Hoe vind ik een laadpaal? En is die vrij?

Vind laadpalen in app Pump

Je bent op een locatie met je elektrische auto en je wilt opladen. Hoe vind je een laadpaal? Zeker als je ook wilt weten dat hij vrij is?

Je kunt natuurlijk gewoon rondkijken of je een laadpaal ziet. Maar dat is niet altijd mogelijk of handig. Daarom kun je beter een app gebruiken, die laat zien waar laadpalen staan. Ze geven vaak nog aanvullende informatie.

Verschillende laadapps

Er zijn meerdere laadapps die in basis laadpalen weergeven op een kaart. Door een kleur zie je vaak of het een snelle laadpaal is of dat het vermogen beperkt is. De ene app heeft op dat gebied meer ‘schakeringen’ dan een andere app. Wij waarderen apps als Charge Assist, Smoov, Chargemap Plugsurving en Pump.

Klik je op een ikoontje van een laadpaal, dan krijg je meer informatie. Bijvoorbeeld over het aantal aansluitingen van de plek, welke stekkers ze kunnen hebben (of bij snelladers: welke stekkers je in de auto kunt doen) en het vermogen van de laadpaal. Daarnaast geven ze de kosten van het laden aan, in ieder geval bij het gebruik van de betreffende app of de laadpas die erbij hoort. In een aantal gevallen kun je met de app ook gelijk afrekenen.

Plaats aan de laadpaal vrij?

Je kunt meestal ook in een oogopslag zien of de laadpaal beschikbaar is doordat er een vinkje in staat of doordat hij groen is gekleurd. Die informatie staat ook vermeld als je op de kaart meer details opvraagt. Die informatie is bijna real-time maar je hebt in ieder geval de indruk of het druk is.

Route naar de laadpaal

Het is ook handig dat je bij de meeste apps alvast even kunt kijken of er in de buurt van waar je moet zijn een laadpaal is. Daar kun je wellicht rekening mee houden bij het parkeren. Immers, als je tijdens de afspraak ook kunt laden, ga je opgeladen weer weg! En vaak kun je in de app een laadpaal selecteren om vervolgens de route op te vragen om er te komen.

Ben je ter plaatse aangekomen, dan is het soms nog wel even zoeken naar de precieze locatie van het laadpunt. Zeker in het donker. De laadpalen staan namelijk niet altijd even goed gemarkeerd op de parkeerplaats of langs de weg. Ondanks dat er meestal wel een bord staat dat je op de plaatsen alleen mag parkeren als je de auto ook aan het opladen bent.