Kan ik mijn auto opladen met zonnepanelen?

Fastned

Als je zelf een elektrische auto rijdt en die thuis (of bij je bedrijf) oplaadt, dan is het natuurlijk aantrekkelijk als je je auto kunt opladen met zonnepanelen. Immers, dat is gratis. Hoe pak je het aan?

De elektriciteit voor je elektrische auto komt normaal genomen gewoon van het net. En daarvoor betaal je een prijs per kWh, die meestal ergens tussen de 0,20 en 0,26 euro zal liggen. En als je een auto van de zaak rijdt, dan kun je die kosten ook vaak weer terugkrijgen. Je weet echter niet precies waar de stroom vandaan komt en of hij groen is. Daarom kun je afvragen of je je auto kunt opladen met zonnepanelen. Immers, dan betaal je niets voor de geleverde stroom. En wat komt daarbij kijken?

Nodig: zonnepanelen

Het recept om je auto te kunnen opladen met zonnepanelen is erg eenvoudig: je hebt zonnepanelen nodig die zijn aangesloten op je huis of bedrijf. Als je de auto oplaadt terwijl de zon schijnt, dan gebruik je in feite al de zonne-energie die op dat moment wordt geleverd. Dat gaat natuurlijk alleen maar overdag. Als het donker is, dan leveren de zonnepanelen geen elektriciteit en betaal je gewoon voor de stroom. Het is dus goed om in de gaten te houden wanneer je de auto aan de laadpaal of wallbox koppelt. Zeker als je de keuze hebt!

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Nog geen zonnepanelen geïnstalleerd?

Wat kun je doen als je nog geen zonnepanelen hebt? Bij een eigen huis kun je vaak zonnepanelen laten installeren. Dat gaat heel eenvoudig, verschillende bedrijven houden zich hiermee bezig. Je kunt daarvoor in jouw regio of bij je energiebedrijf informatie over aanvragen, maar ook bijvoorbeeld bij de Vereniging Eigen Huis.

Heb je een appartement, dan kun je vragen bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) of zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Voor veel appartementengebouwen is dat mogelijk. En met de VvE moet je altijd contact hebben als je een laadpaal wil maken bij je parkeerplaats.

Heb je een huurhuis of geen mogelijkheid direct of indirect zonnepanelen te installeren, dan kun je in veel gemeenten lid worden van een energiecoöperatie. Dat is een organisatie die op openbare gebouwen als sporthallen en gemeentelijke kantoren zonnepanelen installeert. Via hen kun je dan een abonnement nemen voor je energie.

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Laadpas met groene energie

Onderweg zijn er verschillende snelladers waar je je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen, denk daarbij aan de stations van Fastned en Vandebron waar je letterlijk onder een dak van zonnepanelen staat.

Als dit allemaal geen optie is, of als je onderweg ook wilt opladen met zonnepanelen, dan kun je een laadpas aanvragen die groene energie gebruikt. Meestal gebruik je dan ook andere groene bronnen als windenergie en biomassa. Ook op dat gebied zijn verschillende leveranciers actief.