Wat is de elektrische auto met de grootste actieradius?

Mercedes-Benz EQS

Een heet hangijzer voor veel mensen is de actieradius van een elektrische auto. Die kan zeker bij de kleinere typen beperkt zijn. Wat is de elektrische auto met de grootste actieradius?

De actieradius is belangrijk maar je moet bij een elektrische auto kijken naar meerdere factoren. Een ervan is jouw gebruik: welke afstand rijd je regelmatig in één keer? En hoe zijn de laadmogelijkheden, ook als het gaat over snelladen? Immers, je kunt iedere dag met een volle accu beginnen en die op je werk of afspraak bijladen voordat je terug gaat. Dan telt eigenlijk alleen bij lange ritten, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, wat de actieradius van een elektrische auto is. We zijn echter nieuwsgierig de vraag te beantwoorden: wat is de elektrische auto met de grootste actieradius op de markt?

Overzicht elektrische auto met de grootste actieradius

We zochten het uit in de AutoWeek CarBase autovergelijker. Daarin kun je eventueel nog meer eigenschappen van de auto’s vinden en een verdere selectie maken. En hieronder vind je de top-10. We baseren ons hier op de WLTP-standaard, die de vergelijking mogelijk maakt. In de praktijk moet je rekening houden dat je met één acculading ⅔ van de afstand haalt, mits je niet in bergen of met hoge snelheden rijdt.

 1. Mercedes-Benz EQS 450+ AMG Line - 730 km. Het equivalent van de Mercedes S-klasse, maar dan elektrisch. Je krijgt een mooi uitgeruste auto. Verrassend genoeg komt de Luxury Line met dezelfde specificaties minder ver op een accu.
 2. Tesla Model S Long Range - 652 km. Een oude bekende die zijn naam zeker eer aandoet. De sportieve versie Plaid heeft meer vermogen en dat gaat duidelijk ten koste van de range, die komt namelijk minder ver op een accu.
 3. Mercedes-Benz EQE 350 - 646 km. Standaard heeft de EQE 350+ een accupakket van 90 kWh in de bodem liggen. Daarmee komt de EQE volgens de WLTP-testcyclus 646 kilometer ver. Snelladen kan met een maximale laadsnelheid van 170 kW. Dit is ook meteen de grootste accu waarmee je de EQE 350+ kunt bestellen.
 4. Mercedes-Benz EQS SUV 450+ AMG Line - 634 km. De SUV-variant van de Mercedes-Benz EQS. Extreem veel luxe maar ook extreem veel ruimte met zeven zitplaatsen of een gigantische bagageruimte.
 5. BMW iX xDrive50 - 630 km. De elektrische SUV die het verste komt op een accu. Het merk met de nieren is bezig met het inhalen van een relatieve achterstand voor de groot-volume elektrische auto’s in de markt. Deze auto kan ook een aanhanger tot 2500 kilo trekken. Dan kom je waarschijnlijk niet zo ver.
 6. Hyundai Ioniq 6 Long Range - 614 km. De grote elektrische sedan van Hyundai.
 7. Tesla Model 3 Long Range - 602 km. Dit is een van de meest populaire elektrische auto’s, zeker in de zakelijke lease. Het goede bereik zal daar zeker aan bijdragen. En hij is nog vierwielaangedreven ook.
 8. Ford Mustang Mach-E 98 kWh RWD - 610 km. Als je denkt dat je hier met een sportauto te maken hebt, dat is alleen maar de naam, het is namelijk eerder een SUV. Sinds de lancering weet hij wel de keuze van veel berijders naar zich toe te trekken. De achterwiel aangedreven versie heeft een iets grotere range dan de vierwiel-aangedreven variant (die met 540 km ook in de top-10 zou kunnen staan).
 9. BMW i4 eDrive 40 - 590 km. De tweede BMW in dit overzicht is een sportief getinte auto. De M50 variant van dit type komt met 510 km minder ver maar is praktisch gelijk qua prijs.
 10. Volvo EX90 Twin Motor AWD Ultra - 585 km. De Volvo EX90 kan birectioneel laden, stroom teruggeven aan het huis kan dus ook en ook kun je er met de EX90 andere apparaten en zelfs auto's opladen. Elke Volvo EX90 heeft een 111 kWh accupakket in zijn bodem, kan tot 250 kW snelladen en is begrensd op 180 km/h.
 11. Tesla Model X Long Range - 580 km. Hoewel hij ook ‘Long Range’ in de naam heeft staan moet deze SUV heel wat auto’s voor zich duiden. We vinden dat geen schande, met deze actieradius kom je letterlijk een heel eind! En het is bovendien een van de grotere auto’s. Handig als je veel wilt meenemen - of wil trekken. 
 12. Nio ET5 Lang 100 kWh en Nio ET7 100 kWh- 580 km. Deze auto heeft in principe een Battery as a Service-concept, waarbij je de accu huurt. De accu kun je in vijf minuten accuwisselstation laten vervangen door een vers exemplaar.
 13. Audi Q4 Sportback e-tron - 534 km. Inmiddels een vertrouwd gezicht op de Nederlandse wegen, een sportieve cross-over die zijn weg weet te vinden.
 14. Kia EV6 RWD 77 kWh - 528 km. Kies je voor een achterwielaangedreven EV6 (RWD) met 77 kWh accu, dan krijg je een 229 pk sterke elektromotor op de achteras die dus meer vermogen levert dan het exemplaar in de EV6 met 58 kWh accu, die 170 pk heeft. 
Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

De ontwikkelingen gaan snel. Daardoor verwachten we dat dit lijstje regelmatig aangepast gaat worden. Ook zullen elektrische auto's met een grotere actieradius goedkoper worden doordat de technieken beter worden.

*De genoemde actieradiussen en auto’s kunnen zijn veranderd sinds het schrijven van het artikel.