten.

Hogere capaciteit elektriciteit

Je wilt immers in een redelijk afzienbare tijd de auto geladen hebben. Als je dat met enkele fase wilt doen, dan kun je de stroomsterkte van de enkele fase aansluiting verhogen naar 40A. Je gaat van van vermogen in huis van 230 V x 25 A = 5.750 W naar 230 V x 40A = 9.200 W. Je kunt er ook voor kiezen om een driefasenaansluiting aan te vragen bij jouw elektriciteitsleverancier. Dan krijg je drie aansluitingen van 230 V, waarmee je dus 230 V x 25 A x 3 = 17.250 W vermogen kunt gebruiken. Hierbij wordt de beschikbare stroom verdeeld over drie aansluitingen. Het voordeel is dat je meerdere grote elektriciteitsgebruikers tegelijkertijd van energie kunt voorzien. Dus ook jouw elektrische auto. 

Aanvragen driefasenaansluiting

Je moet zo’n driefasenaansluiting wel aanvragen bij jouw elektriciteitsleverancier. Het kan dat deze je doorverwijst naar de netbeheerder. Dat kan per leverancier verschillen.

Om de driefasenaansluiting te krijgen, moet dit in de meterkast worden aangepast door een monteur. Je krijgt ook een nieuwe meter die geschikt is voor drie fasen. Je moet voor het realiseren van de aanpassing een paar honderd euro betalen. Als je een vergroting vraagt tot 3x25A, dan blijft het vastrecht hetzelfde. Wil je nog meer stroom krijgen, dan ga je ook iedere maand meer vastrecht betalen.

Je moet er wel rekening mee houden dat vanaf het moment dat de driefasenaansluiting is aangevraagd, het een paar maanden kan duren voordat de monteur dit realiseert. Dat kan dus wel iets zijn om rekening mee te houden, zeker als je geen publieke laadpaal in de buurt of op het werk hebt die je kunt gebruiken.

Na het omzetten van de stroomaansluiting naar drie fasen zal jouw elektrische auto in de meeste gevallen sneller kunnen laden. En wordt de belasting van de vraag naar stroom in je huis beter verdeeld.

Is de auto geschikt voor driefasenladen?

Er is een mogelijke beperking en die kan bij de auto liggen. Vooral elektrische auto’s uit Aziatische landen kunnen alleen maar eenfaseladen. Dat is namelijk goedkoper om in te bouwen vanaf de fabriek en in onder meer Aziatische landen is eenfaseladen de standaard. Ga dus na of jouw auto geschikt is voor driefasenladen. Als dat niet zo is, dan heb je minder voordeel van de upgrade naar driefasenladen in je huis. Het is dan wél goed om ervoor te zorgen dat jouw laadpaal is voorzien van dynamic load balancing zodat je dan op die manier overbelasting van jouw stroomnetwerk voorkomt.