Wat is het stappenplan voor de installatie van een laadpaal?

laadpaalklever laadpaal bezet ev vol

Je wilt bij jouw huis of bedrijf een laadpaal installeren. Dan is het wel gemakkelijk om te weten wat je moet doen. Wat is het stappenplan voor de installatie van een laadpaal?

Je wilt voor je elektrische auto een laadpaal installeren. Of een wallbox als je direct aan de muur kunt monteren. Daarmee kun je gemakkelijk en goedkoper dje elektrische auto thuis laden. Wat komt daarbij kijken? En is er een stappenplan voor de installatie van een laadpaal?

Kijk in de meterkast

Om te beginnen moet je weten of je nu 1-fasestroom of driefasenstroom hebt. En of je dat nodig hebt voor je auto (anders heb je voor de volgende auto zeer waarschijnlijk 3-fasenstroom nodig). De laatste is krachtiger en daarmee laadt de auto aanzienlijk sneller op. Heb je 1-fasestroom? Vraag dan een upgrade naar 3-fasenstroom aan bij jouw energieleverancier. Dat kan meestal online. Hieraan zitten kosten verbonden én je moet er rekening mee houden dat er een paar maanden overheen kunnen gaan voordat deze aanpassing in de meterkast is uitgevoerd.

Praktisch: Er zullen in de meterkast ook extra aansluitingen worden gemaakt, is daar ruimte voor?

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Bepaal waar je de laadpaal wilt plaatsen

Je moet de laadpaal in principe op eigen grond een plaats geven. En je moet er ook rekening mee houden dat de kabel niet over een trottoir mag lopen als je de auto oplaadt. Als een van deze twee wel het geval is, dan moet je contact opnemen met de gemeente. Maar meestal moet je zelf een eigen oprit hebben. Er zijn tegels met een ingebouwde kabelgoot. Sommige gemeenten willen medewerking geven om zo de kabel over het trottoir te laten lopen.

Kijk of de locatie redelijk gemakkelijk vanuit de meterkast bijvoorbeeld via een kruipruimte bereikbaar is, dat kan veel werk schelen! Immers, die kabel moet er wel komen! Bepaal dus ook de lengte die de kabel nodig zal hebben. Denk er ook aan dat vanaf de grond, de kabel ongeveer anderhalve meter omhoog moet komen.

Selecteer de laadpaal of wallbox

Er zijn verschillende leveranciers voor laadpalen. De een of de andere kan verschillen. Uiteraard esthetisch, maar ook op gebied van techniek. En daarbij zijn natuurlijk prijsverschillen.

Er zijn laadpalen van 1-fasestroom of 3-fasenstroom. Zeker met oog op de toekomst is een laadpaal met 3-fasenstroom aan te raden, omdat de auto dan sneller kan opladen. Je profiteert dan namelijk van 3 keer 230 volt van drie aansluitingen. Ook het vermogen varieert. Als je een laadpaal hebt van 22 kW dan kun je in de meeste gevallen goed vooruit. Het is goed om te letten op de mogelijkheid van dynamic load balancing: dan zorgt de elektronica ervoor dat je auto minder sterk laadt als je in huis veel stroom gebruikt, bijvoorbeeld via de wasmachine. Daardoor slaan de stoppen weer minder snel door, zeker als je 1-fasestroom gebruikt.

Je kunt je ook bedenken of je de enige bent die de laadpaal gaat gebruiken of dat je ook anderen gebruik wil laten maken van deze optie.

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Installatie van de laadpaal zelf

Als je deze acties in het stappenplan voor de installatie van een laadpaal hebt gehad, dan kun je aan de slag: de laadpaal of wallbox plaatsen, de kabel installeren. In de meterkast zul je een extra groep moeten maken voor de laadpaal die je aansluit. Dit is een klusje waarvoor je zeker verstand moet hebben van elektriciteit en installatie! Je werkt immers met 3 keer 230 volt en als je iets verkeerd doet in de meterkast, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden. Schakel anders een elektriciën in, die kan dat veilig regelen. De kosten zijn dat zeker waard.

Installatie van de laadpaal helemaal verzorgd

Je kunt natuurlijk ook de installatie van de laadpaal helemaal laten verzorgen. Reken erop dat dit een paar honderd euro kost, maar het verlost je van veel werk en inspanning. Een bedrijf installeert een laadpaal meestal in minder dan een dag en je weet dat het dan goed en veilig gebeurt. Je hoeft meestal alleen maar de leverancier te zoeken en de upgrade naar 3-fasenstroom als dat nodig is. En de installateur moet toegang krijgen tot de meterkast en de kruipruimte.