Wie betaalt de elektriciteit van je leaseauto?

Renault EV laden neus logo

Als je een zakelijke leaseauto hebt, dan is dat steeds vaker een elektrische. Daarbij krijg je ook een laadpas. Als je echter thuis een laadpaal of wallbox hebt, dan komt de stroom van je eigen rekening. Wie betaalt de elektriciteit van je leaseauto?

Bij een benzine- of dieselauto is het duidelijk: je krijgt bij de auto een tankpas en als je de auto volgooit gaat de rekening via de leasemaatschappij naar het bedrijf. Je ziet er meestal zelf niets van. Bij een elektrische auto krijg je een laadpas die je vaak ook moet gebruiken voor je eigen laadpaal of wallbox thuis. Erg gemakkelijk, maar die stroom betaal je zelf ook al, dat is dubbel. Wie betaalt de elektriciteit van je leaseauto?

Onderweg elektriciteit van je leaseauto als brandstof

De laadpas werkt bij het opladen van de auto bij een openbare laadpaal of snellader hetzelfde als de tankpas. De rekening van het laden gaat dan naar de leasemaatschappij die het weer verrekent met jouw bedrijf of werkgever. Vaak krijg je een pasje dat alleen in Nederland werkt. Als je naar het buitenland gaat is het handig dat te checken. Anders moet je zelf de kosten van het laden voorschieten. De meeste laadpalen hebben daarvoor een QR-code die je kunt scannen met je smartphone. Via een webpagina kun je dan via een creditcard betalen en wordt de laadpaal of snellader vrijgegeven. Het nadeel is dat je dan die kosten handmatig moet declareren. En zo betaalt jouw werk de elektriciteit van je leaseauto.

Van onze partner
Wil je thuis of op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies! Je kunt ook gratis een laadpas aanvragen.

Thuis laden via jouw laadpas

Ook als je thuis een laadpaal hebt, dan moet je die vaak vrijgeven met je laadpas. Dat lijkt omslachtig maar uiteindelijk leg je dan ook vast hoeveel stroom je gebruikt bij het opladen van de auto. Afhankelijk van de exacte regeling kun je dat declareren op basis van jouw gebruik thuis. Er zijn ook laadpasproviders die deze gegevens per maand verzamelen en op basis van jouw stroomprijs maandelijks het bedrag terugbetalen. Ook dan betaalt jouw bedrijf de elektriciteit van je leaseauto.

Er zijn ook laadpalen voor thuis die ‘open’ zijn. Daarvoor heb je geen laadpas nodig om die te ontgrendelen. Dan krijg je geen overzicht over het gebruik dat de auto van jouw elektriciteit maakt. Dan zou je voor de laadpaal een kWh-meter in de meterkast kunnen (laten) plaatsen en die gegevens gebruiken om het stroomverbruik van de auto te bepalen en te declareren.