Wat is een type 2 stekker ofwel Mennekes?

Laadkabel type 2 stekker Mennekes laadpaal en autozijde

Een elektrische auto wordt geladen met een gestandaardiseerde stekker. In Europa is dat de Mennekes of type 2 stekker. Hier lees je meer over deze stekker.

Als je een elektrische auto koopt, dan krijg je deze met een stekkeraansluiting. Die is over het algemeen rond met een aantal gaten en wordt ook wel aangeduid met een Mennekes, of type 2 stekker. Hiermee kun je in heel Europa terecht.

Principe type 2 stekker

De type 2 stekker komt voort uit de gedachte dat in de huizen een driefasenaansluiting zit voor stroom. Daarvoor is deze stekker geschikt en daardoor kan hij tot 3 keer sneller laden dan stekkers die gemaakt zijn voor eenfasestroom. Je kunt hier afhankelijk van het aantal fasen dat daadwerkelijk wordt gebruikt uitgaan van 3,7 of 16 kW vermogen uit halen bij het laden. De kabel is geschikt voor vermogens tot 44 kW. Mennekes was de eerste leverancier die deze stekker heeft ontwikkeld, vandaar de alternatieve naam die je ook tegenkomt.

Vergrendeling type 2 stekker bij het laden

In Europa hoort de kabel voor het laden van een elektrische auto bij de auto. In de Verenigde Staten zit de kabel bijvoorbeeld altijd aan het laadpunt vast. Je wilt natuurlijk voorkomen dat iemand jouw kabel meeneemt. Daarom heeft de type 2 stekker een elektronische vergrendeling. Die voorkomt dat je tijdens het laden de kabel kunt losmaken en mee kunt nemen. 

De laadkabel heeft twee stekkers die iets van elkaar verschillen voor de laadpaalzijde en voor de autozijde.

CCS of Combo stekker

Bij veel snelladers zie je dat een variant hierop wordt gebruikt, namelijk de CCS of Combo stekker. Hij ziet er aan de bovenkant uit als een type 2 stekker, met aan de onderzijde twee aansluitingen voor het snelladen. Deze is geschikt voor hoger vermogen tot 350 kW en gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Hij is groter en doordat de kabel aan de lader vast zit, hoef je die niet mee te nemen in de auto. Gelukkig overigens. Doordat de stroomsterktes veel hoger liggen zijn deze kabels ook dikker en zwaarder.

Wat is een CHaDeMo stekker?

Je komt ook nog de aanduiding CHaDeMo tegen die gebruikt wordt bij stekkers voor laadpalen. Deze aansluiting wordt alleen gebruikt bij snelladers tot 100 kW. Het is een andere standaard, die je vooral ziet op auto’s uit Azië. Op een Europese auto zie je dus niet zo snel een CHaDeMo aansluiting zitten.