Is een laadpaal veilig om een elektrische auto op te laden?

Laadpaal laden elektrische auto straat parkeren ph

Bij een laadpaal, zeker een die met driefasen wisselstroom werkt, wordt de elektrische auto opgeladen met hoge spanning. Is dat wel veilig? AutoWeek zoekt het uit en bekijkt enkele aspecten.

Laten we maar gelijk het verlossende woord geven: mits goed aangesloten is een laadpaal veilig. En waar je naar kunt kijken op dat gebied, leggen we hieronder uit.

Aansluiting laadpaal veilig bij de meterkast

Een van de meest cruciale plekken wat betreft de veiligheid is de aansluiting van de laadpaal thuis of in een bedrijf bij de meterkast. Dat moet worden gedaan door iemand met verstand van zaken omdat je vaak werkt met driefasen wisselstroom (ofwel krachtstroom), dat is 400 volt. En ideaal gezien met een aparte groep. Dat moet gewoon goed en veilig worden aangesloten en de meeste mensen kunnen dat niet zelf doen. Twijfel je ook maar een beetje, neem dan contact op met een installateur. Anders is de aansluiting van de laadpaal wel degelijk gevaarlijk.

Is de laadpaal veilig voor brand?

Waar je veel over hoort is brandgevaar bij het opladen van een elektrische auto. Zeker als je in een parkeergarage of appartementengebouw bent. In de praktijk valt dat brandgevaar (ten opzichte van bijvoorbeeld auto’s met een verbrandingsmotor) mee. Ook hier is het weer belangrijk dat je de laadpaal professioneel hebt geïnstalleerd.

Als je geen laadpaal hebt geïnstalleerd en via het stopcontact de auto oplaadt, dan kan het wel leiden tot brandgevaar. De kabel kan dan namelijk te warm worden. Daarom is het verstandiger om te laden bij een openbare laadpaal als je die thuis niet hebt. Heb je een laadkabel met stroombegrenzer (die wordt bij veel elektrische auto’s standaard meegeleverd), dan is die beveiligd tegen te hoge stroomsterkte en daarmee tegen oververhitting. Als je regelmatig thuis wil laden met deze kabel, dan kun je beter een laadpaal installeren.

Staat er altijd stroom op de laadpaal?

Een ongeluk zit in een klein hoekje of in het geval van de stekker van een laadpaal, in een klein gaatje. En er kan veel stroom op een laadpaal staan. Echter, als hij niet werkt is de laadpaal veilig. Er komt pas stroom op de laadpaal te staan als de stekker in de laadpaal zit en in de auto is geplaatst. De stekkers worden aan beide kanten automatisch vergrendeld en kunnen niet gemakkelijk worden uitgenomen. Dat is een geruststellende gedachte in het geval van spelende kinderen rond een laadpaal. Maar ook tegen het stelen van de laadkabel.

Let op: de losliggende kabel

Nu we zien dat de laadpaal veilig is, willen we wel even wijzen op de kabel tussen de laadpaal en de auto. Die ligt vaak voor een stuk los. Let er bij het wegleggen van de kabel op dat het risico dat mensen erover kunnen struikelen zo klein mogelijk is. Een kabel met een felle kleur, bijvoorbeeld geel of oranje, zorgt ervoor dat hij beter zichtbaar is dan bijvoorbeeld zwart of donkerblauw. Juist om deze reden mag je meestal geen laadpaal installeren als je een trottoir moet kruisen om je auto te laden. In sommige gemeenten mag je wél een speciale kabelgoot in de stoep aanleggen of een verlengde huisaansluiting realiseren. Dan kun je jouw eigen laadpaal bij een openbare parkeerplaats voor je huis zetten en die vanuit jouw meterkast aansluiten. Dit verschilt per gemeente maar informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden om dat te doen.