Welke laadstekkers hebben elektrische auto’s?

Laadkabel type 2 stekker Mennekes autozijde

Elektrische auto's hebben in basis nog twee hoofdstromingen in laadstekkers. Het is aan een kant de Mennekes stekker en aan de andere kant de CHaDeMo.

Tesla had voorheen ook een eigen stekker maar die hebben zich inmiddels gewoon aan het  Europese systeem geconformeerd. Welke laadstekkers zijn er en waarvoor dienen de contacten om de elektrische auto op te laden?

Mennekes laadstekkers

Laadkabel type 2 stekker Mennekes autozijde

We beginnen met de Mennekes laadstekker. Officieel is dit ook wel de Type 2 stekker. Die komt bij de meeste elektrische- en plugin hybride auto's voor. Hij heeft een platte bovenkant met bovenin twee pinnen, daaronder een rijtje van drie met onderaan nog eens twee. De bovenste twee zijn voor de communicatie tussen de auto en de laadaansluiting. Dus of de accu vol zit, of de stekker vast zit. 

CCS laadstekkers voor snelladen

Deze middelste rij is een laadaansluiting. Daarvan is het middelste contact neutraal, rechts is negatief en de andere drie, dus links en de twee onderste aansluitingen, zijn driefasenaansluitingen die worden gebruikt voor wisselspanning. Daar kunnen zowel plug-in hybrides als elektrische auto's mee uit de voeten.

Snellaadstekker snellader snelladen (ANP) CCS

We hebben natuurlijk ook snelladers met gelijkstroom en dan werken deze aansluitingen niet meer. Auto's die daar geschikt voor zijn, eigenlijk alleen elektrische een héle enkele uitzondering bij een plug-in hybride hebben daaronder nog een ovaal zitten met 2 aansluitingen. Wanneer dit gebruikt gaat worden moet je bij veel auto’s nog even apart klepje openen. Dan kun je daar die grote CCS laadstekker opschuiven. De vijf onderste contacten doen dan niet mee, maar de bovenste twee communicatiepoorten nog wel. In het ovale contact vind je min en de plus om gelijkstroom te laden.

CHaDeMo laadstekker

Snellaadstekker snellader snelladen (ANP) CHAdeMO

Bij vooral Nissan en enkele andere Japanse auto’s zie je een andere aansluiting. Dat is een Japanse aansluiting, de CHaDeMo aansluiting. Hoe komt dat? Nissan is natuurlijk jarenlang het best verkochte elektrische merk geweest. Die laadstekker is een ronde aansluiting met daarin vier rondjes. Voor wisselstroom heeft hij wel gewoon de normale Mennekes of type 2 aansluiting in Europa. Het gaat hier dus alleen om de aansluiting voor de snellader. In de cirkel zitten twee aansluitingen voor de plus (links) en de min (rechts) van de lader. In het onderste contact zijn er twee die communiceren met het CAN-netwerk van de auto. Bovenin is er eentje die doet niet mee maar zit er wel op en daarnaast zijn er nog communicatie-aansluitingen. Tel daarbij nog een nulaansluiting. Daarmee heb je de elementen om met de CHaDeMO laadstekker een auto op te laden.

Video